רד"ק/תהילים/לז

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


תנ"ך




רש"י
רד"ק


אלשיך
מנחת שי
מצודת דוד
מצודת ציון



פרק זה עם מפרשים ואפשרויות רבות במהדורה הדיגיטלית של 'תנ"ך הכתר' (כולל צילום באיכות גבוהה של כתר ארם צובא בפרקים שבהם הוא זמין)לפרק זה במקראות גדולות שבאתר "על התורה"לפרק זה באתר "תא שמע"


דפים מקושרים

רד"קTriangleArrow-Left.png תהילים TriangleArrow-Left.png לז

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


א[עריכה]

לדוד אל תתחר במרעים לכל השומע מוסרו אמר: אל תתחר . ולפי שזכר מחשבת הרשעים ומעשיהם אמר שלא יפותה אדם להם בראותו הצלחתם כי לא תעמוד כי אחריתם לרע. אל תתחר רצונו לומר אל תתערב. והוא בשקל תפעל, ושרשו תחר [א] מענין ואיך תתחרה את הסוסים (ירמיהו יב ה); ולא מבנינו.

אל תקנא בעשי עולה: כשתראם שלוים.

ב[עריכה]

כי כחציר מהרה ימלו ימלו יכרתו; והוא מן הקל ושרשו נמל, והוא פעל עומד. וכן: ימל קצירו (איוב יח טז).

וכירק דשא יבולון: ירק סמוך ל דשא ; וכן: ירק עשב לאכלה (בראשית א ל). כילא יאכלו הבהמות העקר שבדשא ועשב, אלא הצומח מעל הארץ והוא הירוק והלח שבו. והוא היבש והוא הנובל במהרה; והעקר נשאר בארץ ויצמח אחר זה. והדבר הכלה במהרה נמשל כירוק שבו, כי העקר נשאר ימים רבים.

ג[עריכה]

בטח ביהוה ועשה טוב שכן ארץ ורעה אמונה: פרושו הפוך: עשה טוב ו בטח ביי', ורעה אמונה ו שכן ארץ : כי הגמול אחר מעשה הטוב. ויש לפרש כל הפוסק במעשה הטוב: אמר בפסוק הזה שלש תכונות האדם בטוב וברע והם הלב והיד והפה, בטח ביי' היא עבודת הלב שי בטח ביי' בכל לבו ויבין כי הוא העוזר והמכשיל, לא כ מרעים עשי עולה שאין בוטחים כי אם בעשרם ובכחם, כמו שהקדים במזמור שקדם (פסוק ב): אין פחד אלהים לנגד עיניו. ועשה טוב: הוא מעשה היד שיתן צדקה ויעשה מצות האל. שכן ארץ ורעה אמונה: בכל מקום שתשכון תלמד לרבים לעבוד את יי' כמו שעשה אברהם, שנאמר (בראשית יג ד): ויקרא שם אברם בשם יי'. היה מלמד לרבים דרך יי'. והמלמד בני אדם רעה אותם כמו שאמר (ירמיהו ג טו): ורעו אתכם דעה והשכיל; וכמו שאמר (משלי י כא): שפתי צדיק ירעו רבים. וזה עקר עבודת האל בפה. כי מה שצריך לעצמו בעבודת האל, יתברך, בפה כמו: יחוד השם והתפלות והתשבחות עקרם הוא הלב. ואפילו לא יוציאם בפיו יצא ידי חובתו; אבל למוד אחרים לא יתכן זולתי בפה. וא"ו ורעה אמונה כוא"ו וישא אברהם את עיניו (בראשית כב ד יג).

ד[עריכה]

והתענג על יהוה ויתן לך משאלת לבך: אם תעשה זה שצויתיך ת תענג על יי' , כלומר תמצא תענ ו ג בו בכל מה שתתאוה והוא יתן לך משאלת לבך . ובא הצוי ( והתענג ) במקום אי"תן, כמו: ומת בהר (דברים לב ג) כמו תמות; ושים בסלע קנך (במדבר כד כא) כמו תשים. או פרוש והתענג : שתשמח בעבודתך את יי' ותהיה נהנה בה, והוא יפיק תאותך.

ה[עריכה]

גול על יהוה דרכך כל צרכיך השלך ו גלגל על יו

ובטח עליו ולא על אחר

והוא יעשה: כי הוא יעשה וישלים הכל.

ו[עריכה]

והוציא כאור צדקך יגלה לעולם צדקך כמו שה אור גלוי לעולם.

ומשפטך כצהרים: ועוד כמו ה צהרים שהוא חזק ה אור כן יכירו כל העולם כי בצדק וב משפט כל דרכיך.

ז[עריכה]

דום ליהוה כמו: הוחיל ליי' ; וכן: דמו עד הגיענו אליכם (שמואל א יד ט), וכן:

והתחולל ענין תוחלת משרש חיל, כמו: ויחילו עד בוש (שופטים ג כה); ויחל עוד שבעת ימים (בראשית ח י). ויש מפרשים אותו מענין חיל כיולדה (תהלים מה ז)

לו רצונו לומר: סבול החיל והכאב בעבורו.

אל תתחר במצליח דרכו באיש עשה מזמות: אם תהיה לך צרה ותראה הרשע מצליח דרכו ו עשה מחשבותיו, ויזדמנו לו כמו שהוא רוצה, אל תתערב בו ואל תלמד ממעשיו, אלא הוחיל ליי' והוא יוציאך ממצרים.

ח[עריכה]

הרף מאף אל תזעף על יי' אם לא יכונו דרכיך בחפצך, כי זהו דרך האויל, כמו שאמר (משלי יט ג): אולת אדם תסלף דרכו ועל יי' יזעף לבו. ומה שאמר:

ועזב חמה הוא כפל ענין במלות שונות. והחכם רבי שלמה בן גברול פרש (תקון מדות הנפש בפתיחה) הרף מאף : הנח מדת הכעס, ועזב חמה : תתחרט על מה שעברה עליך זאת המכה והמדה.

אל תתחר אך להרע: אל תתערב עם הרשעים להרע מעשך כמו ה מרעים בעבור שתראה הצלחתם. וטעם אך כאלו אמר עשה מה שתעשה; ומה שאמרתי: אך אל תתערב במעשה הרעה. וכן (במדבר יד ט): אך ביי' אל תמרדו.

ט[עריכה]

כי מרעים יכרתון אל תבהלך הצלחת הרשעים כי יכרתון ואין להם העמדה

וקוי יהוה אך קוי השם יעמדו אחריהם.

המה יירשו ארץ: כענין: יכין וצדיק ילבש (איוב כז יז). ומלת: וקוי בנעת הוא"ו שהיא עי"ן הפעל מן קוה, והיו"ד סמן הרבים; אבל וקוי יי' יחליפו כח (ישעיהו מ לא) בהנעת היו"ד שהיא במקום עי"ן הפעל והוא"ו למשוך כוא"ו שומרי, ויו"ד הרבים נפלה מהמכתב [ב].

י[עריכה]

ועוד מעט ואין רשע תוחיל מעט ולא תראה ה רשע .

והתבוננת על מקומו ואיננו: כשת תבונן על מקומו איננו , כלומר שת תבונן היטב אם נשאר לו שורש ועקר לא תמצא לו כי הכל הלך.

יא[עריכה]

וענוים יירשו ארץ וענוים שהיו בשפלות בפני ה רשע ים באבוד רשע ים הם יירשו ארץ.

והתענגו על רב שלום: כי באבוד ה רשע ים שלום ושמחה בעולם, כמו שנאמר (משלי יא י): ובאבד רשעים רה.

יב[עריכה]

זמם חשב. חשב

רשע לעשות רעות

לצדיק וחרק עליו שניו: וכשיראה שיכול לעשות לו חרק עליו שניו , כלומר כשיכול לומר לו: מצאתיך!

יג[עריכה]

אדני ישחק לו כי הוא יודע מה סופו.

כי ראה כי יבא יומו: כי בהתגאות ה רשע על ה צדיק אז יבא לו שכרו ושברו.

יד[עריכה]

חרב פתחו רשעים ודרכו קשתם להפיל עני ואביון לטבוח ישרי דרך: פתחו יש מפרשים (אבן עזרא בשם אחרים): ענין לטישה וחדוד כמו חרב פתוחה (יחזקאל כא לג); והמה פתחות (תהלים נה כב). ויתכן פרושו: הוצאת החרב מתערה, ותקרא פת י ח ה כמו הוצאת האסור ממאסרו שנקראה כעין פת י ח ה, כמו: אסיריו לא פתח ביתה (ישעיהו יד יז); יסגור על איש ולא יפתח (איוב יב יד).

טו[עריכה]

חרבם תבוא בלבם הפך ממה שחשבו, כמו שנאמר על הרשע גם כן (תהלים ז טז): ויפל בשחת יפעל.

וקשתותם תשברנה: שלא יזדמן להם כמזימותם כמו שחשבו להרע לעניים ולישרים. והאחד מן קשתותם קשת בשקל שבת , כמו רבה קשת (בראשית כא כ) ופרושו רבה ב קשת .

טז[עריכה]

טוב מעט לצדיק כי ה צדיק ישמח ב מעט שיהיה לו מן העולם הזה ויסתפק בו.

מהמון רשעים רבים: אבל ה רשעים ברבות ממונם לא ישמחו בו אבל ישאלו יותר ואינם שבעים לעולם, כמו שאמר (משלי יג כה): צדיק אכל לשבע נפשו ובטן רשעים תחסר. ועוד כי הרבות הממון לרשע לדעתו, כי יתגאה בו על בני אדם עד שיקומו עליו וימיתוהו ויקחו את כל אשר לו. ופרוש המון כמו ממון, כמו (קהלת ה ט): ומי אהב ב המון . או יהיה המון רבוי, והוא כנגד מעט שזכר. ויהיה לפרוש הזה פרוש רבים: גדולים כמו (ירמיהו מא א): ורבי המלך שענינו גדולים. ולפרוש הראשון יהיה טעם רבים אל הממון שזכר. ואף על פי שהוא לשון יחיד, הנה כמוהו רבים, כמו (אסתר ט כג): וקבל היהודים; (משלי כח א) וצדיקים ככפיר יבטח וזולתם; ופרושו: נכסים רבים .

יז[עריכה]

כי זרועות רשעים תשברנה וסומך צדיקים יהוה: שלא יהיה כח בידם להרע ל צדיקים , כי האל, יתברך, סומכ ם שלא יפלו מחרדת ה רשע ים.

יח[עריכה]

יודע יהוה ימי תמימים פרוש יודע : מכיר ומשגיח עליהם להאריך ימי הם ומכיר עליהם לטובה. וכן: יודע יי' דרך צדיקים (תהלים א ו), כמו שפרשנו. וכן: מה אדם ותדעהו (שם קמד ג); ידעת בצרות נפשי (שם לא ח); והדומים להם, שפרושם: ההכרה וההשגחה לטובה. וטובם גם כן לא יפסוק אלא לעולם יהיה, וזהו:

ונחלתם לעולם תהיה: לעולם הבא. ואדני אבי, זכרו לברכה, פרש כל הפסוק: לעולם הבא. והחכם רבי אברהם בן עזרא פרשו: לעולם הזה; ופרש נחלתם : שי נח י ל ו הטוב לבניהם.

יט[עריכה]

לא יבשו בעת רעה הוא דבר, או מלחמה, או חיה רעה.

ובימי רעבון ישבעו: רעבון בשקל פרזון; ובסמוך: ואת רעבון בתיכם (בראשית מב לג).

כ[עריכה]

כי רשעים יאבדו לפיכך לא יבשו ה תמימים.

ואיבי יהוה כיקר כרים כלו בעשן כלו: כיקר כרים פרושו: ה יקר והטוב שבכבשים, והוא חלב שקרב על גבי המזבח, שהוא כלה באש והולך לו בעשן , כן איבי יי' יהיו כל ים. וכפל כלו לרוב ה כל יון. ו כלו הראשון מלרע, והשני מלעיל לסוף פסוק.

כא[עריכה]

לוה רשע ולא ישלם ספר ממדות ה רשע המגונות, כי מה שי לוה לא ישלם , ואין צריך לומר שלא יתן משלו.

וצדיק חונן ונותן: וה צדיק בהפך, כי חונן לבני אדם ונותן להם משלו, ואין צריך לומר כי מה ש ילוה ישלם . ופרוש חונן ונותן כמו (איוב יט כא): חנני חנני אתם רעי; אשר חנן אלהים (בראשית לג ה). וכפל המתן במלות שונות להרבות המתן שנותן פעם אחר פעם כמה ענינים. או פרוש חונן : מרחם. ואמר: כי הצדיק יש בו שתי מדות האלה הטובות: הרחמים והנדיבות.

כב[עריכה]

כי מברכיו מברכי האל, יתברך. לפי שלמעלה אמר: יודע יי' ימי תמימים אמר: כי מברכי האל והם הצדיקים

יירשו ארץ לפי שהם חוננ ים ונותנ ים ועינם טובה, יוסיף להם האל עושר וכבוד ויברכם. ו יירשו ארץ כלומר שתהיה העמדה להצלחתם, כמו ה יר ו ש ה שהיא מאב לבן.

ומקלליו והם רשע ים שעינם צרה, ואפילו מה ש לו ו לא ישלמ ו

יכרתו: ולא יהיה לעשרם העמדה וקיום, כי הם מקקלי יי' , ויאבד עשרם וטובם ו יכרתו מעולם הזה ומעולם הבא.

כג[עריכה]

מיהוה מצעדי גבר כוננו ודרכו יחפץ: הצדיק שמתגבר במעשיו הטובים על הרשע האל יכון צעדו ויחפץ דרכו , על דרך, וכל אשר יעשה יצליח (תהלים א ג). וטעם יחפץ : שיראה בדרכיו חפץ האל, יתברך, ורצונו יצליח בכל. וטעם מצעדי ודרכו : כי בכל אשר ינוע בכל עסקיו יצליח. והחכם רבי שלמה בן גבירול (תקון מדות הנפש, בפתיחה) פרש מצעדי גבר : דרכי עבודת האל, יתברך, ואמר: אל יעלה על לב האדם כי מה שאמר מיי' מצעדי גבר כוננו שהוא מראה ההכרח בעבודת האל, יתברך, אבל הוא על הטובה הצפונה לו, או על הרעה מן הגמול והעונש. ומה שאמר מצעדי גבר כוננו רוצה לומר, כי המקום ברא הנפש שלמה לא תחסר כל; וכשהוא נוטה אל המעלות החשובות ואל המנהג הטוב, והוא מה שאמר כוננו : אז יהיה לרצון הבורא, והוא מה שאמר ודרכו יחפץ .

כד[עריכה]

כי יפל אם בא מקרה ו יפל הצדיק ו יפל מנכסיו

לא יוטל לגמרי כלומר לא ישלך לארץ,

כי יהוה סומך ידו: ומה שהביא עליו מהצרה הוא על דרך מוסר ואהבה, כמו שאמר (משלי ג יב): כי את אשר יאהב יי' יוכיח. וזה הענין ין צדיק לרשע, כי הרשע כשיפל יכרת ואין תקומה לנפילתו, אבל הצדיק נאמר עליו (שם כד טז): כי שבע יפ ו ל צדיק וקם.

כה[עריכה]

נער הייתי כלומר לא ב נע ו ר י

גם זקנתי ולא ב זק ו נ י

ולא ראיתי לא ראיתי

צדיק נעזב לגמרי

וזרעו מבקש לחם: ולא זרעו שי בקש לחם על הפתחים. וזרעו הבנים הקטנים שהניח אחריו לא י עזב ם האל, יתברך, בזכותו, אף על פי שיבא לו חסרון לא יבא לו חסרון רע כמו שיבא לרשע. ו נעזב הוא שיחסר לו לחם ושמלה. וכך בקש יעקב אבינו (בראשית כח כ): ונתן לי לחם לאכל ובגד ללבש, כלומר כדי חיותי לבד. ואמר לו האל, יתברך, (שם טו): כי לא אעזבך; נראה כי מי שחסר אלה נקרא נעזב .

כו[עריכה]

כל היום רוצה לומר: כל הימ ים; וכן: אותך קויתי כל היום (תהלים כה ה). כלומר: אפילו בעת דחקו הוא

חונן ומלוה כפי כחו.

וזרעו גם כן ילמדו דרכיו, והם

לברכה: לעולם שיתנו משלהם ויחוננו הצריכים. וכן: והיה ברכה בראשית יב ב): שתתן לאחרים מברכותיך ומטובך. או פרושו: שיברכום בני אדם כשיראום ויאמרו: אלה זרע צדיק; האל, יתברך, יברכם בזכות אביהם!

כז[עריכה]

סור מרע ועשה טוב אמר לשומע מוסרו כמו שהחל במזמור אל תתחר (לז). אמר: תן לבך ועיניך בדרך הצדיקים והרשעים כי יי' גומל אותם כפי מעשיהם וראה, כי אחרית הצדיקים ל טוב ואחרית הרשעים ל רע , לפיכך תאחוז דרך הצדיקים, ו סור מרע ועשה טוב , כי זהו דרכם.

ושכן לעולם: ובזה ת שכ ו ן לעולם כלומר: ת שכ ו ן בטח או פרושו בלא חסרון מלת בטח; כי האדם אשר הוא ב רע לא ישקוט ולא ינוח לעולם וינוד הנה והנה. ובכלל סור מרע: כל המצות לא תעשה; ובכלל ועשה טוב : כל מצות עשה: שאף על פי שי סור מדרך ה רע לא יהיה שלם אם לא יעשה טוב כמו שפרשנו בפסוק כי אם בתורת יי' חפצו (שם א ב). ושכן כמו ת שכ ו ן , כמו עלה... ומת (דברים לב מט נ).

כח[עריכה]

כי יהוה אהב משפט וה משפט הוא מעשה היושר.

ולא יעזב את חסידיו ומי שיעשה דבריו ב משפט לא יעזב נו יי'

לעולם נשמרו כלומר לא יסלר שמ י ר תו מהם, אלא דבקה בהם שמ י ר תו תמיד;

וזרע רשעים ולא כן זרע רשעים , כי הוא

נכרת: בבא יומו. ואמר זרע כי בה כרת ם יכרת זרע ם עמהם. ואמר: חסידיו אחר שאמר משפט , וה חסד גדול מה משפט כי הוא לפנים משורת הדין? לפי שכשירגיל אדם את עצמו במעשה היושר וה משפט לא יטה מקו האמת, ועל כל פנים יבא למדת החסידות, שהיא גמילות הטובה אף למי שלא נתחייב לו.

כט[עריכה]

צדיקים יירשו ארץ כמו שפרשנו (פסוק כב).

וישכנו לעד עליה: כפל לחזק שיהיה קיום והעמדה לטובתם ולמעלתם.

ל[עריכה]

פי צדיק יהגה חכמה מלבד מה שהוא עושה ה צדיק ש חונן מנכסיו ומלוה כי עינו טובה, כן חכמתו יורה לאחרים ומלמדם בדרך הטובה.

ולשונו תדבר משפט: יורה בחכמתו מה שהשיג מהחכמות ויורה במעשה היושר מה שבין אדם לחברו.

לא[עריכה]

תורת אלהיו בלבו כמו שהוא מורה בפיו כן הוא בלבו , וכן היא ה תור ה בלבו , כי יהיה תוכו כברו.

לא תמעד אשריו: אפילו אחת מ אשריו , ופרושו: רגליו.

לב[עריכה]

צופה רשע לצדיק ומבקש להמיתו: אם יראה ה רשע ה צדיק מצליח והוא נופל מעצמו, הוא מקנא בו ונותן עיניו בו אם יבא שום דבר בידו להעלילו לפני המושל, שי מית נו, לפי שמקנא בו כראותו כי הוא בטוב והוא ברע.

לג[עריכה]

יהוה לא יעזבנו בידו כשיעליל ה רשע על ה צדיק לפני המושל לא יעזבנו יי' בידו ומחשבתו.

ולא ירשיענו בהשפטו: לפני המושל במה שהעלילו ה רשע , אלא יצא נקי וצדיק מלפניו, ולא תתקים מחשבת הרשע.

לד[עריכה]

קוה אל יהוה אומר לשומע מוסרו: אם תבטח ביי',

ושמר דרכו ו ת שמ ו ר דרכו שלא תסור מכל אשר צוה אותך:

וירוממך לרשת ארץ בהכרת רשעים תראה: כי ה רשעים אין להם העמדה וקיום; ואני ראיתי זה, לפיכך שמע אלי.

לה[עריכה]

ראיתי רשע עריץ כי אני ראיתי רשע עריץ וחזק והולך ומצליח; וזהו:

ומתערה כאזרח רענן: שפרושו שמתלחלח כמו העץ שהוא רענן ורטוב. ונקרא העץ הרטוב: אזרח לפי שהוא נראה וגלוי לכל ביפיו ובלחותו, כמו שנקרא האיש אזרח כשהוא ידוע וגלוי לכל מי הוא ומשפחתו; והפכו הגר.

לו[עריכה]

ויעבר והנה איננו ראיתי אזרח ועריץ ובמע זמן פניתי אליו והנה עבר .

ואבקשהו ולא נמצא: כי אפילו מקומו לא נמצא , כל כך כלה הכל: הוא וזרעו:

לז[עריכה]

שמר תם וראה ישר כי אחרית לאיש שלום: לא כן ה תם וה ישר כי אחרית ם שלום . ופרוש לאיש: לאיש כזה תביט ות ראה כי אחרית ו שלום .

לח[עריכה]

ופשעים נשמדו יחדו אחרית רשעים נכרתה: אבל ה פשעים והרשעים נשמדו יחדו, ואחרית ם נכרתה .

לט[עריכה]

ותשועת צדיקים מיהוה מעוזם בעת צרה: וה צדיקים תשועת ם מיי' , והוא מעוזם בעת צרה לפיכך לא יכשלו לעולם. ו מעוזם בוא"ו עם הדגש.

מ[עריכה]

ויעזרם יהוה ויפלטם יפלטם מרשעים ויושיעם כי חסו בו: יעזרם מה רשעים ויפלטם ויושיעם בעבור כי חסו בו . והכפל לרוב ה עזר ה והת ש ו ע ה. ושנה כמה פעמים זה הענין בזה המזמור כי אחרית רשעים לרע ולא תעמוד הצלחתם, ו אחרית ה צדיקים לטוב, בעבור שלא יתפתה אדם להצלחת ה רשעים ; ובעבור שרוב בני אדם מתאוים להצלחתם ויעשו כמעשיהם לפיכך הזהיר כל כך.



שולי הגליון


  1. ראה ספר השרשים לרבנו בשרש חרה.
  2. עין הספר השרשים לרבנו במקומו.
< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.