מראי מקומות/שבת/ג/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף


לדף הבבלי
צורת הדף


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהמידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' שיעורים על עמוד זה באתר "קול הלשון"
לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבינו חננאל
רש"י
תוספות
רמב"ן
רשב"א
ר"ן
חידושי הר"ן
מהרש"ל
מהר"ם
חי' הלכות מהרש"א
פני יהושע
בית מאיר
רש"ש
לקוטי שלמה
שפת אמת
מנחם משיב נפש
גליוני הש"ס
אילת השחר
שיח השדה

מראי מקומות
חומר עזר
שינון הדף בר"ת


מראי מקומות TriangleArrow-Left.png שבת TriangleArrow-Left.png ג TriangleArrow-Left.png א

בבא דרישא פטור ומותר[עריכה]

הקשו הראשונים שלכאורה אף ברישא מדוע לא ייאסר מדין לפני עור, שמכשיל בעל הבית את העני והעני את בעל הבית.

התוספות (ד"ה בבא) יישבו, שאין איסור לפני עור אלא בתרי עברי דנהרא, דהיינו במקום שלא יכול ליטול הדבר בלי סיועו משא"כ הכא אפשר להעמיד באופן שיכל גם ללא סיוע חברו ליטול את החפץ. אלא שהקשו התוס' שאף בכהאי גוונא יש איסור דרבנן שחייב להפרישו מאיסור. ויישבו, שמדובר בנכרי, ואף שמדוקדק מברייתא לקמן (יט.) שאף בנכרי מותר רק להניח אוכל לפניו בחצר אף שאחר כך יצא מן החצר, ומשמע שלתת לו כשעומד בפתח אסור, מכל מקום יש להעמיד משנתינו בנכרי ובחפץ של נכרי שבכהאי גוונא אין איסור כלל.

ובתוספות ישנים יישבו עיקר השאלה, וכן יישבו הרא"ש והר"ן, שמשנתינו איירי לענין איסור שבת שלגבי איסור שבת פטור ומותר, אך באמת אסור מטעם אחר משום לפני עור.

ובתוספות רע"א על המשניות (פ"א משנה א) הוסיף שיש נפקא מינה בין איסור שבת לאיסור לפני עור, אם יחשב על ידי מעשה זה כמומר לחילול שבת וייפסל לכל התורה כולה, וכן יש נפקא מינה לענין שחיטה (ראה שו"ע יו"ד סימן ב ס"ה).

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף