מראי מקומות/סוכה/כט/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבינו חננאל
רש"י
תוספות
ריטב"א
מהר"ם
חי' הלכות מהרש"א
חי' אגדות מהרש"א
כפות תמרים
פני יהושע
חתם סופר
רש"ש
עמק סוכות

מראי מקומות
שינון הדף בר"ת
חדש על ה(מ)דף


מראי מקומות TriangleArrow-Left.png סוכה TriangleArrow-Left.png כט TriangleArrow-Left.png ב

והיבש פסול[עריכה]

נחלקו רש"י ותוספות בטעם הפסול, לדעת רש"י הוא מדין "ואנוהו" התנאה לפניו במצוות (שבת קלג:) ולדעת תוספות הוא דין פרטי מדין "הדר".

ונחלקו אחרונים בביאור מחלוקתם, החיי אדם (כלל סח ס"ה) ביאר שנחלקו אם דין ואנוהו הוא מדאורייתא או מדרבנן וקרא אסמכתא בעלמא[1], שלדעת רש"י ואנוהו הוא מדאורייתא ולכך יבש פסול ואילו לדעת התוספות הוי פסול מדרבנן ולכך בעינן לדין הדר.

ובמשנת יעבץ (או"ח סימן סז) דקדק דברי התוס' שלא נחלקו אלא משום דס"ל שהוא דין לכתחילה ולא מעכב, ומשמע שמודים לרש"י בנדון זה דהוי דאורייתא. וביאר מחלוקתם שנחלקו אם דין ואנוהו מעכב אף בדיעבד או שאינו אלא לכתחילה. דלדעת רש"י הוא מעכב[2] ולדעת התוספות אינו אלא לכתחילה.




שולי הגליון


  1. וכמש"כ במשנת יעבץ (או"ח סימן סז) בדעת הרא"ש שפסק לקולא בספק הגמרא (ב"ק ט:) אם הידור מצווה עד שליש הוא מלגו או מלבר, כיון שבגמרא לא איפשיטא, שלדעתו דין ואנוהו הוא מדרבנן וקרא אסמכתא בעלמא ולכן במקום ספק ספק דרבנן לקולא. וכן הביא דעת הריטב"א (סוכה יא:) שכתב: מצוה דרבנן משום זה קלי ואנוהו התנאה לפניו במצוות.
  2. עכ"פ בארבעת המינים שגילתה תורה דבעינן הדר, אך אין זה דין נפרד אלא גילתה תורה ש"ואנוהו" מעכב אף בדיעבד.
< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף