ערך/סיטומתא

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

ערכי אוצר הספרים היהודי השיתופי TriangleArrow-Left.png סיטומתא

בבבא מציעא (עד.): אמר רב פפי משמיה דרבא, האי סיטומתא קניא. ופירש רש"י: סיטומתא, חותם שרושמין החנוונים על החביות של יין, שלוקחין הרבה ביחד ומניחין אותן באוצר הבעלים, ומוליכין אותן אחת אחת למכור לחנות, ורושמין אותם לדעת שכל הרשומות נמכרות, ע"כ. ומבררת הגמרא: למאי הלכתא, ומסקנתה שבכל מקום סיטומתא קניא לענין 'מי שפרע' [- שהחוזר בו אחר שנעשה רישום זה, הרי הוא ב'מי שפרע מדור המבול הוא יפרע ממי שאינו עומד בדיבורו'], "ובאתרא דנהיגו למקני ממש קנו".

הנודר לחבירו ליתן לו בנו למול או להיות בעל ברית[עריכה]

בספר תשב"ץ (קטן) (סימן שצח) כתב בשם מהר"מ [מרוטנבורג], שהנודר לחבירו ליתן לו בנו למול או להיות בעל ברית [- סנדק] צריך לקיים לו. "ואע"ג דאמרינן דאין אדם מקנה *דבר שלא בא לעולם, מכל מקום כאן שהוא מנהג בני אדם שנודרין בניהם זה לזה למול או להיות בעל ברית ומקיימין – גם בכאן יש לקיים". והביא סייעתא לדבר מדברי הגמרא האי סיטומתא קניא, ו"אף בכאן, הואיל ומנהג הוא כמו שפירשתי – צריך לקיים", ע"כ.

ובהגהת רבינו פרץ על התשב"ץ שם, כתב: מיהו רבינו יחיאל מפרי"ש היה אומר, דמתנה בעודה מעוברת אינו כלום – משום דהוי דבר שלא בא לעולם. ובדבר שיועיל קנין הוי מנהג, אבל בדברים שלא יועיל קנין לא הוי מנהג. ולא דמי לסיטומתא – דהתם הוי דבר שבא לעולם, ואתא המנהג להחשיב הסיטומתא כאילו היה קנין גמור, אבל בדבר שלא היה מועיל בו קנין, כגון דשלב"ל, לא מצינו שמועיל המנהג, עכ"ל[1].

לעיון נוסף[עריכה]

שדי חמד (מערכת הק' כלל ס"ה). דבר אברהם (ח"א סימן א).



שולי הגליון


  1. ועי' קובץ שיעורים (ב"ב אות רעו) מה שכתב בביאור מחלוקת הראשונים.
מעבר לתחילת הדף