משנה ברורה/אורח חיים/תרצ
< הקודם · הבא >
טור ומפרשיו שו"ע ומפרשיו שולחן ערוך
|
דיני קריאת המגילה
(א) בין יושב. מיהו הברכה (א) יברך בעמידה:
(ב) אבל לא יקרא וכו'. ר"ל דאם קורא בצבור צריך לקרוא בעמידה ועיין בה"ל שצידדנו דעמידה ע"י סמיכה שרי לענין מגילה:
(ג) ואסור לחזן וכו'. דלהוציא הצבור (ב) הוא ענין כבוד ואין ראוי לאדם לחלוק כבוד לעצמו כ"ז שלא כבדוהו וכ"ז באינו קבוע לכך אבל בש"ץ קבוע (ג) שמינוהו לכך א"צ להמתין:
(ד) ויוצאים הם וכו'. ולא אמרינן דתרי קלי לא משתמעי שפיר כדאמרינן לענין קה"ת ושארי דוכתי דקריאה זו חביבה ביותר מפני הנס (ד) ויהיב דעתיה לשמוע היטיב. וכיון שכן פשוט הוא באם מרגיש בעצמו שמבלבלים ליה הקולות ושא"א לו לשמוע כל התיבות בודאי לא יצא:
(ה) צריך לקרותה כולה. והוא (ה) לעיכובא. ודעת רוב הפוסקים שאפילו אם חיסר ממנה רק תיבה אחת לא יצא:
(ו) ומתוך הכתב. ומתבאר בש"ס דאפילו קורא כל פסוק במגילה אלא (ו) שלא היתה המגילה כשרה נמי מקרי בע"פ ולא יצא:
(ז) וצריך שתהא כתובה וכו'. ר"ל דמה שאמרנו לא יצא היינו אם קרא בע"פ את כל המגילה או רובה אבל אם קרא מקצתה כשרה דיעבד ואפילו אם היתה סיבת קריאתו בע"פ מפני שהסופר השמיט בה איזה תיבות באמצעה עד חציה והוכרח הקורא לקרותם בע"פ אף שלכתחלה אינו נכון לקרות במגילה שחסרה תיבות מ"מ בדיעבד יצא:
(ח) אבל בדיעבד וכו'. ואם אין לו מגילה אחרת (ז) קורא בה לכתחלה:
(ט) אפילו עד חציה. וחציה יש לעיין אם (ח) כשירה בדיעבד:
(י) אבל אם השמיט וכו'. דבזה נראה (ט) כספר חסר משא"כ בנשמט בו פסוק באמצע אינו אלא כספר שלם שיש בו טעיות שאין מדקדקין במגילה בזה כ"ז שהטעיות אינם ברובה של מגילה הואיל ונקרית אגרת:
(יא) אפילו מיעוטה. ואפשר (י) אפילו בחסר רק פסוק ראשון או אחרון נמי הדין כן:
(יב) דוקא דלא השמיט ענין שלם. דבהשמיט ענין שלם נראה כספר חסר:
(יג) לא יקרא וכו'. דשמא (יא) יתן השומע לבו לזה הקורא ולא לש"ץ ולפי טעם זה אם קורא רק לאדם אחד רשאי לקרות עם הקורא מתוך מגילה פסולה או מתוך חומש (יב) אבל יש מחמירין בכל גווני לפי שנותן דעתו בקריאתו ואינו משגיח למה שאומר הש"ץ כיון שהוא עסוק בקריאתה:
(יד) וכן לא יסייע וכו'. ג"כ מטעם הנ"ל ועיין בא"ר דמצדד גם בזה להחמיר אפילו בשקורא להוציא יחיד דשמא יתן דעתו למה שקורא בע"פ בעצמו ובתוך כך ישתמט ממנו כמה תיבות שקורא הש"ץ:
(טו) ולכן אותן הפסוקים וכו'. ר"ל כמו שם דמחמירין שלא יסייע ע"פ דעי"ז יתנו כמה אנשים דעת לשמוע מזה המסייע דקורא ע"פ ובאמת צריך לקרותה לכתחלה כולה מן הכתב כן גם בזה צריך החזן לחזור ולקרותם מתוך מגילה כשרה והם יכוונו לצאת בקריאתו כדי שיהא כולה מתוך הכתב:
(טז) צריך החזן וכו'. היינו (יג) לכתחלה:
(יז) אפילו שהה כדי לגמור את כולה. ר"ל שהיה יכול בזמן הזה לגמור (יד) כל המגילה מראשה עד סופה:
(יח) יצא. ובשהה מחמת אונס לפי מה דקיי"ל לעיל בסימן ס"ה לענין ק"ש דחוזר לראש (טו) ה"ה הכא דחוזר וקורא מיהו אין לו לברך עוד פעם שני ועיין מש"כ שם בבה"ל:
(יט) ואפילו סח וכו'. ר"ל דל"ד בשהה בשתיקה (טז) אלא אפילו פסקו באמצע המגילה בשיחה ושהו עי"ז נמי א"צ לחזור אלא גומר ממקום שפסק. וכ"ז כששח הקורא (יז) אבל השומע ששח ולא שמע עי"ז הקריאה אפילו חיסר רק תיבה אחת דעת כמה פוסקים דלא יצא ולכן צורך גדול להיות לכל אחד חומש כי בעוד שמכין הנערים המן וכיוצא א"א לשמוע כמה תיבות מש"ץ ויוצא מה שקורא ע"פ מחומש ויוצא עכ"פ דיעבד [פמ"ג]:
(כ) מיהו גוערין וכו'. דכיון שבירך עליה (יח) אין לו להפסיק בינתיים עד לאחר כל המצוה:
(כא) למפרע. היינו שקרא הפסוקים האחרונים קודם שקרא הפסוקים הראשונים ואפילו רק פסוק אחד וכדלקמיה (יט) וה"ה היכי שקרא פרשה ב' קודם לא':
(כב) ודילג השני וקרא שלישי. וה"ה אם קרא אחר הדילוג (כ) כל המגילה או ענין אחד ואח"כ קרא פסוק הנדלג לא יצא וה"ה אם קרא תיבה אחת למפרע (כא) כ"ז בכלל למפרע וצריך לחזור ולקרות על הסדר:
(כג) ואח"כ חזר וקרא השני לא יצא. היינו בקורא אח"כ פסוק רביעי אלא אחר שחזר וקרא פסוק שני צריך לקרות שוב פסוק שלישי וזהו שמסיים אלא כיצד וכו':
(כד) הקורא וכו' ע"פ. כבר כתבו המחבר לעיל בס"ג וחזר ושנאו כאן (כב) משום דהתחיל להעתיק כאן לשון הרמב"ם בסעיף ז' ולהלן ע"כ העתיק כסדר הכתוב שם ושם מתחיל מדינא דקרא ע"פ עי"ש:
(כה) ובכתבי הקודש. צ"ל בכתב הקודש וכך הגירסא ברמב"ם ור"ל בכתב אשורית:
(כו) יצא י"ח. דהא האחשתרנים בני הרמכים (כג) גם אנן לא ידעינן מהו אלא לא בעינן אלא מצות קריאה ופרסומי ניסא (כד) ואפילו לכתחלה נמי ומשו"ה יוצאין ג"כ הנשים ועמי הארץ.
כתב הפמ"ג כל ירא שמים נכון שיהיה לו מגילה כשרה בידו ולקרוא מלה במלה בלחישה שא"א לשמוע מן הש"ץ הכל ובפרט שהנערים מבלבלים:
(כז) היתה כתובה תרגום וכו'. ואפילו הכתב (כה) היה כתב אשורית ג"כ לא יצא מי שאינו מכיר הלשון:
(כח) אבל אם היתה כתובה וכו'. ר"ל אימת אמרינן שיוצא משום שמכיר הלשון דוקא אם קורא בלשון הכתוב במגילה אבל אם מעתיק זה הלשון ללשון אחר אף שהוא מכיר שתי הלשונות יחד אינו יוצא והטעם כדלקמיה:
(כט) בכתב עברי. ר"ל (כו) בלשון העברי:
(ל) וקראה ארמית לארמי. אשמועינן דאע"ג שהמגילה לפניו (כז) והוא מעיין בכל תיבה ומתרגמה להשומע והו"א דזה עדיף מקורא ע"פ קמ"ל (כח) דגם בזה לא יצא:
(לא) לא יצא. ר"ל השומע כיון שהקורא קראה ע"פ (כט) ואינה חשיבה קריאה אף לעצמו לא עדיף השומע ממנו:
(לב) אבל אין לחוש וכו'. ר"ל דלא קפדינן (ל) שיהא דוקא הכתב של לשון זה שקורא ואפילו בהיה הלשון גיפטית והאותיות כתוב עילמית וכיו"ב נמי שרי [ומ"מ בעינן שיהא מכיר הקורא אותו הכתב דאל"ה הוי בכלל ע"פ כשאינו מכיר] אבל כמה פוסקים (לא) חולקים וס"ל דמגילה בכל לשון שהיא אינה כשרה לקרות בה ואפילו ללועז אלא בשהכתב שלה אשורית ועיין בבה"ל. כתב הפמ"ג אם היתה כתובה כתב ולשון תרגום וכדומה והקורא אינו מבין תרגום וקראה להשומע שמבין לשון תרגום אינו יוצא י"ח אף לדעת המחבר. וכן ה"ה אם הקורא מבין אותו הלשון וכתובה לפניו באותו הלשון אם השומע אינו מבין אותו הלשון השומע אינו יוצא דכיון שאינו מבין אין כאן זכרון הנס גבי שומע מיהו נוהגין בזה"ז לקרות הכל בלה"ק ולכתבה בכתבי אותיות הקודש [לבוש]:
(לג) אינו יוצא בלע"ז. משמע דעת המחבר לסתום כדעה זו (לב) ומ"מ אינו חוזר ומברך דספק ברכות להקל. ומתבאר (לג) בפוסקים דלדעה זו אין לו להוציא אפילו למי שאינו מבין לה"ק דכיון דקריאתו לא מהני לו בעצמו הו"ל כמי שאינו מחוייב בדבר שאינו מוציא אחרים:
(לד) וי"א שיוצא. דע דבכל מקום דאמרינן דיוצא בלע"ז (לד) היינו שעכ"פ תיבת האחשתרנים בני הרמכים יקרא לפניהם בלשה"ק:
}(לה) בשני לשונות. כגון מקצת המגילה בלשון אחד (לה) ומקצתה בלשון אחרת:
(לו) יצאו. בדיעבד אבל לכתחלה (לו) אין נכון להיות כתובה בשתי לשונות:
(לז) יש למחות ביד וכו'. טעם הדבר (לז) משום דהגברים הקוראים מבינים לה"ק ויש לחוש לדעת הפוסקים שסוברים דהיכי שהוא מבין לה"ק אינו יוצא בקריאה בלע"ז וממילא אינו יכול להוציא בקריאה זו אף למי שאינו מבין לה"ק וכנ"ל ועוד משום האחשתרנים בני הרמכים שאינו ידוע בלע"ז שלהן (לח) וא"ת יקרא האחשתרנים בני הרמכים בלה"ק י"ל דאסור לכתחלה לקרותו בשתי לשונות:
(לח) אע"פ שכתובה בלע"ז. דאי לא כתובה בלע"ז רק מעיין ומתרגם בלע"ז הוי ליה קורא בע"פ וכדלעיל ובלא"ה לא יוציא. כתבו האחרונים דאפילו הקוראים בשני ימים להחמיר ג"כ לא יקראו בלע"ז:
(לט) קראה מתנמנם. ומתנמנם נקרא כגון דקרו ליה ועני ולא ידע לאהדורי סברא וכי מדכרו לי מדכר וצ"ל דמ"מ יכול (לט) לכוין לצאת דמצות צריכות כונה [פמ"ג]:
(מ) יצא. וה"ה השומע ממנו ג"כ יצא אם רק נשמעים הדברים היטיב כ"כ המאירי ואע"ג דצריך לכוין להוציא אפשר דמתנמנם ג"כ יכול לכוין ויותר נראה לומר דמיירי שחשב בתחילת הקריאה קודם שנתנמנם להוציא השומעין:
(מא) אבל אם שמעה וכו'. דבקריאה כיון שקורא כראוי הרי מוכח שרמי אנפשיה לומר שפיר משא"כ בשמיעה בודאי חסר לו כמה תיבות:
(מב) שקורא פסוק במגילה וכו'. היינו אפילו אם באופן זה היתה קריאת כל המגילה כשרה הואיל שכיון לצאת בזה י"ח ואם לא כיון לצאת אפילו רק פסוק ראשון (מ) אף שמשם ואילך התכוין לצאת לא יצא:
(מג) אם כיון לבו לצאת י"ח. סתם בזה כהפוסקים (מא) דס"ל מצות צריכות כונה לצאת ידי המצוה ועיין לעיל בסימן ס' ס"ד:
(מד) שתהא כתובה כולה. עיין לעיל בס"ג:
(מה) וכן אם היה מגיה. ר"ל ובעת הגה קוראה ומכוין לצאת י"ח ודוקא אם קרא (מד) בניקוד כראוי אבל אם קרא להגיה ע"פ המסורת ולא בניקוד כראוי אינו יוצא י"ח:
(מו) שאסור להפסיק וכו'. עיין לעיל בס"ה בהג"ה:
(מז) בענינים אחרים. היינו (מג) שלא מענינו של יום:
(מח) צריך שיכוין וכו' וצריך וכו'. ולעיכובא (מד) הוא אפילו בדיעבד וזה הכיון הוא קודם שמתחיל לקרוא יכוין על כל הקריאה זה לצאת וזה להוציא ותו א"צ לכוין בכל הקריאה. וצריך השומע להאזין אוזנו ולשמוע כל תיבה ותיבה מפי הקורא ואם חיסר הקורא אפילו (מה) תיבה אחת וכן אם השומע חיסר תיבה אחת לשמוע לא יצאו וצריך לחזור:
(מט) מסתמא דעתו וכו'. ולענין השומעים ישתנה הדין דהעומדים בביהכ"נ סתמא מכונים אבל העובר אחורי בהכ"נ בעינן שיכוין בפירוש לצאת ידי חובה [פר"ח]:
(נ) אין מדקדקין בטעיותיה. אין הדין הזה מיירי לענין כתיבה דשם הדין כמו בס"ג והכא מיירי לענין קריאה דהיינו אפילו קרא אותה בכמה טעיות כיון שעכ"פ קרא כולה:
(נא) אחר. כגון שקרא (מו) מיושב ישב או מנופל נפל דהוי כאלו דילג אותה תיבה לגמרי וצריך לחזור ולקרותה כסדר:
(נב) הכל בנשימה אחת. ובכל המגילה בין פסוק לפסוק (מז) יפסיק רק כדי נשימה מפני שצריך לקרותה כאגרת. כשיאמר בלילה ההוא נדדה יגביה הקול כי שם מתחיל הנס. כשיאמר האיגרת הזאת ינענע המגילה כתב הח"א מה שנוהגין במקצת מקומות שכל הקהל אומרים י' בני המן אינו מנהג אלא הקורא יאמרם לבד והשאר ישמעו כמו כל המגילה:
(נג) הפסיק. אפי' שהא (מח) כדי לגמור כולה:
(נד) איש ואת וכו'. במהרי"ל כתב בשם הרוקח משום דעשרת בני המן היו שרי חמשים על חמש מאות איש ומי שיש לו נשימה קצרה ישער שאם יתחיל מן חמש מאות איש לא יוכל לומר כל עשרת בני המן בנשימה אחת (מט) טוב יותר שיתחיל מן ואת פרשנדתא וכו' כי זהו דינא דגמרא אבל חמש מאות איש הוא מנהג בעלמא:
(נה) שהקורא וכו'. אבל היחידים השומעין במגילות (נ) א"צ לפשוט [ב"ח ומהרי"ל]:
(נו) ופושטה כאיגרת. היינו שפושטה (נא) כולה ואינו מניחה כרוכה אלא כופל אותה דף על דף ויזהר שלא יגררה ע"ג קרקע [א"ר ופר"ח] ועיין בפמ"ג שכתב דל"ד ע"ג קרקע ה"ה תלויה מעל השולחן ושטענדע"ר נמי הוי גנאי כתבי קודש. עוד כתב דהפשיטה יהיה קודם שמתחיל לברך כדי שלא יהיה הפסק בין ברכה לקריאה:
(נז) חוזר וכורכה כולה ומברך. ר"ל שכורכה כולה (נב) ומניחה לפניו על המגדל (נג) ואח"כ מברך והטעם דגנאי הוא למגילה שתהיה מונחת כך (נד) ואפילו אם התחיל הברכה ואמר ברוך אתה כיון שלא אמר השם פוסק באמצע וכורך ואח"כ מברך:
(נח) בקול רם. משום (נה) שמחה ומה שחוזר וקורא אותן כדי להשמיע לצבור שמצוה (נו) לכתחלה לשמוע כל המגילה מתוך הכתב:
(נט) שמכים המן. מהרי"ל לא היה חושש להכות המן והגאון יעב"ץ כותב על אביו הח"צ שהיה מכה ורוקע ברגלו וטופח בסנדלו כשהגיע לזכירת המן והפמ"ג כתב דיצא שכרם בהפסדם (נז) שמבלבלין הרבה:
(ס) כשקורין המגילה בביהכ"נ. וצריך החזן לשתוק אז בעת שמכין כדי שישמעו כולם קריאתו ומפני שמצוי מאוד קלקולים ע"י ההכאה ורגילים הנערים להכות כמה פעמים בעת שחוזר החזן לקרות ע"כ טוב ונכון שכל יחיד יקרא פסוק או ב' מתוך החומש בעוד שמכין המן כי אז אף שלא ישמע מהחזן יצא כמ"ש ס"ג [מ"א] וכ"כ הפמ"ג שנכון מאוד שכל אחד יתפוס חומש בעת הקריאה וכל תיבה שלא ישמע מן החזן יקרא מן החומש [מ"א]:
(סא) בי"ד ובט"ו. היינו בי"ד לעיירות וט"ו למוקפין ור"ל (נח) אף שהוא בזמנה ואיכא פרסומי ניסא בלא"ה שהכל קורין באותו זמן אפ"ה צריך לטרוח ולקבץ עשרה שיהיו בעת הקריאה משום פרסומי ניסא וכ"ש אם הוא שלא בזמנה כגון המפרש בים והיוצא בשיירא ואינו מוצא מגילה להוליך עמו דמותר להקדים ולקרותה קודם שיוצא כנ"ל בסימן תרפ"ח ס"ז (נט) או דמתרמי יום ט"ו בשבת דצריכין המוקפין להקדים ולקרותו בע"ש כדאיתא שם בס"ו (ס) בודאי צריך לקבץ עשרה לקריאתו ובזה עוד (סא) חמיר יותר דאי ליכא עשרה לא יברכו (סב) המוקפין עליה:
(סב) לחזור אחר עשרה. ואם בעת ההוא קורין אותה בצבור בבהכ"נ (סג) אז אפילו יש לו ק' אנשים בביתו מצוה לילך לשם משום ברוב עם הדרת מלך וכן מי שהיה ביתו סמוך לביהכ"נ וחלונותיו פתוחות לביהכ"נ אפ"ה צריך לילך לבהכ"נ לכו"ע משום ברוב עם ועיין בבה"ל:
(סג) אם נשים וכו'. דאפשר דכיון דהוא רק משום פרסומי ניסא סגי אף בנשים ועיין בפמ"ג דמדלא הזכיר הרב קטנים משמע דס"ל דקטנים בודאי אין מצטרפין לעשרה דלאו בני חיובא נינהו וחיובן הוא רק מטעם חינוך:
(סד) לכתחלה ביחיד. דהנס כבר נתפרסם וליכא רק משום ברוב עם (סד) לא מטרחינן ליה למכנף עשרה והא דקי"ל דאף אם יש לו מנין בביתו אפ"ה מבטלין ת"ת ועבודה לילך ולקרות בצבור משום ברוב עם התם הלא הצבור מזומן לפניו משא"כ הכא לעשות צבור אינו מחוייב ועיין ביד אפרים שכתב דדין זה שהביא הרמ"א בשם או"ח אינו מוסכם לשארי פוסקים ולכן אף בכה"ג יהדר אחר עשרה אנשים:
(סה) וכשהיחיד קורא אותה. היינו במקום (סה) דאי אפשר לו לקבץ עשרה או בגוונא דצייר הרמ"א מקודם:
(סו) בזמנה. לאפוקי אם קורא היחיד אותה שלא בזמנה כגון כרכין המוקפין חומה דמתרמי יום ט"ו שלהן בשבת דקורין אותה בע"ש והוא קורא אותה ביחיד לא יברך עליה בכל גווני וכנ"ל בס"ק ס"א:
< הקודם · הבא >