תוספות/פסחים/ז/ב
כי פליגי בעל ביעור מר סבר לשעבר משמע. פירש ר"ת לשעבר משמע טפי מלהבא אבל מ"מ משמע נמי קצת להבא דאי לא משמע כלל להבא אלא לשעבר א"כ היכי קאמר בסמוך נימא למול לא סגי דלאו איהו מהיל וכי בשביל שאין אנו יודעין לתקן יאמר שקר:
לא סגי דלאו איהו מהיל. דעל האב מוטל כדפירש הקונטרס אבל המל גרים מברך למול את הגרים שהמברך חייב למול כמו האב המל:
בעידנא דאגבהה נפיק ביה. וא"ת כיון דנפק היאך יברך והלא צריך לברך עובר לעשייתו ואומר ר"י אע"ג דנפק אכתי עוסק במצוה שצריך לנענע בקריאת הלל (סוכה לז:)[1]:
לצאת יצא מיבעי ליה. לצאת משמע שלא יצא עדיין באותה נטילה ומשכחת לה כשהפכו כדאמרי' בסוכה (ד' מב.) דאינו יוצא אלא דרך גדילתו או שנטלו שלא לצאת בו באותה נטילה וכשאדם נוטל לולב אין צריך להופכו כדפי' ר"י כיון שצריך לנענע בהלל או משום שאינו רוצה לצאת באותה נטילה:
והלכתא על ביעור חמץ. יכול הוא לומר כן שאף זה הלשון משמע להבא או שמא דוקא על ביעור חמץ ויש טעם בברכות ור"י לא מצא טעם לכל הברכות:
על הטבילה. אומר ר"ח בשם הגאון דוקא בטבילת גר דלא חזי קודם טבילה דלא מצי למימר וצונו דאכתי נכרי הוא אבל שאר חייבי טבילה כגון בעל קרי וכיוצא בו מותר לברך כדאמרינן בפ' מי שמתו (ד' כב.) נהוג עלמא כתלתא סבי כר' יהודה בבעל קרי שיכול להתפלל ולברך וללמוד קודם טבילה אעפ"כ אומר ר"י דאין לגעור בנשים שמברכות אחר הטבילה כיון דאיכא טבילת גר דלא מצי לברך לא חילקו וכן בנטילת ידים לא חילקו בין נטילה של אחר בית הכסא דלא מצי לברך קודם[2] מיהו בנטילה יש טעם אחר לברך אחר נטילה קודם ניגוב כדאמרינן (סוטה ד' ד:) האוכל לחם בלא ניגוב ידים כאילו אוכל לחם טמא וי"מ דבכל טבילות קאמר דגברא לא חזי דקודם שירד למים אינו צריך לברך דילמא משום ביעתותא דמיא מימנע ולא טביל ואחר שיורד אז הוא ערום ואסור לברך משום דלבו רואה את הערוה:
ונרות מנר. וקשה דהוה ליה למימר חיפוש מנר ולא נרות מנר וי"ל דחיפוש לא קאי אנר לכך יש לפרש דיליף חיפוש דנר מחיפוש דירושלים שהיא בנרות ואותן נרות מנר ואתי שפיר דהשתא צריך לאתויי קרא דחיפוש נרות ולא סגי בקרא דנר ה' נשמת אדם וגו':
- ↑ צ"ע שהרי הפסק גדול יש בין הברכה לנענועים. ובשאגת אריה (סימן כו) כתב שמש"כ התוס' בקריאת ההלל לאו דוקא, וכוונתם לנענועים שסמוך לברכה. עוד יש להעיר שמדברי התוס' מבואר שאף שכבר נפיק בה מ"מ חשיב עובר לעשייתן מחמת הנענועים שאינם אלא הידור מצוה. וצ"ב שדעת כמה פוסקים שאין מברכים על הידור מצוה (עי' שו"ת רע"א מהדו"ת סימן יג). וצ"ל דעכ"פ כיון שמקיים ההידור חשיב המשך לקיום המצוה וחשיב עובר לעשייתן מחמת זה גם אם על הידור בפנ"ע אין מברכין (אסיפת שמועות, תשרי, ע"פ שיעורי מהגרי"ג אדלשטיין פסחים כאן).
- ↑ עי' שו"ת מן השמים (סימן עט) על ברכת נט"י בידיים מלוכלכות, שהשיבו לו למה לי רוב זבחיכם אמר ה' ואתם אומרים שלחן ה' נבזה הוא אין ברכת ה' בידים מטונפות, אלא יקדש אדם ידיו ויברך לאחר כן, וכתיב שאו ידכם קודש וברכו את ה', בתחילה שאו ידיכם קודש ואח"כ ברכו את ה'.