מראי מקומות/שמות/טו

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


תנ"ך


תרגום אונקלוס


מכילתא דרשב"י


רש"י
רמב"ן
דעת זקנים
אבן עזרא
בכור שור
פירוש הרא"ש
הטור הארוך
חזקוני
ספורנו
רבנו בחיי
רלב"ג
רלב"ג - ביאור המילות
רשב"ם


אבי עזר (על אבן עזרא)
אברבנאל
אלשיך
הכתב והקבלה
העמק דבר
הרחב דבר
טעמא דקרא
יריעות שלמה
מזרחי
מיני תרגומא
מלבי"ם
מנחת שי
משאת המלך
משך חכמה
נחל קדומים
עמר נקא
צרור המור
תולדות יצחק
תורה תמימה


מראי מקומות


פרק זה עם מפרשים ואפשרויות רבות במהדורה הדיגיטלית של 'תנ"ך הכתר' (כולל צילום באיכות גבוהה של כתר ארם צובא בפרקים שבהם הוא זמין)לפרק זה במקראות גדולות שבאתר "על התורה"לפרק זה באתר "תא שמע"


דפים מקושרים

מראי מקומות TriangleArrow-Left.png שמות TriangleArrow-Left.png טו

פסוק טז[עריכה]

תפול עליהם אימתה ופחד וגו'[עריכה]

החתם סופר (ח"ח קובץ תשובות סימן יח) ביאר ע"פ מה שמצינו בחז"ל (ב"ר סג ח) על דוד המלך שהיה אדמוני עם יפה עינים, ששפך דמים ברשות סנהדרין עיני העדה, ואעפ"כ נאמר לו (ד"ה א' כב ח) אתה לא תבנה בית כי דמים הרבה שפכת.

ולפי זה יש לבאר שכך אמר משה, אילו זכור אותו הדור לכבוש את ארץ ישראל בלי חרב אלא רק 'תפול עליהם אימתה ופחד', אז היו זוכים בעצמם לבנות את בית המקדש, והיה מתקיים בהם 'תביאמו וגו' מקדש השם' וגו', אבל כיון שלא זכו לזה ושפכו דמים לכן לא נבנה בית המקדש אלא רק ת' שנים לאחר מכן.

פסוק יט[עריכה]

כי בא סוס פרעה וגו'[עריכה]

עי' אבן עזרא שלפי דעתו גם זה הפסוק מהשיר. וברמב"ן חולק עליו. וכן יוצא (שאינו חלק מהשירה) מדברי הרשב"ם שפירש: "כי בא סוס. וניערו בים. אז ותקח מרים הנביאה וגו'". ועי' נימוקי הגרי"ב (בסוף סידור אוצר התפילות) שבזה נחלקו האחרונים, שהרמ"א (אורח חיים סי' נא סעיף ז) כתב שכופלין פסוק כל הנשמה תהלל יה לפי שהוא סוף פסוקי דזמרה וכן פסוק ה' ימלוך לעולם ועד, וכן כתב הלבוש, ובמגן אברהם (ס"ק ט) מביא [בשם כתבים] שטוב לומר עם השירה פ' כי בא סוס פרעה וגו', אולם בלבוש לא רמז מהוספה זו כלום, ומפרש הגרי"ב שלפי' הרשב"ם שפיר כתבו הרמ"א והלבוש דכופלין פסוק ה' ימלוך לעולם ועד להודיע שגמרנו השירה, ואילו האומרים שיש לומר ג"כ פסוק כי בא סוס פרעה אפשר דס"ל כפי' האבן עזרא ע"ש.

פסוק כו[עריכה]

כל המחלה אשר שמתי במצרים לא אשים עליך כי אני ה' רפאך[עריכה]

וקשה אם לא ישים המחלה למה הרפואה. ונראה לפרש דהנה ידוע אשר חולת הגוף נמשך מחולת הנפש, וזהו כי אני ד' רופאך פי' רפואת הנפש, וממילא כל המחלה לא אשים עליך (מאמר מרדכי (נדבורנא)).

< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף