כף החיים/אורח חיים/תרמז

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כף החייםTriangleArrow-Left.png אורח חיים TriangleArrow-Left.png תרמז

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


טור ומפרשיו

ארבעה טורים
··
בית יוסף
ב"ח


שו"ע ומפרשיו

שולחן ערוך
··
אליה רבה
יד אפרים
כף החיים
מגן אברהם
מחצית השקל
משנה ברורה
שערי תשובה
באר הגולה
ביאור הגר"א
ט"ז
לבושי שרד


חיי אדם


לדף זה באתר "על התורה" לסימן זה באתר "תא שמע" לדף זה באתר "שיתופתא"


דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


א[עריכה]

א) [סעיף א'] עלה שלו משוך כנחל. ולא עגול פרט לצפצפה רש"י סוכה ל"ג ע"ב. ועוד י"ל דר"ל בהשואה אחת ולא ראש העלה רחב ואח"כ מתקצר כנמצא באיזה אילנות:

ב[עריכה]

ב) שם. ופיו חלק. ר"ל חודן של עלין חלק ואינו עשוי פגימות פגימות. רש"י סוכה ל"ד ע"א:

ג[עריכה]

ג) שם. וקנה שלו אדום. ר"ל העץ שלו. רש"י שם:

ד[עריכה]

ד) שם הגה. ואפי' בעודו ירוק כשר. דכל שאינו לבן ממש אדום מיקרי שאעפ"י שהוא ירוק מאחר כשהשמש מכה בו הוא נעשה אדום בכלל אדום הוא. ב"י. לבוש. ט"ז סק"א. ר"ז אות א' מ"ב אות ב' ומשמע כל ג' סימנים בעינן וחסר א' פסול. מש"ז או' א' ובבכורי יעקב כתב דאין מצוי זה בלא זה. והוא תימה וכי ראה כל האילנות שבעולם ועוד א"כ למה נתנו רז"ל ג' סימנים כיון דאין מצוי זה בלא זה אלא משמע דמצוי זה בלא זה:

ה[עריכה]

ה) שם. ואפי' גדל במדבר או בהרים כשר. ורוב המפרשים פירשו שלכתחלה צריך לחזור אחר הגדילה על המים אלא שבדיעבד יצא אף בגדילה על ההרים ואדוני אבי הרא"ש ז"ל כתב דלכתחלה יוצא בשל הרים וכ"נ מדברי הרמב"ם ז"ל. טור. וכ"נ דעת הלבוש דאפי' לכתחלה שרי. וכ"כ א"ר או' ב':

ו[עריכה]

ו) ואע"ג דלדינא עיקר דערבה אפי' הגדילה במדבר או בהרים כשרה כדעת רוב הפו' ופסק כן מרן בש"ע מ"מ טוב ליזהר היכא דאפשר שיהיה ערבה שגדילה בנחל לצאת י"ח שאר הפו' הרב מהר"י נבון בס' גט מקושר דקט"ז ע"ב. בית השואבה או' ז':

ז[עריכה]

ז) שם. והיא פסולה. מן התורה שאינה בכלל ערבה כלל. מ"ב אות ד':

ח[עריכה]

ח) שם. ויש מין ערבה וכו'. שקנה שלה אדום ועלה שלה משוך. טור לבוש. ר"ז אות ב':

ט[עריכה]

ט) שם. וזה כשר. דדרכה ג"כ ליגדל על הנחל כמו שאר ערבות והיא בכלל ערבי נחל. מ"ב אות ו':

י[עריכה]

י) [סעיף ב'] ערבה שיבשה. היינו ברוב עלים. כ"מ בטור וכ"כ הר"ז או' ו' מ"ב או' ז' ואפי' לא נעשה זה אלא בערבה אחת פסולה. מ"ב בשה"צ אות ו' ויבש נקרא משיכלה הירקות לגמרי. בכורי יעקב בשם ת"ד. וכ"כ הר"ז שם דשיעור היבשות משהלבינו פניהן. והיינו כמ"ש לעיל סי' תרמ"ו סעי' ז' לגבי הדס יעו"ש. מיהו דעת הא"א או' ב' להחמיר משום דערבות מצויות:

יא[עריכה]

יא) שם. או שנשרו רוב עלים. ויש לדקדק בזה שלפעמים נושרים ע"י תחיבתן לתוך הלולב או ע"י נענוע מ"א סק"א. ר"ז או' ה' ח"א כלל ק"ן או' יו"ד. מ"ב או' ח' ובפרט באתרוג ולולב של הקהל שיד הכל ממשמשין בהם מצוי מאד שנושרין רוב העלין ע"י נענוע של איזה אנשים וממילא שאר אנשים שמברכין אח"כ לבד שאין יוצאין במצוה גם מברכין ברכה לבטלה ומן הנכון שעכ"פ ביום הראשון שהוא מ"ע דאו' יעמידו איש עתי שיפקח ע"ז. מ"ב שם:

יב[עריכה]

יב) שם. או שנשרו רוב עליה. ובטור הביא דעת בעל העיטור שכתב מסתברא אפי' לא נשאר אלא עלה א' בבד א' כשר והוא דין הנאמר בגמ' לענין ערבה של הושענא בדף מ"ד וס"ל מדכתיב ערבי א' ללולב וא' לערבה מקשינן להדדי כמו גבי ערבה כשרה גם גבי לולב כשרה אבל רוב הפו' חולקין עליו דדוקא ערבה של הושענא שהוא רק מנהג נביאים מכשירין עלה א' בבד א' משא"כ בלולב שהוא מצוה דאו' בודאי אין להכשיר אם נשרו רוב עליו. בגדי ישע. ועיין לקמן סי' תרס"ד סעי' ד':

יג[עריכה]

יג) שם. או שנשרו וכו'. והמ"מ פירש שנדלדלו עליה מהקנה או שנסדקו ונחלקו עליה פסול. ויש להחמיר בכולן דערבות מצויות. מ"א סק"ב. א"ר אות ה'. א"א אות ב' ר"ז או' ו' ח"א כלל ק"ן או' יו"ד. מ"ב או' ט' והיינו ג"כ אם ברוב עליה היו כך. ר"ז שם. מ"ב שם:

יד[עריכה]

יד) שם. או שנשרו וכו'. ויש ליזהר שלא למעט העלין מערבות אעפ"י שיש לחלק בין נשרו מעצמן או שתלשן אדם אבל אם לא מסתבר לחלק בכך. עט"ז. א"א אות א' והיינו בכדי שיעורן המבואר לקמן סי' תר"ן יעו"ש:

טו[עריכה]

טו) שם. או שנקטם ראשה וכו'. היינו שנקטם ראש העץ שלה. ת"ד סי' רל"א. כנה"ג בהגה"ט. עו"ש או' א' מ"א סק"ב. א"ר או' ו' ר"ז אות ד' ח"א שם. מ"ב או' יו"ד. אבל בנקטם עליה אף שהוא מראשה אין נ"מ בזה ונחשבת כשאר עלין. מ"ב שם:

טז[עריכה]

טז) שם. או שנקטם ראשה וכו'. ואם עלתה בו תמרה כתב בשה"ל בשם תוספתא דכשר כמו בהדס א"ר שם. ועיין לעיל סי' תרמ"ו או' נ"ח:

יז[עריכה]

טוב) שם. או שנקטם ראשה וכו'. ולכן צריך ליזהר מאד כשהבדין של ערבה ארוכין יותר מדאי ורוצה לקצצן שלא יקצצן בראשם אלא למטה במקום שהן מתחברין לענף. ר"ז או' ד':

יח[עריכה]

חי) שם. פסולה. לפי שאינו הדר. לבוש. ר"ז שם. ח"א שם. ונ"מ לענין שאר הימים כמ"ש לעיל סי' תרמ"ו או' ד' וסי' תרמ"ה או' כ"ו יעו"ש:

יט[עריכה]

יט) שם. או שנשרו מקצת עליה כשרה. משמע דלכתחלה לא יקח אותה. מ"א הק"ג. והא"ר או' ו' חולק דכשרה אפי' לכתלה משמע יעו"ש. ומ"מ כיון דערבות מצויות יש להחמיר לכתחלה. מחה"ש. ר"ז או' ה' מ"ב או' י"א:

כ[עריכה]

ך) שם. והרמב"ם מכשיר בנקטם ראשה. כמו בהדס דבשניהם נקטם פי' העץ והדר הוא לר' טרפון כמו בהדס אבל סברא ראשונה ס"ל דלא דמי דהדס שענפיו חופין עצו אין הקטימה נכרת בו והדרו בעבותו. ביאורי הגר"א:

כא[עריכה]

כא) שם. והרמב"ם מכשיר וכו'. ונקטינן כסברא הראשונה ב"ח. וכ"ה דעת הש"ע כמ"ש לעיל סי' י"ג או' ז' דכל היכא שסותם הש"ע ואח"כ מביא דעת החולקים דדעתו לפסוק כסתם יעו"ש. וכ"כ שכנה"ג בהגב"י או' א' שו"ג או' ז' וכ"נ דעת הר"ז או' ד' וח"א כלל ק"ן או' יו"ד שלא העתיקו דברי הרמב"ם הנז' וכ"פ מ"ב או' י"ב:


מעבר לתחילת הדף
< הקודם · הבא >
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.



שולי הגליון