עמק סוכות/סוכה/ה/ב
וכתיב התם מאת פני יצחק אביו. לכאורה ה"מ לאתויי מהמוקדם בתורה בפ' חיי שרה (בראשית כג ג) ויקם אברהם מעל פני מתו. ומוימת הרן על פני תרח אביו דפ' וירא (בראשית יא כח) אין לדייק כמובן, אך מהנזכר ה"מ לאתויי לכאורה:
ואימא דמידלי טובא. לעיל בלימוד דמעל הכפורת ולא ירדה שכינה למטה לא פריך אימא מעל הכפורת דמידלי טובא. אפ"ל דא"כ ה"ל מעל דמעל וכעין דאמרינן ביבמות (דף ק"ב ע"א) גבי חליצה מעל ולא מעל דמעל ורק בלמעלה הוי ס"ד דשייך גם במידלי טובא עד דדחי זה:
אימא סוכה עד דהוי חד סרי ופלגא אלא לרבי יהודה הלכתא גמירי. בגאון יעקב בעירובין (דף ד') כתב בהא דאמר דלרבי מאיר כי אתאי הלכתא לגוד כו'. דהוה מצי למימר כמו דלרבי יהודה לא גמרינן מידי מארון וכפורת כו'. הכי נמי לרבי מאיר אע"ג דארון וכפורת עשרה מ"מ לא גמרינן מידי ומחיצה אימא גבוה מי' או נמוך מי' כו' ע"ש. ולענד"נ דלא דמי דודאי היה אפשר למילף מארון וכפורת גם לרבי יהודה, אי לאו דההלכתא מוכיח שלא למילף על י"א ופלגא רק סגי בעשרה, והרי מצינו דהלכה עוקבת ועוקרת אף מקרא מפורש עי' סוטה (דף ט"ז ע"א). וא"כ שפיר פרכינן לר"מ כיון דגם מארון וכפורת יש ללמוד על עשרה א"כ ההלכתא על מחיצה שיהא עשרה הוא מיותר, כנ"ל פשוט. ועי' בפני יהושע וביד דוד: