אילת השחר/שבת/קלד/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף


לדף הבבלי
צורת הדף


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהמידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' שיעורים על עמוד זה באתר "קול הלשון"
לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבינו חננאל
רב נסים גאון
רש"י
תוספות
מהרש"ל
מהר"ם
רש"ש
גליוני הש"ס
אילת השחר
שיח השדה

שינון הדף בר"ת


אילת השחר TriangleArrow-Left.png שבת TriangleArrow-Left.png קלד TriangleArrow-Left.png א

דף קל"ד ע"א

הוא ניהו דמחמיר אנפשיה. מבואר דמן הדין הוא מותר, ומ"מ החמיר על עצמו, וכן מצינו בכמה מקומות, וצ"ע דאם הדבר מותר למה צריך להחמיר. והנה חכמים פליגי אר"מ, ומ"מ מן הדין לא היה צריך לנהוג כחכמים, דכיון שברור לו כוותיה יכול לנהוג כן [כל זמן שלא ישבו למנין].


הכא אפשר. ופירש"י אפשר מאתמול. נראה שגם בזמנינו שיש אפשרות לקרר האוכל שלא יתקלקל, מ"מ אין זה נחשב אפשר מאתמול, שאינו דומה בטעם [ובבריות גופא] תבשיל מהיום לתבשיל מאתמול. וכן מותר לשחוט ביו"ט אף שדרך הרבה בני אדם לאכול בשר מקורר ומוקפא, לפי שיש טעם לשבח בבשר שלא עבר זמן רב משחיטתו.


דחיים פומיה ומייץ. אין זה ודאי שיועיל, אלא כמו פעולת רופא, ויתכן פעמים שלא עוזר. ואומנתו דאביי ידעה כל אלו הדברים.


ובאת אשה לפני שמלה בנה. לכאורה משמע שהאשה עצמה מלה, כמו שצפורה מלה את בנה, דאל"ה למה היא באה ולא האב. ועיין כפתור ופרח (פרק ה') שכתב דדעת רש"י בשבת שאשה כשרה למול. ויש שפירשו שדייק כן ממה שלא כתב רש"י בסוגיין ש"מלה" הוא לאו דוקא, ועיין סוגיא דע"ז (דף כ"ז א') ושו"ע (יו"ד סי' רס"ד ס"א) [ולהשיטות שאשה פסולה למול צ"ל דלאו דווקא מלה אלא "נתנה" את בנה למול כמש"כ הש"ך יו"ד סי' רס"ג סק"ב].


דירוק. הוא הצהבת שמצוי בינינו, כמש"כ תוס' (סוכה ל"א ב') דאתרוג ירוק היינו צהוב.


אמרתי לה המתיני. תוס' בחולין (דף מ"ז ב') פירשו דר' נתן ס"ל דבתרי זימני הוי חזקה, ולכך אמר לה המתיני. ומבואר דהוא לא ידע שתינוק אדום הוא חשש סכנה, ורק מפני שמתו אחיו מחמת מילה ידע שדבר זה הוא סכנה.


ראיתיו שהוא ירוק וכו' אמרתי לה המתיני לו עד שיפול בו דמו. הנה תינוק ירוק [היינו צהוב] שע"פ הלכה אסור למולו, ומלו אותו, פשוט שקיים מצות מילה, ואע"פ שהי' אסור למולו מ"מ סו"ס הוא מהול. אבל יש לדון באופן שמת התינוק הירוק מחמת המילהת אם יצא יד"ח או לא נחשב שקיים מצוה, ולכאורה לא קיים מצוה. וכן יש לדון במי שהרופאים אסרו עליו לתקוע בשופר שמזיק ללבו, ועבר ותקע ומת, ובזה יש נפק"מ למעשה האם השומעים יצאו ידי חובה, או דלמא הוי מצוה הבאה בעבירה וצריכים לשמוע שוב תקיעת שופר, ולכאורה נראה דצריכים עדיין לשמוע תקיעת שופר.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

ספרי אילת השחר מונגשים לציבור במסגרת 'אוצר הספרים היהודי השיתופי' לשימוש אישי לעילוי נשמתו הטהורה של רבנו אהרן יהודה ליב ב"ר נח צבי. הזכויות שמורות לבני רבנו יבלחט"א