אילת השחר/שבת/קלו/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבינו חננאל
רב נסים גאון
רש"י
תוספות
תוספות רי"ד
רשב"א
מהרש"ל
מהר"ם
חי' הלכות מהרש"א
בית מאיר
חתם סופר
רש"ש
אילת השחר
שיח השדה

שינון הדף בר"ת


אילת השחר TriangleArrow-Left.png שבת TriangleArrow-Left.png קלו TriangleArrow-Left.png א

דף קל"ו ע"א

מימהל היכי מהלינן ליה. יל"ע דהרי ודאי סמכינן ארובא שאינם נפל, ועיין תוס' ושיטמ"ק בב"ק (דף י"א ב'), ובתוס' יבמות (דף ל"ו ב') תירצו דהוי מיעוט המצוי וצריך לחוש לו. והנה מבואר דקושיית הגמ' היא רק לענין שבת, ולא על הברכה, דא"כ לא משני מידי. ומשמע שלענין ברכה אין לחוש למיעוט המצוי כזה, והא דלא משני הגמ' דבהכי חייביה רחמנא למולו ביום השמיני אפי' בשבת, משום דקושיית הגמ' הוא לאידך גיסא דמדאמרה תורה למולו בשמיני בשבת, ע"כ שאין חוששין לנפל, ולמה חששו חכמים.


טריפה לאו אע"ג דמתה היא שחיטתה מטהרתה. הנה ידוע חידושו של הגר"ח הלוי (מובא במכתב שבסוף ספר חידושי מרן רי"ז הלוי דף ע"ט) דיסוד איסור טריפה הוא משום שחסר לה שחיטה כי לא נתחדש בה דין היתר שחיטה עי"ש. וצ"ע דא"כ למ"ד אין שחיטה לעוף מן התורה (חולין ד' א') א"כ צריך להיות שעוף טריפה יהא מותר באכילה, דאי משום חסרון שחיטה הא לא בעי שחיטה, וע"כ דטריפה הוא איסור עצמי [וע"ע אילת השחר זבחים דף ס"ה ע"א ד"ה מה הקטרה]. וי"ל דכיון דבעי נחירה, עי' תוס' חולין כ' א' א"כ חשיב כשחיטה.


טריפה לאו אע"ג דמתה שחיטתה מטהרתה ה"נ לא שנא. יל"ע דבשלמא בטריפה שאינה ממש מתה, מש"ה שחיטתה מטהרתה, אבל נפל דהוי כמת, לכאו' היינו דהוי כנבילה ממש, וכמו נקובת הושט דיש אומרים דחשיב נבילה מחיים (עיין רמב"ם פ"ג משחיטה הי"ט), ואיך השחיטה תטהרנו. ומשמע מכאן דאע"ג דהוי כנבילה, מ"מ אינו מטמא כנבילה, וכמש"כ הרמב"ם (פ"ב מאבות הטומאה ה"י) על שחיטת גוי דאע"ג דהויא כנבילה והאוכלה לוקה, מ"מ אינה מטמאה כנבילה מדאוריי'.


שאם נולד הוא ומומו עמו שזה מן המוכן. רש"י הביא סוגיא דביצה דמוקי לה כגון דיתבי דייני התם. מה שנקט רש"י לשון "דייני" היינו משום דבעינן שלשה להתיר מומי הבכור, כדתנן בבכורות (דף ל"ו ב'), ויל"ע דבשלמא במום שאינו מפורש בעינן פסק בי"ד, שכן צריך לדון אם הוא מום או לא, אבל בנקטעה רגלו מה צריך "פסק דין", הרי הדבר ידוע לכל שהוא מום, וכפי הנראה דדין דרבנן הוא שהצריכו שתמיד יפסקו בו בי"ד.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

ספרי אילת השחר מונגשים לציבור במסגרת 'אוצר הספרים היהודי השיתופי' לשימוש אישי לעילוי נשמתו הטהורה של רבנו אהרן יהודה ליב ב"ר נח צבי. הזכויות שמורות לבני רבנו יבלחט"א