ריב"א על התורה/בראשית/כג

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


תנ"ך


תרגום אונקלוס


רש"י
רמב"ן
דעת זקנים
בכור שור
פירוש הרא"ש
הטור הארוך
חזקוני
ספורנו
רבנו בחיי
רד"ק
ריב"א
רלב"ג
רלב"ג - ביאור המילות


אבי עזר (על אבן עזרא)
אברבנאל
אלשיך
הכתב והקבלה
העמק דבר
טעמא דקרא
יריעות שלמה
מזרחי
מיני תרגומא
מנחת שי
משאת המלך
משך חכמה
נחל קדומים
עמר נקא
צרור המור
תולדות יצחק
תורה תמימה


מראי מקומות


פרק זה עם מפרשים ואפשרויות רבות במהדורה הדיגיטלית של 'תנ"ך הכתר' (כולל צילום באיכות גבוהה של כתר ארם צובא בפרקים שבהם הוא זמין)לפרק זה במקראות גדולות שבאתר "על התורה"לפרק זה באתר "תא שמע"


דפים מקושרים

ריב"א על התורה TriangleArrow-Left.png בראשית TriangleArrow-Left.png כג

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

א[עריכה]

ויהיו חיי שרה מאה שנה ועשרים שנה ושבע שנים שני חיי שרה. פירש"י בת כ' כבת ז' ליופי. פי' חזקו' מה בת ז' יפה בלא כחל ובלא שרק שאין דרכה לקשט אף היא כשהיתה בת כ' היתה יפה בלא כחל ובלא שרק. ושמעתי שבדורות הראשונים אשה היתה יולדת לז' שנים כמו שמצינו ברבקה שהית' בת ג' כשנשאה יצחק. וכן דורות הראשונים היו מולידין לז' שנים והשתא ניחא מה שפי' ר"ש: שני חיי שרה. פירש"י כלן שוין לטובה כלומ' אף מן הק' ולמטה ומק' ולמעלה דהא לא דרשינן אלא מז' ועד ק' כפ"ח. וא"ת הא בישמעאל כתו' ואלה שני חיי ישמעאל. וליכא למדרש הכי שהרי באמצע ימיו יצא לתרבות רעה. ותירץ חזקו' דשאני התם דאיצטרך לגופיה כדי לפרש שנותיו אבל הכא כתו' ויהיו חיי שרה וגו'. א"כ שני חיי שרה למה לי אלא ש"מ לדרשא והר"ר אליקים תירץ דגבי ישמעאל נמי איכא למדרש שהרי עשה תשובה לסוף ימיו כדפרשי' בסוף הסדר ואמרי' ביומא בפ' בתרא העושה תשובה מאהבה זדונותיו נעשו לו כזכיות:

ב[עריכה]

לספוד לשרה ולבכותה. היה לו לכתוב ולבכותה קודם לספוד כדאית' במועד קטן ג' לבכי ול' להספד אלא כשבא אברהם ומצא בני ביתו שהיו סופדים אותה שעברו ג' ימים מהבכי עשה הספד עמהם ואחר כך בכה: לספוד וגו'. פרש"י נסמכה וכו' וכמעט לא נשחט וכו'. יש תמהים דהיה לו לרש"י לפרש וכמע' נשחט לכך מפרש דגרסי' וכמעט לא נשחט וה"פ מה שלא נשחט על יד דבר מועט שהכל היה מוכן עד שבא מלאך ואמ' אל תשלח ידך וגו'. וי"א דהכי פי' כמעט לא היה נשחט שהרי בא מלאך ואמ' אל תשלח וגו' ואברהם מיהר לשחוט במצות השם ולא שמע לקולו היה נצול וכדי לצערה וליתן טעם ואמתלא לדבריו אמר המבשר כן: ולבכותה עוד פרש"י פרחה רוחה ומתה. וא"ת וכי היתה שרה מצטערת במה שבחר השם בבנה להיות לעולה לכך יש לפרש פרחה רוחה מרוב שמחה ודומה לו בכתובות פרק אע"פ גבי אשתו של ר' חנינא דאמר עינא חזיתיה כוי לבה פרח רוחה והיינו מרוב שמחה כדמשמ' התם:

ט[עריכה]

ויתן לי את מערת המכפלה. וא"ת למה מערה יותר ממקום אחר וי"ל כשרץ אברהם אחר בן הבקר כדכתי' ואל הבקר רץ אברהם ברח בן הבקר ונכנס לתוך המערה ואברהם רדף אחריו ונכנס אחריו במערה וראה שם אדם וחוה. ולכך חפץ לבו באותה מערה:

יז[עריכה]

ויקם שדה עפרון וגו'. ויקם השדה והמערה וגו' שתי קימות הללו למה. אחת שקנה השדה ובעליו ואחת שקנה המקום מהמושל שאינו יכול לעשות בו בית הקברות בלא רצונו:
< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.