פרי מגדים - משבצות זהב/יורה דעה/קז

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פרי מגדים - משבצות זהבTriangleArrow-Left.png יורה דעה TriangleArrow-Left.png קז

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף



טור ומפרשיו

ארבעה טורים
··
בית יוסף
ב"ח
דרכי משה
דרישה


שו"ע ומפרשיו

שולחן ערוך
··
כף החיים
כרתי
פלתי
פרי מגדים - משבצות זהב
פרי מגדים - שפתי דעת
פתחי תשובה
ש"ך
נקודות הכסף (להש"ך)
באר הגולה
ביאור הגר"א
ט"ז
יד אברהם


חכמת אדם


לדף זה באתר "על התורה" לסימן זה באתר "תא שמע" לדף זה באתר "שיתופתא"


דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


א[עריכה]

לא. עט"ז וכ"ש דגים דרגילין לבשל הרבה דשרי ומה דנקיט ביצים לומר דאפ"ה דיעבד שרי לכתחלה הוא דאסור:

ב[עריכה]

וחוזר. עט"ז המחבר מיירי בשופך הביצים או הדגים עם הרוטב מעט מעט לקערה ועל זה אמר הר"ב י"א דשמא בפעם א' ששפך הרבה ביצים או דגים לקערה שהיה ס' נגד הטמא חיישינן שמא הטמא נשאר עם נ"ט בקדירה ונאסרו ואח"כ כשמערה לקערה אוסרין הנ"ט למה שבקערה כ"ק עכ"פ או הכל למאן דאוסר בכלי שני וכן למאן דמחמיר בגוש. והמחבר שכתב בקליפתן אפשר לומר דיעבד אין איסור דעירוי כ"ק עס"י ס"ח ס"י ומקלפן ודיו ודוחק ועמ"ש בש"ך אות א'. ואו"ה כלל כ"ז ד"י מיירי שמסנן המים מן הביצים והדגים והלכך חיישינן כו' ויראה דאם מסנן עז"ה דהיינו ששופך הקדירה על הטעליר וכדומה ומסנן א"כ חיישינן שמא היה הטמא סמוך לשפת אוגנו וכיון שנתמעטו המים אוסר הטמא עד ס' שאין שאר הדגים שמונחים בלא רוטב מצטרפין. ומכ"ש אם סינן קצת מים ואח"כ העמיד הקדירה על שוליה דממ"נ אי היה הטמא סמוך לאוגנו אוסר שם עד ס' ואח"כ המים הולכים אל שולים ואוסר שם עד ס' ואם בשולים היה מונח נאסר אח"כ כשעומד על השולים והלשון ק"ק:

ג[עריכה]

ולא. עט"ז והיינו לי"א אבל למ"ש הר"ב יש להתיר אפילו עירה בב' פעמים:

ד[עריכה]

ויש. עט"ז הנה רמ"א הביא טעם דר"ש דתולין איסורא ברובא איתא והלכך כשעירה הרבה דגים לקערה אמרינן גם הטמא נפל לקערה ושרי הכל:

אמנם רבינו ברוך התיר מטעם דאף אי נשאר הטמא במחבת מ"מ המעט שנאסרו בטילין ברוב בקערה וזה שייך בדגים ולא בביצים דאין מבשלין כ"כ שיהא רוב נגד הנאסרין. עוד נ"מ דלר"ש בכ"ע שרי ולר"ב אף בדגים לא שרי אלא כשעירה בפעם א' הרבה דגים עם רוטב לקערה והמעט הנשאר בקדירה סינן אח"כ הרוטב מהם לכלי אחר הוא דבטילין הדגים הנאסרים ברוב בקערה (ואף דרוטב בקערה למאן דאומר כ"ש מפליט מ"מ אין מפליט ומבליע כאחד) אבל עירה עם המעט רוטב נאסרין הכל דעירוי מבשל כו' ויש"ש כתב דהמעט שבקדירה אין בו כח להפליט ולהבליע כאחד כיון שהוא מעט רוטב ועוד אפשר דדרך הרוטב שמערין עם הדגים נפסק הקילוח הוא (עש"ך ק"ה ד' וכר"ו כאן) ואי שמעט רוטב הנאסר בקדירה נבלע עצמו בדגים שבקערה (ליש"ש דאף כ"ש מבליע בכולו עט"ז ק"ה ד' או כמ"ש בש"ך אות א'). לז"א דיש ס' בקערה נגד מעט רוטב הנשאר בקדירה ולפ"ז באין ס' נגד המעט רוטב יש לאסור לר"ב (וה"ה דנ"מ לר"ב הרוטב עכ"פ אסור שנתערב לח בלח כל שאין ברוטב ס' וי"ל) אבל רמ"א התיר מטעם הר"ש דאיסורא ברובא איתא. ומ"ש הט"ז להקשות על הת"ח יש בו מקושי ההבנה ועמ"י כלל נ"א אות ז'. ומ"מ יראה לפרש דהכי קשי' ליה כיון דדג טהור וטמא אינו מינו כמ"ש בש"ך אות א' א"כ נ"ט דגים נאסרו מ"ה טכ"ע אלא שאח"כ בטילין ברוב בקערה כיבש ביבש ומיהו הרוטב הנאסר מ"ה נבלע בדגים כדין לח בלח וצריך ס' מדרבנן דמ"ה נגד הטמא יש ס' ונ"נ הוה רק מדרבנן והטעם נ"ט דגים טהורים הנבלעים במעט רוטב הוה מין במינו לז"א כיון דמתחלה היה ספק איסור תורה ואח"כ נתגלגל לידי איסור דרבנן לא אמרינן ספק דרבנן להקל והמשל בזה ספק טריפה שנתערב לח בלח במינו פחות מס' א"א ספק דרבנן להקל עמ"ש בסי' ס"ו ומדבריו אתה רואה אף שלא נודע הספק תורה עד שנתהווה דרבנן אפ"ה א"א ספק דרבנן להקל ובסי' ק"י אבאר אי"ה. ועוד הקשה ביצה שיש בה אפרוח הוה אינו מינו ונאסרו מ"ה ותו ליכא רוב בשאר ביצים דאין רגילים לבשל כ"כ. ומ"ש בשם ש"ד ספק מלח בשר נבילה עם שחוטה יש לעיין דהוה ספק דרבנן מין במינו ולקולא:

ומה שתמה הט"ז על הת"ח שהביא ראיה מקי"א ס"ז דכל מה שנכנס בספק הכל מצטרף וכתב הט"ז דמ"מ אין רוב בביצים תמה המ"י שם אות ט' דבקי"א אות ז' כתב הט"ז עצמו ראיה מדגים אמאי לא אמרינן שהכל יצטרף לס' אלא באינו מינו מ"ה לא אמרינן יע"ש. ובאמת צ"ע על הלשון. אמנם עיקר הטענה לפי האמת דאין הכל נכנס בגדר הספק באיסור תורה ואפרוח או דם הוה אינו מינו ונאסרו כמה ביצים בספק איסור תורה ותו אין רוב אחר כך. ע"כ החמיר להלכה בביצים והתיר בדגים מטעם ר"ב:

בהך דעירה דגים פי' הב"י והר"ב שמערה מעט מעט לקערה דגים עם רוטב והחשש הוא שמא נשאר אח"כ פחות מס' ונאסרו ואוסרין אח"כ השאר שבקערה וכ"כ היש"ש (דלא כש"ך אות א' שכתב בשם יש"ש בע"א והמ"י אות ב' תמה על הש"ך יע"ש) והקשה הט"ז דא"כ איך כתב הטור וחוזרין ואוסרין השאר שבמחבת שבקערה היל"ל. ולכן פי' דהורק המים לכלי אחר ויש חשש כמ"ש או"ה באות ב' וכמ"ש שם הפי' יע"ש ומ"ש לענין דינא חדא הוא אבאר בש"ך ומ"ש על הב"ח תי' דיש ס' נגד מעט מים:

ה[עריכה]

דלא. עט"ז ולשונו קושי ההבנה ויראה לפרש אם בישל עד"מ ק' ביצים ממ"נ אי איסורא ברובא בקדירה נאסרו ונ"ט או ס' ביצים עם המים ואין רוב נגדם ואי לקח בכף בראשונה הטמא א"כ נ"נ הבלוע בכף ואוסר ס' ביצים אחרים וכדומה. ומ"ש בשם איסור והיתר להחמיר בספק דרבנן כי הא כתב הט"ז דאין הלכה כן וכן הלכה אף שבנה"כ תירץ דאין לדמות ספיקות דרבנן זה לזה מכל מקום כן הלכה וכ"כ המ"י שם ובסימן ק"י אבאר עוד:

ומה שכתב לאסור כאן מספיקא דדם אינו מינו וחיישינן שמא לקח הטמא בראשונה יראה לפרש דהיה הרבה מים בקדירה דממ"נ ליכא אלא דחיישינן שמא לקח הטמא בראשונה ונאסר הכף ומ"מ קשה לדעת ר"ש נימ' איסור' ברובה איתא תוך הקדירה וכל דפריש מרובא מהיתירא קפריש ויש ליישב וצ"ע:

< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.