מראי מקומות/ברכות/לו/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רב נסים גאון
רש"י
תוספות
רמב"ן
רשב"א
תוספות הרא"ש
ריטב"א
שיטה מקובצת
מהרש"ל
חי' הלכות מהרש"א
אבן עוזר
פני יהושע
צל"ח
פתח עינים
שער הלקוטות מהג"מ ישכר בער
רש"ש
בית נתן
לקוטי שלמה
בן יהוידע
שיח השדה

מראי מקומות
חומר עזר
שינון הדף בר"ת
שאלות חזרה


מראי מקומות TriangleArrow-Left.png ברכות TriangleArrow-Left.png לו TriangleArrow-Left.png ב

אין קוצצין את האילנות בשביעית וכו'[עריכה]

ובתוס' כתבו: וא"ת בלא שביעית נמי תיפוק לי' דאסור משום לא תשחית את עצה וכו' ע"כ. והנה המשל"מ (פ"ז דאסורי מזבח הלכה ג) הביא את דברי הגאון בעל באר שבע ז"ל שמתבאר בדבריו, דאם רק קוצץ ענפי אילן מאכל אבל את גוף האילן משאיר אפילו הכי איסורא דבל תשחית איכא, ותמה עליו במשל"מ וכתב: "דמאי דאסור משום בל תשחית אינו אלא לקצץ האילן עצמו משרשו, אבל לקצץ ענפים וחריות - לא ידעתי היכא רמיזא איסור זה" ע"ש.

והגאון רבי אברהם משכיל לאיתן ז"ל בהגהותיו "יד איתן" על הרמב"ם שם כתב על דברי המשנה למלך וז"ל: "ועיין בדברי הרמב"ם בפירוש המשניות שביעית (סוף פ"ד) ובדברי התוספות ברכות (לו ב) דיש להוכיח מדבריהם שגם בענפים איכא איסור בל תשחית, דאם לא כן לא הוי קא קשיא להו גבי שביעית, דמאי דאסרינן משום הפסד פרי היינו קציצת ענפים" ע"ש.

וכתב הגאון ר' יעקב חיים סופר שליט"א בספרו ויחי יעקב (בקונטרס הוספות סי' ג) לבאר בענין זה בדברי הגמ' ב"ק (צא ע"ב) דאיתא: אמר רבי חנינא. לא שכיב שכחת ברי. אלא דקץ תאינתא בלא זמנה ע"כ. ובאמת קשה איך עשה כן שכחת בנו של רבי חנינא וכמו שהקשו המפרשים. וי"ל לפי הנ"ל. דשכחת בנו של ר"ח סבר, דרק כשקוצץ כל אילן הפרי יש בו בל תשחית וסכנה, אבל כשקוצץ פרי אחד, או ענף אחד לית לן בה וכדכתב המשנה למלך ז"ל, ולפיכך לא נמנע שכחת וקצץ תאנה כלומר פרי אחד, ובלא זמנה דהיינו כשעדיין לא הבשיל הפרי, משום דסבר דכל כהאי גוונא שרי, אבל לא היא, שאין לקצוץ אף ענף אחד וכסברת התוספות בברכות הנ"ל, או אף פרי אחד כסברת רבינו יהודה החסיד ז"ל בצוואתו (אות מה) ובזה נתיישב הכל ודו"ק עכ"ד.

שם[עריכה]

כתב בהערות הגרי"ש אלישיב: בירושלמי (שביעית פ"ג ה"ז) התירו להניח בשביעית פירות ע"ג הגג. ואף על פי שעי"ז מתייבשים הפירות ומרקיבין מ"מ מאחר שאינו אלא גרמא לא אסרו גרמא של הפסד פירות בשביעית.

ולפי"ז יל"ע מפני מה אסרו לקצוץ את האילנות בשביעית, הרי קציצת האילנות אינו מעשה המקלקל את הפירות אלא גורם לכך שתיפסק יניקת הפירות וממילא יפסדו, וא"כ מ"ש מהנחת פירות ע"ג הגג. ונראה ליישב שחלוק קציצת האילנות מהנחת פירות ע"ג הגג, משום שקציצת האילן כל משמעותו הוא הפסק הפרי ע"י הפסקת יניקתו, משא"כ בהנחת הפירות ע"ג הגג שאין כל משמעותו של המעשה להפסיד את הפרי. וביותר נראה, שע"י קציצת האילן מיד התחיל הזיקו של הפרי ולכך אין דינו כגרמא בעלמא וחמור הוא יותר.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף