ערך/המפיל (ברכה)

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

ערכי אוצר הספרים היהודי השיתופי TriangleArrow-Left.png המפיל (ברכה)

מקור הדין[עריכה]

בגמרא בברכות (ס:) אמרו הנכנס לישן על מטתו אומר משמע ישראל עד והיה אם שמוע. ואומר ברוך המפיל חבלי שינה על עיני ותנומה על עפעפי ומאיר לאישון בת עין. יהי רצון מלפניך ה' אלקי שתשכיבני לשלום ותן חלקי בתורתך ותרגילני לידי מצוה ואל תרגילני לידי עבירה ואל תביאני לידי חטא ולא לידי עון ולא לידי נסיון ולא לידי בזיון וישלוט בי יצר טוב ואל ישלוט בי יצר הרע. ותצילני מפגע רע ומחלאים רעים ואל יבהלוני חלומות רעים והרהורים רעים ותהא מטתי שלמה לפניך והאר עיני פן אישן המות ברוך אתה ה' המאיר לעולם כולו בכבודו.

נוסח הברכה[עריכה]

בספרי הראשונים מצאנו כמה נוסחים בברכת המפיל:

  • בגמרא בברכות (ס:) נוסח הברכה הוא: ברוך המפיל חבלי שינה על עיני ותנומה על עפעפי ומאיר לאישון בת עין. יהי רצון מלפניך ה' אלקי שתשכיבני לשלום ותן חלקי בתורתך ותרגילני לידי מצוה ואל תרגילני לידי עבירה ואל תביאני לידי חטא ולא לידי עון ולא לידי נסיון ולא לידי בזיון וישלוט בי יצר טוב ואל ישלוט בי יצר הרע. ותצילני מפגע רע ומחלאים רעים ואל יבהלוני חלומות רעים והרהורים רעים ותהא מטתי שלמה לפניך והאר עיני פן אישן המות ברוך אתה ה' המאיר לעולם כולו בכבודו.
  • ברמב"ם (פ"ז מתפילה ה"א) מובא נוסח שונה: כשיכנס אדם למטתו לישן בלילה מברך ברוך אתה ה' אלקינו מלך העולם המפיל חבלי שינה על עיני והמשקיע שינת תרדמה והמאיר לאישון בת עין. יהי רצון מלפניך ה' אלקי שתצילני מיצר רע ומפגע רע ואל יבהלוני חלומות רעים ולא הרהורים רעים ותהא מטתי שלימה לפניך ותעמידני ממנה לחיים ולשלום והאירה עיני פן אישן המות ברוך אתה ה' המאיר לעולם כולו בכבודו.
  • בטור (או"ח סימן רלט) כתב: ואומר ברוך המפיל חבלי שינה על עיני ותנומה על עפעפי ומאיר לאישון בת עין יהי רצון מלפניך ה' אלקי שתשכיבני לשלום ותעמידני לחיים ולשלום ואל יבהלוני חלומות רעים והרהורים רעים ותהא מטתי שלימה לפניך והאר עיני פן אישן המות ברוך אתה ה' המאיר לעולם כולו בכבודו. ורב עמרם הוסיף בה דברים ותעמידני בשלום ותן חלקי בתורה ותרגילני לדבר מצוה ואל תרגילני לדבר עבירה ואל תביאני לידי חטא ולא לידי נסיון ולא לידי בזיון וישלוט בי יצר טוב ואל ישלוט בי יצה"ר ותצילני מפגע רע ומחלאים רעים ואל יבהלוני וכו'.
  • ברי"ף (מד. מדפי הרי"ף) גרס: ברוך המפיל חבלי שינה עלי והמאיר לאישון בת עין יהי רצון מלפניך ה' אלהי שתתן חלקי בתורתך ותרגילני לדבר מצוה ואל תרגילני לדבר עבירה ותשלט בי יצר טוב ואל תשלט בי יצר רע ותהא מטתי שלימה לפניך ותעמידני ממטתי לחיים ולשלום והאירה עיני פן אישן המות ברוך המאיר לכל העולם כולו בכבודו.
  • הרא"ש (ברכות פ"ט הכ"ג) גרס: ברוך המפיל חבלי שינה על עיני ותנומה על עפעפי יהי רצון מלפניך ה' אלוקי שתשכיבני לשלום ותעמידני לחיים ולשלום ואל יבהלוני חלומות רעים והרהורים רעים ותהא מטתי שלמה לפניך והאר עיני פן אישן המות ברוך אתה ה' המאיר לעולם כולו בכבודו.

ותן חלקי בתורתך. בטור (או"ח סימן רלט) כתב שרב עמרם הוסיף בה כן, ועי' צל"ח (ברכות ס:) שתמה מדוע לא הביא כן בשם הרי"ף.

זמן אמירתה[עריכה]

בגמרא בברכות (ס:) אמרו הנכנס לישן על מטתו אומר משמע ישראל עד והיה אם שמוע ואומר ברוך המפיל וכו'.

מסדר הדברים למד התוס' הרא"ש (שם) שצריך לברך ברכת המפיל אחר קריאת שמע סמוך לשינה.

אמנם הביא שם מהירושלמי (ברכות פ"א) [השלם מקור]שצריך לברך תחילה ואחר כך לקרות קריאת שמע.

ובפרחי כהונה (ברכות ס:) כתב שאף הבבלי סובר כן, רק כיון שמברך על קריאת שמע ברכה זו וקריאת שמע היא העיקר והברכה טפלה לה לכן התחיל בקריאת שמע.

וברמב"ם כתב תחילה (פ"ז מתפילה ה"א) כשיכנס אדם למטתו לישן בלילה מברך כו' המפיל כו'. ואחר כך כתב (ה"ב) וקורא פרשה ראשונה מקריאת שמע.

בטור (טור/אורח חיים/רלט) כתב: וכשירצה לישן יקרא קריאת שמע כו' ואומר ברוך המפיל כו'.

בשולחן ערוך (שם ס"א) כתב קורא על מטתו פרשה ראשונה של שמע ומברך המפיל חבלי שניה כו' ואומר יושב בסתר עליון כו'. והרמ"א (שם) אחר הדין לברך ברכת המפיל, כתב: ויקרא קריאת שמע. ומבואר שקודם מברך ואחר כך קורא. והיינו שהשולחן ערוך סובר שקריאת שמע קודמת והרמ"א חולק עליו שברכת המפיל קודמת.

המגן אברהם[השלם מקור] מבאר שדעת הרמ"א שקריאת שמע על המיטה היא משום המזיקין ולכן אפשר להפסיק בה אחר ברכת המפיל, ואילו השולחן ערוך סבור שלמדו כן מן הפסוק 'אמרו בלבבכם ועל משכבכם' (ברכות ד:) וממילא אי אפשר להפסיק בקריאתה אחר ברכת המפיל.

אך עי' פרחי כהונה (ברכות ס:) שכתב שהשו"ע אינו חולק על הרמב"ם ואף הוא מודה שמברך תחילה, רק כיון שמברך על קריאת שמע ברכה זו וקריאת שמע היא העיקר והברכה טפלה לה לכן התחיל בקריאת שמע, וכמו שביאר בדברי הגמרא בברכות. עי"ש שדחה דברי המג"א.

ובלבוש[השלם מקור] כתב וכשירצה לישן יקרא פרשה ראשונה של שמע כו' ואומר תחילה כו' המפיל.

ברש"י (ברכות ד:) משמע שקריאת שמע סמוכה לשינה, ואם כן ברכת המפיל קודמת לקריאת שמע, עי"ש. וכדבריו כתב הלבוש (סימן סא)[השלם מקור] ודומו סלה כלומר מיד לאמירת ק"ש ישכב וידום כו'.

הפסק בדיבור אחר ברכת המפיל[עריכה]

בהערה על פרחי כהונה (ברכות ס:) ביאר, שאין באמירת נוסח יהי רצון אחר המפיל משום הפסק, שכיון שחותם הברכה אחר היהי רצון, הרי הוא חלק מהברכה.

הטעם שלא חששו שמא לא יישן[עריכה]

יש להבין מדוע לא חששו שמא לא יירדם לבסוף ונמצאת ברכתו ברכה לבטלה, כמו שכתבו התוס' בברכות (יא: ד"ה שכבר) שמטעם זה אין מברכים על שינה בסוכה.

הגר"א (או"ח סימן תלה) [השלם מקור] יישב שברכת המפיל לא נתקנה על השינה עצמה אלא על ההליכה לישון דוגמת הברכה שעל בדיקת חמץ שהיא על עצם הבדיקה ולא על מציאת החמץ.

החיי אדם (ח"א כלל לה ס"ד) יישב שתקנו את ברכת המפיל על מנהג העולם והרי היא כברכת השחר שמברך אף שהוא עצמו לא נהנה.

המהר"ץ חיות[השלם מקור] יישב שהברכה היא על טבע השינה הקיים בבריאה, והרי בודאי יישן במשך חייו ועל זה מברך.

ועי' כעין זה במאירי (ברכות ס:) שכתב שביאר דעת הסוברים שאין מברך המפיל כשהולך לישון ביום[1] כיון שלא על מעשה עצמו נתקנה אלא על נוהג שבעולם שדרכן לשכב בלילה.

הביאור הלכה (סימן רלט ד"ה מברך) דחה טעם זה שהרי הברכה נתקנה בלשון יחיד 'המפיל חבלי שינה על עיני' ומשמע שאין הברכה על מנהג וטבע העולם אלא על שינת האדם המברך.

אמירתה ביום[עריכה]

כתב הרמב"ם (פ"ז מתפילה ה"א) כשיכנס אדם למטתו לישן בלילה מברך כו' המפיל חבלי שינה על עיני כו'.

וכן הביא במאירי (ברכות ס:) מי שאומר שלא נתקנה ברכה זו אלא פעם אחת ביום בזמן שכיבה לרוב העולם, אבל אם ישן ביום אינו צריך לברך.

בטעם הדבר כתב המאירי שם, לפי שלא על מעשה עצמו נתקנה אלא על נוהג שבעולם שדרכן לשכב בלילה.
כעין זה כתב החיי אדם (ח"א כלל ה ס"ד) עוד, דחיישינן שמא לא יוכל לישון, ובלילה לא חיישינן לזה לפי שנתקנה הברכה על מנהג העולם (עי' לעיל.), ומנהג העולם הוא בלילה.
עוד כתב החיי אדם שכיון שאסור לישון ביום[2] לא שייך לתקן על זה ברכה, ואפילו מי שצריך לישון ביום[3] מכל מקום לא פלוג.
עוד כתב, שלא שייך לומר 'המפיל חבלי שינה' וכו' אלא רק בלילה שנועד לשינה, מה שאין כן ביום שהאדם מגרה השינה בעצמו[4].

המאירי (שם) הביא דעת החולקים בדבר וסוברים שצריך לברך כן אף כשהולך לישון ביום.

ביאורים בנוסח הברכה[עריכה]

דכתיב (יהושע א ח) 'והגית בו יומם ולילה', ובשעת שינה האדם בטל מתורה, אלא שכיון שהוא דבר הכרחי לאדם לא נחשב בכך כאילו פורק מרצונו עול התורה מעליו. ולכן מתפלל באותה שעה ותן חלקנו בתורתך להורות על ענין זה. צל"ח (ברכות ס:).

והאר עיני פן אישן המות. לפי ששינה אחד משישים במיתה. מהרש"א (ח"א ברכות שם)}.

ותהא מטתי שלמה. שלא יהא פסול ורשע בזרעי. רש"י (ברכות ס: ד"ה ותהא)

המאיר לעולם כולו בכבודו. לפי שבחושך הלילה אין הנאה במאור עינים. מהרש"א (ח"א ברכות שם)

בקשה על תלמוד תורה[עריכה]

על הטעם שמזכירים 'ותן חלקי בתורתך'. עלון מעדני אשר (גליון שעה), עלון אשכול יוסף (גליון 424).



שולי הגליון


  1. עי' להלן.
  2. כמבואר בשולחן ערוך (או"ח סימן רלה).
  3. עי' שולחן ערוך (או"ח סימן רלא ס"א) אם אי אפשר לו ללמוד בלא שינת הצהריים יישן.
  4. ועי' לעיל שנחלקו האחרונים אם ברכת המפיל נתקנה על נוהג העולם או על ההליכה לישון, ואם נתקנה על הליכתו הפרטית לישון הרי אפשר שאף ביום יצטרך לברך.
מעבר לתחילת הדף