לבושי שרד/אורח חיים/כז

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


לבושי שרדTriangleArrow-Left.png אורח חיים TriangleArrow-Left.png כז

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


טור ומפרשיו

ארבעה טורים
··
בית יוסף
ב"ח
דרישה


שו"ע ומפרשיו

שולחן ערוך
··
אליה רבה
יד אפרים
כף החיים
מגן אברהם
מחצית השקל
משנה ברורה
נתיב חיים
שערי תשובה
באר הגולה
ביאור הגר"א
דגול מרבבה
ט"ז
לבושי שרד



מראי מקומות


לדף זה באתר "על התורה" לסימן זה באתר "תא שמע" לדף זה באתר "שיתופתא"


ט"ז סק"א כהה. עיין כנסת יחזקאל סי' ך"ב:

מג"א סק"ב בחצי עצם. זהו דברי הסמ"ק בב"י וכתב ע"ז בבדק הבית שאין לסמוך ע"ז להניח בכל חצי עצם רק בבשר התופח ולא בתחתיתו סמוך ממש לקובד"ו ששם אינו תופח. והקשה המ"א דא"כ למה העתיק המחבר בסעיף ז' מחצי עד הקובד"ו לכן תירץ דגם הסמ"ק אין כוונתו להתיר כל חצי העצם. אלא כוונתו הבשר התופח שבאותו חצי ולאפוקי בשר התופח שבחצי השני ולפ"ז צ"ל דבבשר התופח עצמו יש מקום להניח ב' תפילין וכשכתב המחבר בסעי' ז" מחציו עד הקובד"ו כוונתו ג"כ על בשר התופח שבאותו חצי:

(סק"ג) אין לו זרוע פטור. ר"ל פטור מלהניח בימין:

(שם) כאן דלא כמאן דאפילו יסבור הא"ז דפליגי הת"ק ואחרים ודלא כהתוס' מ"מ לא פליגי רק באין לו זרוע אבל ביש לו זרוע חייב לכ"ע:

(שם). מן התפילין. ופסק הא"ז כת"ק:

(שם) גם הקיבורת. קיבורת היינו בשר התופח שהיא מקום הנחת תפילין כמבואר במ"א סק"ב:

שם בימין כמו בחליצה. דהשואל סבר שיניח בימין מידי דהוי אאיטר יד והשיב רמ"א דלא דמי וכמו בחליצה דאיטר חולץ בשמאל ואפ"ה בנקטם ימינו אינו חולץ כלל ועוד דתפילין ביד כהה תלי רחמנא וימין לאו כהה היא ולא דמי לאיטר דימינו כהה היא:

(שם) ערוך הוא אין לו זרוע. ואפי' נימא דמה שאומרים אחרים לרבות גידם היינו שיניח בימין וכמו שרצה המג"א לפרש אח"כ מ"מ הא קי"ל כת"ק:

(שם) זרוע הלא. ויניח בשמאל:

(שם) ממש דברי אחרים. ואח"כ משמע כוונת אחרים שיניח בימין:

(שם) מקרי יד לענין זה ואח"כ באמת כוונת התוס' לדעת אחרים שיניח בימין ודוקא ביש לו זרוע ואפ"ה לא יניח בשמאל דלענין שיניח בשמאל לא מיקרי הזרוע יד:

(שם) כההוא דספרי מ"מ. ומשבשתא היא ולכן ס"ל להתוס' דאחרים דרשי לרבות גידם אין כוונתם כהא דספרי אלא מיירי ביש לו זרוע ויניח בשמאל אבל בימין ליכא למ"ד:

(שם) טעמא דנפשיה ולא אליבא דר"י וא"כ הספרי לאו משבשתא היא וא"כ מסתמה גם אחרים כוונתם להניח בימין:

(שם) דדריש יד כהה. וא"כ בלא"ה לא קי"ל כאחרים ואפילו נימא דכוונתם להניח בימין אין כן הלכה. ואופן ההוכח' מסעיף ו' דרשינן יד כהה אכתוב שם אי"ה:

(שם) דתרתי שמעינן. ר"ל וא"כ אין ראיה דלא כאחרים וכל המשך פלפול המג"א נגד שו"ת רמ"א שהביא שלא יניח בימין לכן מפלפל די"ל בכוונת אחרים דיניח בימין ולומר דאע"ג דקי"ל כמאן דדריש יד כהה מ"מ תרתי ש"מ וע"ז סיים ואין להאריך כי בלא"ה קי"ל כת"ק וא"כ אף אם יהי' כוונת אחרים להניח בימין לא קי"ל כוותייהו:

(שם) התוס' דלא פליגי דכיון דלא פליגי א"כ הלכה כך היא ולכן אם יש לו זרוע יניח בימין וכאשר פי' מג"א תחל' דהתם דלאחרים מניח בימין כמו שביארתי באות י"א כי מה שרצה המ"א ליישב דהתו' דס"ל דספרי משבשתא היא ויהיה כוונת האחרים להניח בשמאל מדחה בעצמו במ"ש ומ"מ צ"ע כו' וכמו שביארתי באות י"ג ומעתה תראה כל המשך פלפולו של המ"א בס"ק זה לבאר דמ"ש רמ"א יניח בלא ברכה היינו בימין כן נ"ל ביאור דברי המג"א וראיתי פירושים אחרים על דברי המג"א ולא הונח לי:

סק"ה דק ויברך. ר"ל דשם כתוב דאם הניח תפילין על הכובע לא יברך לז"א דברצועה אין קפידא ויברך:

(שם) עיין ס"ח. אפשר דצ"ל עיין ס"ה ואפשר דכוונתו למ"ש בס"ח אין לכרוך הרצועה על התיתורא כדי שיהיה תלוי דמשמע דבלאו האי טעמא אין חשש מה שהתיתור' מפסיק בין הרצועה לבשרו ובא להוכיח דאין קפידא כ"כ ברצועה ולכן אין מעכב הברכה בעלול לנזילות. ולפ"ז י"ל דלא יפה עושין קצת הנוהגים לכרוך הרצועה ביד תחת התפילין דהוי חציצה. ואם היה עולה בדעת המ"א דהתיתורא יהיה הפסק תחת הרצועה מכ"ש דהרצועה הוי הפסק תחת התפילין:

סק"ז מקום שמוחו. דבכובע גדול א"א לכוין המקום:

סק"ח כדרך זה. ר"ל על סמרטוטין:

(שם) ועסי' כ"ו נ"ל דכשאינו מברך על ש"י יברך על ש"ר שתים משא"כ כשאינו מברך על של ראש מברך על של יד אחת:

סק"י. דבזה יש לסמוך. דבל"ז יש חולקים בהרגל כמ"ש בסק"ט:

ס"ק י"ד שלא תזיז ממקומה היינו לאותן הנוהגים כמבואר בסי' ך"ה סעיף י"א:

ט"ז סק"ז קשירה בימין ר"ל ההידוק שמהדק התפילין על היד קורא קשירה וממילא כיון שההידוק בימין ע"כ ההנחה ביד שכנגדה דבאותה יד שמניח א"א להדק בה:

(שם) מיקרי כהה.דגם דעה זו מודה דדרשינן יד כהה רק דמועיל הגז"ש דקשיר' להורות דכהה תלי' בכתיב' והיינו שכתב המ"א בסק"ג דקי"ל כמאן דדריש יד כהה ע"ש:


מעבר לתחילת הדף
< הקודם · הבא >
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.