טעמא דקרא/בראשית/מג

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


תנ"ך


תרגום אונקלוס


רש"י
רמב"ן
דעת זקנים
בכור שור
פירוש הרא"ש
הטור הארוך
חזקוני
ספורנו
רבנו בחיי
רד"ק
ריב"א
רלב"ג - ביאור המילות


אבי עזר (על אבן עזרא)
אברבנאל
אלשיך
הכתב והקבלה
העמק דבר
הרחב דבר
טעמא דקרא
יריעות שלמה
מזרחי
מיני תרגומא
מלבי"ם
מנחת שי
משאת המלך
משך חכמה
עמר נקא
צרור המור
תולדות יצחק
תורה תמימה


מראי מקומות


פרק זה עם מפרשים ואפשרויות רבות במהדורה הדיגיטלית של 'תנ"ך הכתר' (כולל צילום באיכות גבוהה של כתר ארם צובא בפרקים שבהם הוא זמין)לפרק זה במקראות גדולות שבאתר "על התורה"לפרק זה באתר "תא שמע"


דפים מקושרים

טעמא דקרא TriangleArrow-Left.png בראשית TriangleArrow-Left.png מג

יא[עריכה]

מעט צרי ומעט דבש. שלח לו ו' דברים וי"ל שרצה לשלוח לו מכל מין שמברכין עליו ברכה כללית (לאפוקי פת ויין שהיא ברכה פרטית) מעט צרי תחת ברכת הריח שצרי הוא הראשון לסמני הקטרת, מעט דבש ברכת שהכל, נכאת הוא שעוה כדפירש"י הוא ברכת האור ששעוה להדלקה (עי' תו' שבת כ' ב' ד"ה עד), לוט הוא ברכת הראי' כמ"ש בברכות נ"ד ב' על לוט מברך זוכר את הצדיקים [ושלח מין שנקרא כן לרמז הענין], בטנים ושקדים האדמה והעץ[1].

טז[עריכה]

וטבוח טבח והכן. בחולין צ"א א' פרע להן בית השחיטה. פירש"י שלא יאמרו בשר נחירה אני אוכל לפי שבני יעקב שומרי מצות היו דאע"פ שלא ניתנה תורה מקובלין היו מאבותיהן.

וקשה אם שמרו מצות איך אכלו משחיטתו שהרי סבורים היו שהוא מצרי ושחיטת גוי נבלה. ונראה מכאן ראי' לד' הרמב"ם פ"ד משחיטה הי"ב שגוי שאין עובד ע"ז שחיטתו מותרת מה"ת והן ידעו ביוסף שאין עובד ע"ז עי"ז שאמר את האלקים אני ירא.

לב[עריכה]

וישימו לו לבדו ולהם לבדם ולמצרים וגו' לבדם כי לא יוכלון המצרים לאכל את העברים לחם כי תועבה היא למצרים. פירש"י בשם התרגום מכיון שהעברים אוכלים בהמות שהן ע"ז של המצרים. וקשה למה לא אכל יוסף עמהן הרי אסור לומר שהוא עובד ע"ז אפי' במקום סכנה כמ"ש ביו"ד סי' קנ"ז ס"ב. וי"ל שהוא אכל לבדו מפני כבודו ולא מפני הע"ז שאם מפני הע"ז הי' יכול לאכל עם המצרים.

לד[עריכה]

ותרב משאת בנימין ממשאת כולם חמש ידות וישתו וישכרו עמו. לפי פשוטו יש לומר שהוא השתדל לשכרם כדי שלא ירגישו שהוא נתן הגביע באמתחתם ויחשבו אולי מחמת שכרותם שכחו ונתנו הגביע בכליהם ולכן השתדל ביותר לשכר את בנימין שנתן באמתחתו הגביע.


הפטרת מקץ עיין במלכים (מ"א פ"ג) והפטרת שבת חנוכה עיין בתרי עשר.



שולי הגליון


  1. נראה דכוונת רבנו שגם בטנים וגם שקדים ברכתם האדמה (בדיעבד) והעץ, ולכן כריך ותני להו בהדדי. שהבוטנים שבימינו מוצאם מדרום אמריקה - והבוטנים שבמקרא הם פיסטוקים כמש"כ רש"י.
< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

ספרי רבנו הגר"ח קניבסקי זללה"ה מונגשים לציבור בהורמנא דמרן זללה"ה (הזכויות שמורות)