רד"ק/בראשית/מז

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


תנ"ך


תרגום אונקלוס


רש"י
רמב"ן
דעת זקנים
בכור שור
פירוש הרא"ש
הטור הארוך
חזקוני
ספורנו
רבנו בחיי
רד"ק
ריב"א
רלב"ג
רלב"ג - ביאור המילות


אבי עזר (על אבן עזרא)
אברבנאל
אלשיך
הכתב והקבלה
העמק דבר
הרחב דבר
טעמא דקרא
יריעות שלמה
מזרחי
מלבי"ם
מנחת שי
משאת המלך
משך חכמה
נחל קדומים
עמר נקא
צרור המור
תולדות יצחק
תורה תמימה


מראי מקומות


פרק זה עם מפרשים ואפשרויות רבות במהדורה הדיגיטלית של 'תנ"ך הכתר' (כולל צילום באיכות גבוהה של כתר ארם צובא בפרקים שבהם הוא זמין)לפרק זה במקראות גדולות שבאתר "על התורה"לפרק זה באתר "תא שמע"


דפים מקושרים

רד"קTriangleArrow-Left.png בראשית TriangleArrow-Left.png מז

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


ב[עריכה]

ומקצה אחיו, אחר שהגיד לפרעה, שלח לאחיו ולקח מהם חמשה הפחותים מהם או הגדולים מהם. כי מחלוקת בדברי רז"ל (ב"ק ל"ב וב"ר צ"ה) וכל הענין מבואר.

ו[עריכה]

אנשי חיל, בענין המקנה:

ז[עריכה]

ויברך יעקב את פרעה, נתן לו שלום כדרך הנכנסים לפכי המלך, וכן כי תמצא איש לא תברכנו (מלכים ב' ד') ואיני מוצא טעם לספור הזה למה נכתב:

ט[עריכה]

ימי שני מגורי, הימים ושנים השגרתי הנה והנה עד כה היו שלשים ומאת שנה והיו מעט ורעים, כי בצרה הייתי כל הימים שחייתי עד הנה, זהו שאמר רעים, אבל מעט היאך ידע עדיין כמה יחיה אלא מפני הצרות שמצאוהו הרגיש בעצמו חולשו וידע כי לא יוכל לחיות עוד אלא מעט.

ולא השיגו, לא בטובה ולא בשנים:

יא[עריכה]

ויושב, השיבם בגשן ונתן להם אחוזה שדות ורימים.

במיטב הארץ שהוא רעמסס והוא קרוב לגשן כאשר צוה פרעה, כמו שאמר במיטב הארץ, כי בלא רשותו לא היה נותן להם, ואע"פ שהיה לו רשות לתה לאחרים, שהרי שמהו פרעה אדון לכל מצרים, לאחיו לא היה נותן בלא רשות פרעה, מדרך המוסר:

יב[עריכה]

ויכלכל לחם לפי הטף, אוכל שם בפיהם כל היום ואוכלים ומפרפרים הלחם, כמו שארז"ל דרכו של תינוק לפרר (פסחים י'). ואומרים במשל, רקב המעות הבנין ורקב הלחם הטף:

יג[עריכה]

ותלה, ענין שגעון, כי מפני הרעב ישתגע האדם וכן בהכפל הפ"א כמתלהלה היורה זקים (משלי כ"ו י"ח):

יד[עריכה]

וילקט, זה היה בקצה שתי השנים הראשונים ובשאר שני הרעב, כי בתחלתם אכלו ממה שנותר להם בשני השבע, ואחר כן קנו בכספם השלש שנים ובהם תם הכסף, ובשנה השנית מן הראשונים בא יעקב, כמו שאמר יוסף "כי זה שנתים רעב וגו'".

ויבא יוסף, להודיע אמונתו של יוסף, כי היה יכול לגנוז הכסף בביתו, כי לא מחשב פרעה עמו, כי ידע כי נאמן הוא, ואעפ"כ הוא היה שומר את עצמו מן החשד, וכמו שהיה בא לו הכסף היה מביאו ביתה פרעה:

טו[עריכה]

ויבאו כל מצרים, וארץ כנען הלכו למקומות אחרים, וזה היה בשנה הששית, וינהלם יוסף במקנה בשנה ההיא ובשניה לה שהיא השנה השביעית נתן להם באדמתם מה שאכלו בשנה ההיא ומה שזרעו כדי לקצור בשנה השמינית, כי בשנה השביעית שלמו ימי הרעב, ורז"ל אמרו כשבא יעקב אבינו פסק הרעב בזכותו ועלה נילוס והשקה את הארץ (תנחומא) וזהו שאמר ויברך יעקב את פרעה, אבל יש לתמוה לדבריהם אם אלה השנים הראשונים היו, מתי תם הכסף שהרי אומר כי בשנה ההיא נהלם במקנה, ובשנה האחרה באדמתם.

יט[עריכה]

למה נמות וגו' גם אדמתנו, שהאדמה שהיא שוממה היא כמו מתה וכן אמר לא תשם:

כא[עריכה]

ואת העם העביר לערים, כדי שלא תהיה נחלתם בחזקתם הראשונה אלא לכל אחד נתן נחלה מחדש נחלת זה נתן לזה כדי שיודע כי מפרעה היתה להם נחלתם ונותנים לו החמשית בכל שנה:

כב[עריכה]

רק הכהנים, כומרי הבמות.

כד[עריכה]

ולאשר בבתיכם, העבדים והשפחות ולסוסים ולחמורים:

ולאכל לטפכם, ואע"פ שהטף צריכים למאכל רב מפני שהם אוכלים ומפרפרים, לכל יספיקו לכם ארבע הידות, כי ארץ מצרים שבעה רוב השנים, כי הנהר משקה אותה ואינה צריכה למטר. והכל מבואר:

כז[עריכה]

וישב ישראל, דרך כלל, ר"ל בני ישראל.

ויאחזו בה, שקנו שם אחוזה לבד מה שנתן להם יוסף.

ויפרו וירבו מאד, בבנים ובנכסים:

כח[עריכה]

שבע עשרה, דרשו בו כמו שהיה יוסף בחיק יעקב שבע עשרה, כן היה יעקב בחיק יוסף שבע עשרה שנה:

כט[עריכה]

ויקרבו, שהרגיש בעצמו כי קרובה מיתתו, כי רבה חולשתו לרוב יגיעתו ולרוב צרותיו אשר מצאהו, ופחד שמא תבאהו המיתה פתאום וצוה ליוסף שישאהו ממצרים ויקברהו בקברות אבותיו.

חסד ואמת, האמת הוא שחייב לקבור את אביו, והחסד הוא שישאוהו ממצרים לארץ כנען לקברו שם:

לא[עריכה]

השבעה לי, השבועה בסתם הוא לאל.

וישתחו, הודה והשתחוה לאל.

על ראש המטה, שהיה יושב בה או שוכב, הודה לאל שזכהו והראהו בנו חי אחרי היאוש, ושהבטיחו ונשבע לו לנשאו מארץ כנען ולקברו שם עם אבותיו. וטעם על ראש המטה, פנה כלפי הראש לכבוד האל להשתחוות לו שם, והמקום המכובד מן המטה הוא הראש ורז"ל למדו מזה (מגילה י"ו) כי שכינה למעלה מראשותיו של חולה:


< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.