שו"ת הרא"ש/כד/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שו"ת הרא"שTriangleArrow-Left.png כד TriangleArrow-Left.png ב

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

שו"ת הרא"ש כלל כד - סימן ב

וששאלת למה אין מברכין על ספור ההגדה הרבה דברים צוה הקדוש ברוך הוא לעשות זכר ליציאת מצרים ואין אנו מברכין עליהן כגון הפרשת בכורות וכל המועדים שאין צריך להזכיר בהפרשת בכורות שאנו עושין אותו זכר ליציאת מצרים אלא שצוה הקדוש ברוך הוא לעשות המעשה ומתוך כך אנו זוכרין יציאת מצרים ולאו דוקא הגדה בפה[1]. אלא אם ישאל מפרשין לו (וזהו ההגדה לצד שזוכרין יציאת מצרים).




שולי הגליון


  1. עי' מערכי לב (ערך יציאת מצרים דרוש סד דף קמו.; הובא בשדי חמד כללים מערכת ז כלל יג) שמתבאר מדברי הרא"ש כאן שקריאת ההגדה אינה עיקר המצוה, ושהרב שבח פסח תמה עליו דהא כתיב והגדת לבנך, וכיון שחייב להגיד לבנו, בודאי צריך שיאמר בפה, והרב מערכי לב תירץ קושיתו זאת והוקשה לו כל שלא אמר ג' דברים אלו לא יצא ידי חובתו וכו', וגם ממ"ש בפסחים (קיז) חכם בנו שואלו אשתו שואלתו הוא שואל את עצמו, דמכל זה מוכח דבעינן הגדה בפה, ורצה לומר דמדאוריתא סגי בהרהור, וכל הני דמוכח מנייהו דבעינן הגדה בפה הוא מדרבנן, ולכן כיון דבעיקר המצוה מדאוריתא לא שייך ברכה לפי שהיא בלב, לא ראו לתקן ברכה על מה שהוסיפו מדרבנן, ושוב חזר בו שהרי כתב הרמב"ם (הל' חמץ פ"ו) מצות עשה לספר בנסים ונפלאות בליל ט"ו ניסן דכתיב זכור את היום הזה, וכן כתב במנין המצות (עשין קנז), וכן מביא מהסמ"ג והרשב"א (הובאו דבריו בעין יעקב בברכות סוף פרק א), ולכן כתב לעיקר חקירה הנ"ל דמה שלא תקנו ברכה הוא מפני שזה נכלל בכלל לימוד התורה, עי"ש. ומה שהוקשה לו מההיא דאמר רבן גמליאל כל שלא אמר ג' דברים אלו לא יצא ידי חובתו, כתב עליו בשד"ח שנראה דמשמע ליה להרב דלא יצא ידי חובתו מדאוריתא קאמר, אבל אינו פשוט לומר כן, דעיין בהר"ן (שם) דלאו דלא יצא ידי חובתו כלל קאמר, אלא דלא יצא ידי חובתו כראוי, ודומה לזה הא דתנן (סוכה פרק ב) אם כן היית עושה לא קיימת מצות סוכה מימיך, לאו דוקא דהא אינו אלא מדרבנן גזרה וכו' עי"ש, ומציין עוד לעיין בתוס' יו"ט (סוכה שם) בשם התוס'.
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

< סימן קודם · סימן הבא >
מעבר לתחילת הדף