טעמא דקרא/בראשית/יג

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


תנ"ך


תרגום אונקלוס


רש"י
רמב"ן
בכור שור
הטור הארוך
חזקוני
ספורנו
רבנו בחיי
רד"ק
ריב"א
רלב"ג - ביאור המילות


אבי עזר (על אבן עזרא)
אברבנאל
אלשיך
הכתב והקבלה
העמק דבר
הרחב דבר
טעמא דקרא
יריעות שלמה
מזרחי
מיני תרגומא
מנחת שי
משך חכמה
עמר נקא
צרור המור
תולדות יצחק
תורה תמימה



פרק זה עם מפרשים ואפשרויות רבות במהדורה הדיגיטלית של 'תנ"ך הכתר' (כולל צילום באיכות גבוהה של כתר ארם צובא בפרקים שבהם הוא זמין)לפרק זה במקראות גדולות שבאתר "על התורה"לפרק זה באתר "תא שמע"


דפים מקושרים

טעמא דקרא TriangleArrow-Left.png בראשית TriangleArrow-Left.png יג

ד[עריכה]

אל מקום המזבח אשר עשה שם בראשונה. צ"ע דלעיל מבואר שעשה ב' מזבחות הראשון הי' במקום שכם והשני הי' בין בית קל ובין העי וא"כ זה שעשה בין בית קל ובין העי אינו המקום שעשה בראשונה רק בשני' ולמה כתוב בראשונה. וי"ל דקאי אסיפא דקרא ויקרא שם בשם ה' וזה עשה רק בשני' אבל בראשונה דהיינו במזבח שבשכם לא קרא בשם ה' לכך קאמר שבא על מקום המזבח ששם קרא בראשונה בשם ה' אבל אותו שעשה בשכם באמת לא קרא בשם ה'.

יד[עריכה]

צפונה ונגבה וקדמה וימה. עי' רש"ש דמאי (פ"ה מ"א) שהעיר למה הקדים צפון לדרום. ונ' דהטעם משום שלוט הלך קדמה ואברהם נפרד ממנו ללכת לצד מערב כמפורש בפסוק י"ב א"כ עומד ופניו למערב וא"כ צפון הוא דרך ימין אצלו ולכן הקדים צפון. וכן ביעקב אבינו (לקמן כ"ח י"ד) כשהלך לארם נהרים שהוא במזרח וכשפנה לראות א"י פנה למערב הוי צפון בימינו ולכן הקדים צפון לדרום, וכן במ"ר שעמד בגבול מזרח של א"י והסתכל למערב א"כ צפון בימינו ולכן הקדים צפון. אמנם כמדומה דבכל המקרא מקדים צפון לדרום ואולי משום דשכינה במערב והעומד ופניו כלפי שכינה הוי צפון מימינו אע"ג דדרום נקרא ימין עי' תוס' ב"ב כ"ה א' ד"ה רוח.

< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

ספרי רבנו הגר"ח קניבסקי זללה"ה מונגשים לציבור בהורמנא דמרן זללה"ה (הזכויות שמורות)