מראי מקומות/אסתר/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הבא >
מעבר לתחתית הדף


תנ"ך




רש"י
חכמי צרפת
רלב"ג


אלשיך
טעמא דקרא
מגילת סתרים
מלבי"ם
מנחת שי
שלום אסתר
תורה תמימה


מראי מקומות


פרק זה עם מפרשים ואפשרויות רבות במהדורה הדיגיטלית של 'תנ"ך הכתר' (כולל צילום באיכות גבוהה של כתר ארם צובא בפרקים שבהם הוא זמין)לפרק זה במקראות גדולות שבאתר "על התורה"לפרק זה באתר "תא שמע"


דפים מקושרים

מראי מקומות TriangleArrow-Left.png אסתר TriangleArrow-Left.png א

פסוק א[עריכה]

המולך מהודו ועד כוש שבע ועשרים ומאה מדינה[עריכה]

הרש"ש (מגילה ז.) מחדש שאף שאחשורוש מלך בכיפה, מכל מקום בחלק מהמדינות היה הוא המלך הבלעדי, וכונו 'מדינות המלך', ובחלקם היה רק שליט עליון בעוד שהיה מלך תחתיו. ועפ"ז ביאר שגזירת המן לא היתה אלא על היהודים שבמדינות המלך אחשורוש, זאת משני טעמים, א' שחשש שלא ישמעו לו המלכים הפרטיים, ב' שישאלו לו לטעם הגזירה ושמא יניאו אותו ממחשבתו הרעה.

פסוק ז[עריכה]

ויין מלכות רב כיד המלך[עריכה]

גבי מלחמת עמלק נאמר 'וְהָיָה כַּאֲשֶׁר יָרִים מֹשֶׁה יָדוֹ וְגָבַר יִשְׂרָאֵל, וְכַאֲשֶׁר יָנִיחַ יָדוֹ וְגָבַר עֲמָלֵק' (שמות יז, יא). ותמהו חז"ל (ר"ה כט.) וכי ידיו של משה עושות מלחמה או שוברות מלחמה. אלא לומר לך כל זמן שהיו ישראל מסתכלין כלפי מעלה ומשעבדין את לבם לאביהם שבשמים היו מתגברים, ואם לאו היו נופלים. אמר על כך ה'אמונת אברהם' מפיטסבורג זצ"ל, שכמו כן הוא היין שאדם שותה, שבכוחו לרומם את האדם לשמים, או חלילה לרוצץ אותו. זהו שאמר הכתוב 'ויין מלכות רב' כוחו של היין רב כל כך, 'כיד המלך' כמו ידיו של משה רבינו.

פסוק כ[עריכה]

ונשמע פתגם המלך כי רבה היא[עריכה]

כתב 'בעל הטורים' (שמות כח לה), שמצינו שלוש פעמים במסורה את תיבת 'ונשמע'. חדא 'נַעֲשֶׂה וְנִשְׁמָע' (שם כד ז), ואידך 'וְנִשְׁמַע קוֹלוֹ בְּבֹאוֹ אֶל הַקֹּדֶשׁ' (שם כח לה), והשלישית 'וְנִשְׁמַע פִּתְגָם הַמֶּלֶךְ' דהכא. למדנו מכאן שמבטלין תלמוד תורה ['נעשה ונשמע'], וכן מבטלין בנין בית המקדש ['ונשמע קולו'], מפני מקרא מגילה ['כי רבה היא', שקדושתה גדולה משלהם] (מגילה ג:). זהו הקשר בין השלושה.

והוסיף עוד רמז, שלכן נכתב בהמשך הפסוק 'כי רבה הוא', כי הלכה זו האמורא רבה אמרה (שם).


· הבא >
מעבר לתחילת הדף