אורים/חושן משפט/לב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אוריםTriangleArrow-Left.png חושן משפט TriangleArrow-Left.png לב

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


טור ומפרשיו

ארבעה טורים
··
בית יוסף
ב"ח


שו"ע ומפרשיו

שולחן ערוך
··
נתיבות המשפט - חידושים
סמ"ע
קצות החושן
פתחי תשובה
ש"ך
אורים
תומים
באר הגולה
ביאור הגר"א


ערוך השולחן


לדף זה באתר "על התורה" לסימן זה באתר "תא שמע" לדף זה באתר "שיתופתא"


דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


(א) שהודה בפניהם כו'. כי דעת המחבר לקמן סימן פ"א כמו דעת הרמב"ם דהודה בדרך הודאה הוי כאומר אתם עדים ולכך כתב שלא יאמרו הודה כי עי"ז יחייבו הב"ד למודה ואם הוא שקר מוציאין ממון שלא כדין לכן לדעת החולקם צ"ל שלא יאמרו חייב הוא לפלוני כי בזה משמעות שהוא חייב בבירור ונודע להם חיובו סמ"ע:

(ב) על דרך שיתבאר וכו'. ולהיות כי שם עיקרו עיין מ"ש שם באריכות:

(ג) השוכר כו'. פי' דמודה כן דאי איכא עדים א"כ או הבע"ד או העדים חייבי' לשלם. ומיירי דשוכרן לאחר דאי לעצמו ומודה דשקרא היה מדיני אדם נמי חייב גמ':

(ד) וחייב בד"ש. ואינו יוצא ידי שמים עד שישלם לחבירו כל הנזק ש"ך אבל מדיני אדם הוא פטור דיאמר דברי הרב ודברי תלמיד למי שומעין:

(ה) אבל עובר על מדבר שקר וכו'. עיין בתומים מ"ש דלא קתני משום לפני עור וכו':

(ו) וכן אם לא שכרן כו'. עיין מ"ש בתומים דדוקא בקצב לו בשביל כך שכירות אבל אם הוא אצלו בשכירות דרך כלל ונוטל פרס ממנו ופיתה לו שיעיד שקר וכדומה אין בכלל שוכר. וכמו כן העליתי דאפילו לא אמר לשון שליחות רק אמר אם תעיד תטול כך וכך שכר מכל מקום חייב בד"ש: ואם שכר עדי גוים להעיד בדא"ה שקר במקום שיכול לילך בדא"ה כהנ"ל בסי' כ"ו מכל מקום נראה דהוא פטור מדיני אדם:

(ז) והוא אינו מודה. פי' אותו שגבה המעות אינו מודה הוא חייב לשלם והשוכר פטור:

(ח) והוציא וכו'. פי' שהוא מודה או שבע"ד מודה פי' חבירו מודה כהנ"ל וא"כ חייב להחזיר ואז השוכר פטור כנ"ל:

(ט) חייבים לשלם. עמש"ל בסימן כ"ט כתב מהרש"ל בפ"ד דב"ק סימן ח"י בהא דאמרינן שלשה שנושין מנה באחד שלא יהיה א' בע"ד ושנים עדים שנאמר מדבר שקר תרחק דאי הודו אח"כ בפני ב"ד חייבים להחזיר לו מנה שהוציאו וליכא כאן מגו דהוה מגו במקום עדים. והודאה שהוציאו ממנו מנה שלא כדין כק' עדים דמי וגם איתרע חזקת' דלאו קושטא קאמרי עכ"ל והדבר צ"ע למאד כי מה במקום עדים שייך כאן כיון דהפה שאסר הוא הפה שהתיר הם אמרו דהעידו במרמה והם אמרו דחייב להם באמת וגם מהך דאיתרע חזקתו לא ידעתי מנלן סברא זו להוצאת ממון שלא כדין וצ"ע כי איני כדאי לחלוק אבל קשה עלי להוציא ממון בלי ראי' ברורה ובגמ' לא אמרינן רק דאסור לעשות כן אבל שלא יהיו נאמנות במגו אח"כ לא שמענו וצ"ע ועיין לקמן סי' ל"ז ס"ג דכתבתי דמשמע להדיא שלא כדבריו ע"ש:


< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.