אלשיך/שמות/מ
< הקודם · הבא > רש"י אברבנאל |
דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף
טז[עריכה]
ויעש משה וכו' כן עשה. אמר שעם היות שלולא עזר משדי לא יוכל להקים את המשכן ולעשות כל הנזכר שנמצא שעשה משה ככל אשר צוה ה' שהוא בכ"ף הדמיון עם כל זה מעלה עליו הכתוב כאלו כן עשה ממש בלי דמיון או ע"פ זה ויעש משה ככל וכו' בכ"ף הדמיון ואיך היה נעשה בעצם ציווי ית' הלא הוא כי השם הנזכר כן עשה בלי דמיון ושיעור הכתוב ויעש משה ככל וכו' אך ה' כן עשה ממש:
יז[עריכה]
ויהי בחדש וכו' הוקם המשכן ויקם משה את המשכן וישם את אדניו ויתן את קרשיו וכו' הקמת המשכן כפולה וגם אחר ההקמה איך ישוב אחור לשים אדניו אך יאמר הוקם של מטה שהוא כמאליו כי מי יוכל לבדו להקימו ומה גם הבריחים שאחר התיצבם מעצמם הקרשים הכבדים עשר אמות ברוחב אמה וחצי ועובי אמה ויציבם ויעמדו עד יכון הכל ע"י הבריחים וז"א תדע שויקם משה את המשכן הידוע הוא העליון בכוונתו ועי"כ וישם את שלמטה וכו' את אדניו של משכן התחתון וישם את קרשיו מ"ח קרשים בשלשת הדפנות. וע"ד נס עמדו יחדיו עד שויתן את בריחיו להקשרם והחזיק אותם ומה גם לרז"ל (שבת דף צח) שהבריח התיכון על דרך נס היה מתקפל ונכנס בשלש רוחות דרום ומערב וצפון ואין זה כ"א שע"י הקימו העליון באיכותו הושפע להעזר להקים לבדו את התחתון:
כ[עריכה]
ויקח ויתן את העדות וכו'. או' ויקח מיותר כי גם הבדים לקח לשום אותם בטבעות. ולא הזכיר הלקיחה וכן בכל הדברים ועוד או' בעדות ויתן ובבדים שימה ובכפורת חזר ואמר ויתן וגם אמר מלמעלה שהיא מיותר אך יאמר בזכות שויקח את העדות בידו ית' זכה שויתן אותו בארון וגם הארון עץ וצפוייו זהב אינם כדאים לינתן בו את העדות אלא שהוא כמי שנותן מתנה לארון בתת בתוכו התורה כי על ידה קונה קדושה מה שלא היתה בו מטרם תנתן בו התורה אך בבדים אמר שימה ואמר על הארון עם שאינם רק בצדו הוא למה שהבדים שהם רמז למחזיקים ביד תופסי התורה לנשאם כהטיל מלאי וכיוצא באופן שאינו מתבייש עושה כן קדושתם יתירה מהתיק שניתנה בו התורה שהוא אל המכניס את הת"ח בביתו שעם שזן אותו מתבייש מצד מה וזהו על הארון וגם ויתן את הכפורת שנותן מתנה אל מציאות הארון בערך קדושת שכינה הנשפעת בו מלמעלה מהשמים בין שני הכרובים:
לג[עריכה]
ויקם את החצר וכו'. וע"י שנגמר על יד משה והמצוה נקראת ע"ש גומרה ע"כ אמר ויכל משה את המלאכה כאלו הוא עשה את הכל ועוד כיון כי כאשר ויכל משה את המלאכה שהיה על ידו ע"כ מיד ויכס הענן וכו':
לד[עריכה]
ויכס הענן וכו'. אמר גם שאין השראת הענן מעכב למשה ליכנס ולדבר כדבר שנא' פ' כי תשא ובבא משה האהלה ירד עמוד הענן ועמד פתח האהל ודבר עם משה לז"א אין הנדון דומה כי אין השראת שכינה בכ"מ בבחינה א' כי שם במדרשו של משה לא היה רק השראה בצד מה אך עתה היה כבוד ה' מלא שהיה כבוד ה' מלא מהמילוי הראוי לו בעצם ואז היה נורא מאד וע"כ ולא יכול משה לבא אל אהל מועד וש"ת ומה נשתנה עתה ממה שהיה במדרשו שקרא לו אהל מועד גם הוא ושם היה יורד הענן ודבר עם משה לז"א שכן עליו הענן והוא שם במדרשו היה עראי ולא היה כבוד ה' מתגלה במילואו אך עתה שכן עליו הענן כי בא לשכון שם כל ימי היותם במשכן ומה גם שהיה עת רצון אחר שנתרצה ית' בתשובתם על מעשה העגל ונתן להם לוחות שניות ובא להשרות שכינה על כל ישראל ע"כ וכבוד ה' מלא את המשכן. ואפשר כי זה כיוונו רז"ל (יומא דף ד) במאמרם וז"ל כתוב א' או' ולא יכול משה לבא אל אהל מועד וכתוב א' או' ובבא משה אל אהל מועד בא הכתוב השלישי והכריע ביניהם כי שכן עליו הענן ע"כ שודאי הוקשה להם שאומרו ובבא משה אי אפשר שהוא מהקריאה ואילך שהרי או' לדבר אתו שמשה מעצמו היה בא לדבר אתו ית' ע"כ הכריע הכתוב כי שכן עליו הענן וכבוד ה' מלא שע"כ בפעם ראשונה לא יכול עד קראו ית' ותדע איך בא לשכון בקבע כי הלא לא היו יודעים זמן הנסיעה עד העלותו כי ובהעלות הענן וכו' יסעו. או יאמר תדע למה עד כה לא היה ירא הלא הוא כי עד כה שכן עליו הענן בלבד אך עתה כבוד ה' מלא את המשכן משא"כ באהלו וש"ת כי הלא לא היה נראה ענן רק יומם אך בלילה היו רואים אש. הנה שהיה הענן מסתלק בלילות לז"א הן אמת כי ענן ה' על המשכן יומם לעיני הכל. אך לא היה מסתלק בלילה כי מה שהיו רואים אש הוא כי בענן עצמו היה אש נגלה בלילות וזהו ואש תהיה לילה בו ומה שאין האש נראה ביום הוא לעיני כל בית ישראל שעיני בשר למו ולא יעצרו כח באור היום לראות האש ההוא רק בלילה וז"א בית ישראל ולא אמר בני ישראל כי להיות הענין להזכיר תשובת הראות לבלתי עצור כח לראות אש הענן ביום הזכיר בית שכולל הנשים כד"א כה תאמר לבית יעקב אלו הנשים שהן גרועות ואין להן הכנה להביט אל דברי רוחני כאנשים ומה גם שלומי אמוני ישראל:
בגרוני אל רוממות. שסייעני להשלים גם ספר שמות: ונתחיל ספר ויקרא. בעזרת אשר עולם ברא:
אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain). אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם. |