בית נתן/ברכות/מג/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בית נתן TriangleArrow-Left.png ברכות TriangleArrow-Left.png מג TriangleArrow-Left.png א

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רש"י
תוספות
רשב"א
תוספות הרא"ש
ריטב"א
שיטה מקובצת
מהרש"ל
חי' הלכות מהרש"א
פני יהושע
צל"ח
רש"ש
בית נתן
בן יהוידע
בניהו
שיח השדה

מראי מקומות
חומר עזר
שינון הדף בר"ת


אהדריה קרעיה לאחוריה וכו' וברכת מזונא לא גמירנא אדהכי והכי אתא[1] ההוא סבא רמא להו מתניתין אברייתא ושני להו כגון דאמרי ניזיל ניכול נהמא בדוכתא פלניתא דהויא להו קביעותא:

עד שיכנסו כולם בא להם מים כל אחד ואחד נוטל ידו אחת הביאו להם יין כל א' וא' מברך לעצמו וכו':

להאיך לשנא דאמר רב פת הוא דבעי' היסיבה אבל יין לא בעי היסיבה דבלא היסיבה אחד מברך לכלם קשיא רישא דקתני רישא כל אחד ואחד מברך לעצמו אלמא בעי היסיבה[2] שאני אורחין דדעתייהו למעקר ולהיאך לישנא דאמר רב יין לא מהני להו היסבה קשיא סיפא דקתני א' מברך לכלם אלמא מהני ליה היסבה שאני הכא[3] דמיגו דמהניא ליה היסבה לפת מהניא ליה נמי ליין:

שאלו את בן זומא מפני מה אמרו בא להם יין בתוך המזון כל אחד ואחד מברך לעצמו[4] אמר להם הואיל ואין בית הבליעה פנוי והוא אומר על המוגמר ([5]ול"ג בכ"י הא דאיתא קמן ואמאי הואיל והוא נטל ידיו תחלה באחרונה גם הרש"ל מחק זה וכן מחקו הגרא"ו ועיין בס' מנחת שמואל במ"ב שרצה ליישב גרסת הדפוס עש"ב[6]) מכלל דאיכא דעדיף מיניה מסייע ליה לרב חייא בר אשי[7] דאמר רב חייא בר אשי אמר רב כל הנוטל ידיו תחלה באחרונה הוא מזומן לברכה:

א"ר זירא אמר רבה[8] בר ירמיה מאימתי מברכין על הריח משתעלה תמרתו א"ל רבי זירא לרבה בר ירמיה והא לא ארח וכו':

ר' חסדא אמר זעירי על כל המוגמרות כלן מברכין עליהן בע"ב חוץ ממושק דמברכין עליו בורא מיני בשמים הואיל ומין[9] חיה הוא מיתיבי אין מברכין בורא עצי בשמים אלא על אפרסמון של בית קיסר ועל ההדס שבכל מקום תיובתא דרב חסדא אמר רב תני הדס ודכוותיה א"ל רב חסדא לרב יוסף האי משחא וכו' (עיין בתוספות ד"ה ועל ההדס שגי' בה"ג הוא ממש כגי' הכתב יד שלא נשאר בתיובתא[10]):



שולי הגליון


  1. בכי"מ אתא ההוא סבא, והיא נוסחא ישרה, ובב"נ ובכ"י פ' אדהכי והכי אתא ההוא סבא (דק"ס).
  2. וכ"ה בכ"י פ' והוא אריכות לשון שלא לצורך ופירוש היה והובא בפנים (דק"ס).
  3. וכ"ה בכ"י פ' ופירוש היה והובא בפנים (דק"ס).
  4. "לאחר המזון אחד מברך לכולן" ליתא בכי"מ וכן ליתא בב"נ ובכ"י פ' ובתוספתא ובירושלמי ובראשונים וכ"ה נכון דלא שאלוהו רק מפני מה בתוך הסעודה אין אחד מוציא את כולם ומלשון המשנה בא לכאן בט"ס ועי' צל"ח (דק"ס).
  5. הסוגריים צ"ל כאן, ונדפסו אחרי תיבות "לרב חייא בר אשי".
  6. וכן ליתא בכי"מ ובכ"י פ' וברי"ף ובחי' הרשב"א ובשט"מ ובאמת אינו מתפרש אלא בדוחק גדול וכבר מחקו גם המהרש"ל (דק"ס).
  7. וגי' הדפוס נוח יותר דמסייע ליה לבעל המימרא ולא להאומר בשמו וכ"ה ברוב הפעמים בגמ' (דק"ס).
  8. וכ"ה בבה"ג וכן העתיק הרא"ה לדברי הרי"ף וכ"ה נכון דמצאנוהו כמה פעמים בש"ס כגון פסחים ל"ו כתובות ק"ט והביאם הסה"ד (דק"ס).
  9. בד' שונצינו ווינציא ר"פ הגי' שמין חיה הוא וע"פ רש"י בד' יושטיניאן שמן ועי' מעיו"ט (דק"ס) שהעיר על גי' הרא"ש שמין דצ"ל כנדפס לפנינו דבא מן החיה ואינו מין חיה.
  10. וכ"ה בכ"י פ' וזו היא גי' הבה"ג הביאוהו התו' ותו' ר"י ותו' הרא"ש ועי' ע"ז באורך בחי' הרשב"א (דק"ס).
מעבר לתחילת הדף