טעמא דקרא/שמות/כז

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


תנ"ך


תרגום אונקלוס


רש"י
דעת זקנים
אבן עזרא
בכור שור
פירוש הרא"ש
הטור הארוך
חזקוני
ספורנו
רבנו בחיי
רלב"ג
רלב"ג - ביאור המילות


אברבנאל
אלשיך
הכתב והקבלה
העמק דבר
הרחב דבר
טעמא דקרא
יריעות שלמה
מזרחי
מיני תרגומא
מלבי"ם
מנחת שי
משאת המלך
משך חכמה
נחל קדומים
עמר נקא
צרור המור
תולדות יצחק
תורה תמימה



פרק זה עם מפרשים ואפשרויות רבות במהדורה הדיגיטלית של 'תנ"ך הכתר' (כולל צילום באיכות גבוהה של כתר ארם צובא בפרקים שבהם הוא זמין)לפרק זה במקראות גדולות שבאתר "על התורה"לפרק זה באתר "תא שמע"


דפים מקושרים

טעמא דקרא TriangleArrow-Left.png שמות TriangleArrow-Left.png כז

א[עריכה]

ועשית את המזבח. נשאלתי למה כתיב המזבח הא לא דיבר בו והול"ל ועשית מזבח. ונראה דקאי אמש"כ ס"פ יתרו מזבח אדמה תעשה לי וע"ז קאמר כאן כך תעשה את המזבח ההוא. [1]עוד נשאלתי כיון שלא היה על המזבח ציפוי נחושת אלא כעובי דינר וכמ"ש בתנחומא (כאן סי"א) והאש תמיד עליה כדכתיב (ויקרא ו' ה') והאש על המזבח תוקד בו לא תכבה וא"כ הנחושת רותח מחמת האש ואיך הלכו הכהנים יחפים במקום הילוך רגלי הכהנים ולא נכוו ונראה דכמו שכתבו התוס' בשילהי חגיגה (כ"ז א' ד"ה שאין) בשם תנחומא ועיין בתנחומא פרשת שמות (סט"ו) דהאש של מעלה אינו אוכל ה"נ יש בו מעלה שאינו מרתיח את המתכת ושפיר יכלו לילך עליו[2]. שוב הראוני בספר מושב זקנים מבעה"ת ריש ויקרא (א' ח') שכתב כן בשם ר"י החסיד. והתוס' בחגיגה שם מיירי לגבי מזבח הזהב דקאי אהא דאיתא שם מה מזבח הזהב שאין עליו אלא כעובי דינר זהב כמה שנים אין האור שולטת בו.

יט[עריכה]

לכל כלי המשכן בכל עבודתו וכל יתדותיו. פירש"י הוא יתידות ליריעות המשכן תחובין בארץ שלא תהא הרוח מגביהתן, וכ"ה בברייתא דמה"מ פ"ה, וצ"ע הרי לברייתא דמה"מ היו יריעות התחתונות גבוהים ב' אמות מהארץ והעליונים גבוהים אמה כדפירש"י לעיל ואיך תוחב היתדות בארץ ואי משום חצי היריעה שתסרח אחורי המשכן שם א"צ יתידות שהרי היתה נגררת בארץ וצ"ל שהיו יתדות גדולים יותר מב' אמות ותחבום בארץ וצ"ע.

יל"ע למה לא מנה הכתוב הכבש בכלי המשכן ורש"י פי' דנלמד מדכתיב לא תעלה במעלות וגו'. ואפשר דכבש לא הי' מצוה לעשותו אלא כל פעם שהעמידו המזבח עשו לו כבש ואח"כ סתרוהו ואפשר דאין כלל דינים לכבש ממה לעשותו ואפשר לעשותו גם מחול והעיקר שיעלו דרך כבש ולא דרך מעלות ואע"ג דהכבש מעכב ומקדש וגם יש בו דין לא תניף עליו ברזל היינו משום שנטפל למזבח ומ"מ י"ל שאין חיוב מה"ת איך לעשותו ובמקדש עשאוהו מאבנים כדתנן בפ"ג דמדות (שוב ראיתי ברש"י זבחים פ"ז א' שכ' ומשחת את המזבח את לרבות הכבש וצ"ע).

הפטרת תרומה[עריכה]

הפטרת תרומה. עי' במ"א פ"ה.


פרשת תצוה

כ[עריכה]

ואתה תצוה את בנ"י ויקחו אליך שמן וגו'. נשאלתי הרי כבר נצטוו בר"פ תרומה שמן למאור. ונראה דההוא שמן למאור אינו לעבודה אלא להאיר במקומות החשוכין כמש"כ הרמב"ם בסוף ה' ביה"ב דמדליקין שם נרות, ושם א"צ שמן זית ולא זך וכתית וכשר בכל השמנים אבל כאן ציווי מיוחד להדלקת המנורה וצריך שמן זית זך וכתית וגו' (אבל רש"י בריש תרומה לא כתב כן).

כא[עריכה]

מחוץ לפרוכת אשר על העדות יערוך אותו וגו'. לכאו' אשר על העדות מיותר כי ידוע שהפרוכת מכסה לפני הארון. ואפשר שבא לרמז שהמנורה מעכבת עבודות שבפנים כמ"ש בירו' שקלים (פ"ד ה"ב) שא"א להקטיר על הארון בין הבדים אם אין מנורה וזהו על העדות יערוך אותו שעריכתו מעכבת עבודה שעל העדות.

ביומא ע"ב א' המקרע בגדי כהונה לוקה שנא' לא יקרע. וצריך טעם למה כתבה התורה לאו זה דוקא גבי מעיל. וי"ל לפי פשוטו לפי שהמעיל הי' סדוק כולו עד למטה כמו שכ' הרמב"ם פ"ט מכה"מ ולא הי' מחובר אלא נגד פיו ולכך נקרע בנקל כשלובשו ופושטו ולכן הזהירה תורה כאן שיזהר בזה. א"נ דלא תימא כיון דרובו פתוח כפתוח כולה דמי כדאשכחן לענין ציצית (עי' או"ח סי' י' ס"ז) והו"א דאין חייב הקורע דהוי כאילו כבר קרוע כולו קמ"ל וכ"ש באחריני.



שולי הגליון


  1. מכאן הוא תוספת מאוחרת ע"פ כתבי מרן זללה"ה מאת הרב המסדר לדפוס ס' טעמא דקרא ובנדפס הונח בטעות להלן פ"ל פ"ג לגבי מזבח הזהב ול"ש שם כמובן. תוקן באוצר הספרים היהודי השיתופי עפ"ד בן רבנו הגראי"ש שליט"א ע"פ מחברות כת"י מרן זללה"ה ושוב תוקן בידי הרב המסדר כפי שיופיע במהדורת הדפוס העתידה לראות אור אי"ה.
  2. ובעיקר הדבר אם היה למזבח הנחושת גג מתכת נחלקו ראשונים, עיין בכל זה מש"כ מרן זללה"ה בס' דעת נוטה פרשת קורח (במדבר יז ד) ובהערות 131–132 שם.
< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

ספרי רבנו הגר"ח קניבסקי זללה"ה מונגשים לציבור בהורמנא דמרן זללה"ה (הזכויות שמורות)