מראי מקומות/ברכות/יב/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף


לדף הבבלי
צורת הדף


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהמידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' שיעורים על עמוד זה באתר "קול הלשון"
לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רב נסים גאון
רש"י
תוספות
רשב"א
תוספות הרא"ש
ריטב"א
שיטה מקובצת
מהרש"ל
חי' הלכות מהרש"א
חי' אגדות מהרש"א
פני יהושע
צל"ח
פתח עינים
גליון מהרש"א
רש"ש
בית נתן
לקוטי שלמה
בן יהוידע
שיח השדה

מראי מקומות
חומר עזר
שינון הדף בר"ת
שאלות חזרה


מראי מקומות TriangleArrow-Left.png ברכות TriangleArrow-Left.png יב TriangleArrow-Left.png ב

וא"ר יוחנן עמי במחיצתי[עריכה]

במלוא הרועים הקשה דילמא מיתה היא ממרקת העוון ולא הבושת. ויישב, שמכך שאמר לו שמואל דבר זה באותה שעה משמע שבשביל אותה שעה שנתבייש נתכפר לו העוון[1].

ורבנן אמרי מהכא כו' בחיר ה'[עריכה]

במלוא הרועים הקשה דילמא מיתתו היא שכיפרה ולא הבושת, שהרי בשעה שיצתה בת קול זו כבר מת שאול.

ולא זכיתי שתאמר יציאת מצרים בלילות עד שדרשה בן זומא[עריכה]

המאיר לעולם (ח"א סימן כה) הביא מה שמקשים בשם בעל המחבר ספר מעשה נסים, בדרך ממה נפשך, שאם ידע ראב"ע מדרשת בן זומא אם כן מדוע לא דרש כן בעצמו והמתין עד שדרשה בן זומא. ואם לא ידע מדרשה זו, מנין לו באמת שמזכירין יציאת מצרים בלילות.

וכתב המאיר לעולם שאין זו קושיא, שהרי יכול להיות שהיתה לו קבלה מרבותיו שמזכירין יציאת מצרים, או שהיתה לו דרשה אחרת על זה ולא הצליח לנצח את חכמים בענין זה עד שדרשה בן זומה. ועיין להלן בהערה מה שיישב עוד על קושיא זו.

ולא זכיתי[עריכה]

פירש הרע"ב: לא נצחתי (וכן פירשו המאירי, וכ"ה התוי"ט מהערוך). והקשה המאיר לעולם (ח"א סימן כה) מהו הנצחון, הלא חכמים חולקים עליו בדרשה זו ודרשו 'כל ימי חייך' להביא לימות המשיח.

וחכמים אומרים כו'[עריכה]

בביאור מחלוקתם כתב המאיר לעולם (ח"א סימן כה), שנחלקו במחלוקת ריב"ל ורבי יוחנן (לעיל ד:) אם צריך לסמוך גאולה לתפילה בערבית או לא, ונחלקו בקרא ובסברא, וסברת רבי יוחנן שגאולה מאורתא הוי, ולריב"ל כיון שעיקר הגאולה לא היתה עד צפרא לכן אין צריך לסמוך גאולה לתפילה. ועפ"ז ביאר מחלוקת ראב"ע וחכמים אם צריך להזכיר יציאת מצרים בלילות, היינו האם גם הגאולה שהיתה בערב חשובה[2].




שולי הגליון


  1. ויעויין להלן מה שהקשה כעין זה לדרשת חכמים.
  2. ובזה יישב קושיית המעשה ניסים המובאת לעיל, שאם לא ידע ראב"ע מדרשת בן זומא מנין לו שמזכירין יציאת מצרים בלילות, ולהנ"ל א"ש כי ידע זאת מסברא, ומ"מ הוצרך לדרשה כדי להפקיע מסברת חכמים.


< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף