מראי מקומות/ברכות/לז/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף


לדף הבבלי
צורת הדף


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהמידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' שיעורים על עמוד זה באתר "קול הלשון"
לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רש"י
תוספות
רשב"א
תוספות הרא"ש
ריטב"א
שיטה מקובצת
מהרש"ל
חי' הלכות מהרש"א
אבן עוזר
פני יהושע
צל"ח
פתח עינים
רש"ש
בית נתן
בן יהוידע

מראי מקומות
חומר עזר
שינון הדף בר"ת
שאלות חזרה


מראי מקומות TriangleArrow-Left.png ברכות TriangleArrow-Left.png לז TriangleArrow-Left.png א

קפץ וברך וכו'[עריכה]

כתב הצל"ח: לשון קפץ מורה על רוב המהירות וחפזון, והיה טעמו של ר' עקיבא בזה לכבודו של רבן גמליאל שלא ימרה פיו בשעת מעשה ממש, שר"ע ידע כבר מהמחלוקת שבין ר"ג וחכמים, ולפי דעת של ר"ג שנתן רשות לר"ע היה דעתו שיברך ברכת הזימון, וכמו שכתבו התוס' בד"ה נתן ר"ג וכו', ור"ע דקאי בשיטת חכמים א"כ אין מזמנין על הפירות, ולפי זה תיכף כשהתחיל ר"ע ברוך אתה וכו', היה ר"ג מרגיש שדעתו כחכמים, מדלא התחיל נברך כנוסח ברכת הזימון, ובודאי היה ר"ג גוער בו שיתחיל נברך, והיה ר"ע צריך להמרות בפירוש נגד ציווי ר"ג בשעת מעשה. לכך קפץ במהירות וברך עד שהגיע ואמר על המחיה, ושוב לא יחזירנו ר"ג לעשות ברכתו לבטלה.

וכתב בהערות הגרי"ש אלישיב דמה שא"ל ר"ג לר"ע "עד מתי", מוכיח שהיה ר"ע רגיל בכך. ובאמת אשכחן בר"ע שהיה רגיל בכך כמבואר לעיל בפרק תפילת השחר (כח א) במה שהעבירו את ר"ג מנשיאותו, שאמר ר"ע טרוקו גלי ע"ש ועוד מצינו כן בתוספתא ביצה פ"ב ה"ח גבי זקיפת מנורה ביום טוב, שר"ג החמיר כב"ש שיש בנין בכלי, ומעשה שהיו מסובין ברומי ונפלה מנורה ועמד ר"ע וזקפה, וא"ל ר"ג לר"ע מה לך שאתה מכניס ראשך בין המחלוקת.

ובס' חפץ ה' לרבינו האור החיים הק' כאן שכתב להעיר במה שאמר ר"ג לר"ע: עד מתי אתה מכניס ראשך כו': קשה, והיכי הו"ל למיעבד להוציא עצמו מהמחלוקת, הרי הגם דהוי אמר שלש ברכות הוי מכניס עצמו במחלוקת דהיינו הפך דברי רבנן דפליגי, וי"ל דסובר, כיון דקי"ל דברכה מעין ג' אינה פוטרת של שלש וג' ברכות פוטרות מעין ג'. א"כ הו"ל לברך שלש ויוצא י"ח אליבא דכ"ע, דגם אליבא דמ"ד מעין ג' יוצא בשלש. ומדלא בירך אלא מעין ג' הכניס עצמו במחלוקת, דסובר הוא כמ"ד מעין. ולא חש לההיא סברא דשלש, לזה אמר לו למה הוא מכריע ומכניס כו', והשיבו ר"ע דטעמו לאו משום דכן סובר הוא, אלא משום דרבו חביריו, ויחיד ורבים הלכה כרבים וק"ל עכ"ד.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף