אילת השחר/כתובות/קד/א
אמר ר' אלעזר בשעה שהצדיק נפטר מן העולם שלש כיתות של מלאכי השרת יוצאות לקראתו אחת אומרת לו בא בשלום, ואחת אומרת הולך נכחו, ואחת אומרת לו יבא שלום ינוחו על משכבותם, בשעה שהרשע נאבד מן העולם [יש לדייק שאצל הרשע כתיב לשון נאבד, משא"כ אצל הצדיק כתיב לשון נפטר] שלש כיתות של מלאכי חבלה יוצאות לקראתו, אחת אומרת וכו' אין שלום אמר ה' לרשעים, ואחת אומרת לו למעצבה ישכב, ואחת אומרת לו רדה והשכבה את ערלים.
וצ"ב למה צריך שיצאו שלש כיתות האם כת אחת לא יכולה לומר הכל, ועוד צ"ב דהלא עדיין לא נגזר הדין, וברמב"ם (הל' תשובה פ"ג ה"ב) כתב שרק הקב"ה בעצמו יכול לחשב הזכיות כנגד העונות, וכאן משמע שמיד שמת נקרא צדיק או רשע.
ואפשר לומר דהנה בעולמות יש רבבות מלאכים ומכל מצוה שאדם עושה בעולם הזה נברא מלאך, וצ"ב למה לא מספיק מלאך אחד על הכל, דבעוה"ז יש אנשים ולכל אחד יש גוף ונשמה נפרד, אבל המלאכים שהם כולם רוחניות למה צריך על כל דבר מלאך נפרד.
אלא י"ל דהנה על כל מצוה שהאדם עושה יש בזה דרגות, וכל מה שעשה יותר בשלימות נברא מלאך בדרגה יותר גבוהה, וא"כ נמצא שכל מלאך הוא בדרגה אחרת, וא"כ מובן דאין אותו מלאך אומר את הכל, שאין זה לפי מדרגתו, ולכן צריך ג' כיתות, לפי שכל המלאכים שנבראו מדרגה מסוימת עד כמה דרגות יותר גבוהות נכללים בכת אחת לפי שקרובים זה לזה, אבל המלאכים שנבראו בדרגה יותר גבוהה מאותו הדרגה כבר נכללו בכת אחרת וכן הכת השלישית.
ולהנתבאר אין הכונה שיודעים שהוא צדיק שכבר דנוהו לבדוק בחשבון הכללי, אלא דלפי מעשיו שעושה שהם הרבה מאד מצות הוי צדיק בעבורם, וכיון שבדרך כלל עשה הרבה מצות ממילא קוראים לו צדיק, שאם לא הי' צדיק מסתמא לא הי' לו הרבה מצות.
ואע"ג שיתכן שלמרות שיש לו הרבה מצוות עשה עבירה א' ששוקלת יותר מכל מצות שעשה כמו שכ' הרמב"ם וא"כ יתכן שידינוהו לרשע מ"מ מסתמא מה שעשה הרבה מצות הוא בחזקת מי צדיק.