צרור המור/שמות/כז

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


תנ"ך


תרגום אונקלוס


רש"י
דעת זקנים
אבן עזרא
בכור שור
פירוש הרא"ש
הטור הארוך
חזקוני
ספורנו
רבנו בחיי
רלב"ג
רלב"ג - ביאור המילות


אברבנאל
אלשיך
הכתב והקבלה
העמק דבר
הרחב דבר
טעמא דקרא
יריעות שלמה
מזרחי
מיני תרגומא
מלבי"ם
מנחת שי
משאת המלך
משך חכמה
נחל קדומים
עמר נקא
צרור המור
תולדות יצחק
תורה תמימה



פרק זה עם מפרשים ואפשרויות רבות במהדורה הדיגיטלית של 'תנ"ך הכתר' (כולל צילום באיכות גבוהה של כתר ארם צובא בפרקים שבהם הוא זמין)לפרק זה במקראות גדולות שבאתר "על התורה"לפרק זה באתר "תא שמע"


דפים מקושרים

צרור המורTriangleArrow-Left.png שמות TriangleArrow-Left.png כז

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


כ[עריכה]

ואתה תצוה. ואחר שצוה במשכן הקדש ובכל כליו. חזר לצוות בענין המנורה ובהדלקתה ובשמן הראוי לה. לפי שהיא כלי נבחר מכל הכלים. וכמו שבראשונה צוה בעשיית הארון. שהוא כלי נבחר מכל הכלים. בתורת ה' תמימה שנקראת אור דכתיב ותורה אור. כן רצה לצוות בכאן בראשונה על נר מצוה שהיא המנורה. הראויה לישראל להאיר אפלתם. וזהו שמן זית זך. כאומרם ז"ל ישראל נקראו זית. דכתיב זית רענן יפה פרי תואר וגו'. ואמרו מה השמן עולה על כל המשקין ואינו מתערב עמה. כך ישראל עולין על כל העו"ג ואינן מתערבין עמהם. והרמז שאעפ"י שישראל נמשלו לזית שהוא כתית. וכן ישראל הם מדוכאים ומעונים. ועכ"ז יעלו למעלה. בסבת התורה שנקראת שמן זית זך. כדכתיב לריח שמניך טובים. הם תורה שבכתב ותורה שבע"פ. ובסבת זה הם זוכים לאור באור פני מלך חיים. וזהו זית זך כתית למאור. ולכן אמר ז"ך רמז למנין אותיות האלפא ביתא עם הכפולות:

ואמר ויקחו אליך. להורות על מה שאמרתי למעלה כי כל מה שאדם עושה בזה העולם הוא לאחרים. מלבד התורה והמצוה שהם לעצמו. כאומרם קנה לעצמו. לכן אמר ויקחו אליך לעצמך. ורמז בזה כי השי"ת אינו צריך לאורה. כי הוא אורו של עולם. וכמו שאמרו שצוה במקדש חלוני שקופים אטומים. הפך משאר חלונות רחבים מבחוץ וצרים מבפנים. ואם צוה בנרות. הוא לתועלת ישראל ולתועלת משה שיראה כשיכנס. ולתועלת ישראל להשלימם בתועלת הנפשיי ולצרפם וללבנם. כאומרם מאי איכפת ליה להקב"ה לשוחט מן הצואר או מן העורף. כי אם צדקת מה תתן לו. הא לא ניתנו המצות אלא כדי לצרף בהם הבריות. שנאמר כל אמרת אלוה צרופה. ולכן אמרו משל לאדם שהולך בדרך עם סומא ואומר לסומא הדליק לי את הנר. א"ל אני סומא ואתה מאיר ומדריך לי בחשך. ועכשיו אמרת לי להדליק לך הנר. א"ל איני עושה זה לפי שאני צריך לאורך. אלא כדי שיראה שאתה עושה לי דבר משירותי. וכן ישראל הם סומים והולכים בחשך. לולי הש"י שמאיר אפילתם. והוא אומר להם שידליקו לו את הנר. וכל זה כדי לזכותנו במצות ובמעשים טובים. והוא אומר שידליקו לו את הנר:


· הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.