הטור הארוך/שמות/י

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


תנ"ך


תרגום אונקלוס


רש"י
דעת זקנים
בכור שור
פירוש הרא"ש
הטור הארוך
חזקוני
ספורנו
רבנו בחיי
רלב"ג
רלב"ג - ביאור המילות


אבי עזר (על אבן עזרא)
אברבנאל
אלשיך
הכתב והקבלה
העמק דבר
הרחב דבר
טעמא דקרא
יריעות שלמה
מזרחי
מיני תרגומא
מלבי"ם
מנחת שי
משאת המלך
נחל קדומים
עמר נקא
צרור המור
תולדות יצחק
תורה תמימה



פרק זה עם מפרשים ואפשרויות רבות במהדורה הדיגיטלית של 'תנ"ך הכתר' (כולל צילום באיכות גבוהה של כתר ארם צובא בפרקים שבהם הוא זמין)לפרק זה במקראות גדולות שבאתר "על התורה"לפרק זה באתר "תא שמע"


דפים מקושרים

הטור הארוך TriangleArrow-Left.png שמות TriangleArrow-Left.png י

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


א[עריכה]

בא אל פרעה כי אני הכבדתי את לבו. הודיעו הקב"ה שאף על פי שכבר רך לבו והתודה על עונו אני הכבדתי את לבו:

למען שיתי. למען שאשית אותותי אלה בקרבו וידעו את גבורתי ולא שאענישם יותר מפני הכובד הזה:

ב[עריכה]

ולמען תספר. דבר למשה בשביל כל ישראל פי' תספר אתה וכל ישראל והזכיר כובד לב עבדיו בשביל שכתוב למעלה ויכבד לבו הוא ועבדיו ובזה המעמד הודיע הקב"ה למשה מכת הארבה ושיתרה בה לפרעה כי למה אמר לו בא אל פרעה אם לא שיאמר לו כלום ולא סיפר הכתוב אלא דברי משה לפרעה וקיצר בדיבור השם למשה וכן דרך המקראות פעמים מקצר בזה ופעמים בזה. ובמדרש אלה שמות רבה דורש שהודיעו ברמז מדכתיב למען תספר באזני בנך ובן בנך זאת מכת הארבה כמה דתימא עלי' לבניכם ספרו ובניכם לבניהם:

ג[עריכה]

ויבא משה ואהרן. כתב ר' אברהם ידוע כי בכל המכות בא אהרן עם משה כי הוא המליץ אבל הזכיר עתה משה ואהרן בעבור שציוה פרעה להשיב את שניהם וגירשם באחרונה מה שלא עשה כן בכל המכות:

ד[עריכה]

הנני מביא מחר. כתב הרמב"ן י"מ שימים רבים הי' בין מכת ברד למכת ארבה מדכתיב כל עץ הצומח לכם ועל דעתי לא הי' ביניהם רק ימים מועטים כי משפט המצרים לא הי' אלא י"ב חודש וכן כתיב הפלטה הנשארת לכם מן הברד אלמא באותה שנה עצמה הי' אלא הברד הי' בחדש אדר ולא קודם לכן כי הי' השעורה אביב והחטה אפילה ולא הזיק הברד כי אם יכנה תחזור ותצמח ועדיין לא פרחה הגפן ולא הנצו האילנות ולכן אמר הכתוב ואת כל עץ השדה שבר כי שבר הענפים שלא מצא בהם פירות ואחרי כן בחודש ימים בניסן צמחה החטה והכוסמת והיא הפלטה הנשארת להם מן הברד והאילנות הוציאו פרח ועל כן אמר הצומח לכם מן הברד שבא הארבה ואכל הפרחים ובחדש הזה נגאלו:

ו[עריכה]

ויפן ויצא מעם פרעה. י"מ שפנה אל המלך ויצא דרך אחורנית. וי"מ ויפן חוזר אל פרעה פי' ויפן פרעה וירא והנה משה יוצא בכעס בלא רשותו. וטעם יציאת משה שחשב כמו שפחדו בברד כן יפחדו עתה בארבה שלא ימותו ברעב ויצא כדי שיתיעצו יחד. וכתב הרמב"ן והנכון כי כן הי' עושה בכל פעם בבואו לפני פרעה שמתרה בו ויוצא מלפניו אלא שהוצרך להזכירו כאן בעבור ויושב את משה ואת אהרן:

ז[עריכה]

ויצא וגו' ויאמרו עבדי פרעה אליו. אבל לפני משה לא רצו להראות שהיו מפחדים ממנו:

ח[עריכה]

מי ומי ההולכים. כיון שאתם אומרים לילך כדי לזבוח ולא ילכו אלא ראשי העם והזקנים שדרכן לזבוח ומשה השיב כי חג ה' לנו וצריך שנצא כולנו:

י[עריכה]

ראו כי רעה נגד פניכם. הרעה שאתם רוצים לעשות דהיינו שאתם רוצים לברוח היא נגד פניכם ומעידה בכם כיון שאתם מבקשים לילך עם טפכם. אי נמי הרעה שאתם מבקשים לעשות היא תשוב על פניכם שלא תצאו מכאן ואפרע מדה כנגד מדה. אי נמי ראו כי רעה נגד פניכם וקרובה לבא אליכם מאתי ואגמול אתכם רעה בראותי כי אתם מבקשים לברוח:

יג[עריכה]

ורוח הקדים נשא את הארבה. לפי שהיא חמה כדכתיב וימן ה' רוח קדים חרישית ותך על ראש יונה ודרך הארבה לבא בעת החום כדכתיב בנבואת נחום מנזריך בארבה וטפסריך כגוב גובי החונים בגדרות ביום קרה שמש זרחה ונודד וכשרצה הקב"ה שתסיר המכה הביא רוח ים שהיא קרה:

יד[עריכה]

ואחריו לא יהיה כן. ואותו של יואל שכתוב בו וכמוהו לא נהי' פירש"י שאותן היו של מינים הרבה ושל משה ממין אחד. והקשה הרמב"ן דהא כתיב ויתן לחסיל יבולם ויגיעם לארבה וכתוב אחר אמר ויבא ארבה וילק ואין מספר. ואולי רוצה לומר שהי' הארבה של משה גדול משל יואל ושאר המינים של יואל גדולים משל משה ואלה דברים בטלים הם אלא בכל גבול מצרים נמשך אלפניו וכו' ולאחריו לא יהי' כן שם אבל במקומות אחרים אפשר שיהי'. וכתב ר' אברהם (ר"ח. כצ"ל) בפירושו שמעת תפלת משה ואילך אין ארבה מפסיד בכל גבול מצרים והוא דבר ידוע. ויתכן בפשט הכתוב בשביל שמכת ארבה רגילה לבא הרבה פעמים ועוד שאותו של פרעה הי' בדרך מקרה שרוח הקדים נשאו ועל כן אמר כי הי' גדול מאוד מכל אשר נהי' במקרה העולם כי לפניו ולאחריו איננו בא כמוהו במקרה ובגדלו ידעו כי מכת אלהים היא כי אין דרך לבא במקרה כך וגם אותו של יואל מכת אלהים. וי"מ אותו של יואל זה אחר זה כדכתיב יתר הגזם אכל הארבה ויתר הארבה אכל הילק ושל משה הי' כולו ביחד:

טז[עריכה]

חטאתי לה' אלהיכם ולכם. על שביזה אותם וגירשם אמר חטאתי לכם וביקש מהם שימחלו לו:

יז[עריכה]

שא נא חטאתי. דבר לשון יחיד למשה כי הוא הגדול ואלהים לפרעה ואמר העתירו לשניהם דרך מוסר אע"פ שהי' יודע שמשה הוא המעתיר כדכתיב למתי אעתיר לך והעתרתי אל ה':

יט[עריכה]

לא נשאר ארבה אחד. ולא מתו כמו הצפרדעים כדפרישית לעיל שלא נבראו עתה ברי' חדשה אלא רוח הקדים נשאם ממקומם ובסור המכה חזרו מה שאין כן בצפרדעים:

כא[עריכה]

וימש חושך. מלשון ימושני שהי' עב עד שהי' ממשמשין אותו בידים כי לא הי' חושך מאפיסת אור השמש אלא שירד עליהם אויר עב שהי' בו ממש והי' מכבה כל נר ואש שהיו להם על כן לא ראו איש את אחיו שלא היו יכולין להשתמש לא לאור הנר ולא לאור האבוקה:

כד[עריכה]

צאנכם ובקרכם יוצג. כי חשב אנשי מקנה הם ולא יניחו כל ממונם ויברחו ואם יברחו ישאר לנו עושר גדול כי רוב עשרם הי' במקנה:

כה[עריכה]

גם אתה תתן בידינו זבחים ועולות. לא אמר על דעת שירצה לקחת ממש זבח או עולה כי זבח רשעים תועבה אלא אינו אלא חיזוק כי כל כך תכבד עליו יד ה' עד כי ירצה ליתן זבחים ועולות וכל אשר יש לו כופר בעד נפשו:

כט[עריכה]

לא אוסיף עוד ראות פניך. שלא ראהו אח"כ ומה שאמר ויקרא פרעה למשה ולאהרן אפשר שלא ראהו אלא הלך עד פתח ביתם וצעק בחושך קומו צאו. אי נמי לא אוסיף עוד ראות פניך בהיכלך שאבא אליך אלא אתה תבוא אלי:


< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.