אבן עוזר/שבת/ח/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אבן עוזר TriangleArrow-Left.png שבת TriangleArrow-Left.png ח TriangleArrow-Left.png ב

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף


לדף הבבלי
צורת הדף


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהמידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' שיעורים על עמוד זה באתר "קול הלשון"
לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבינו חננאל
רב נסים גאון
רש"י
תוספות
רמב"ן
רשב"א
ר"ן
מהרש"ל
מהר"ם
חי' הלכות מהרש"א
פני יהושע
בית מאיר
חתם סופר
רש"ש
שפת אמת
גליוני הש"ס
אילת השחר
שיח השדה

חומר עזר
שינון הדף בר"ת


בתוספות ד"ה לימא כו' ועוד דבהמוציא כו' אין ענין זה לזה עכ"ל, מיהו לשיטת רש"י יש לתרץ הא דבפרק המוציא, עפ"י מ"ש רש"י בעירובין דף צ"ט ע"א, והביאו התוספות פירושו בעירובין דף כ' ע"א בד"ה לא כו', ופסק כן הרא"ש פ' בתרא דעירובין, דהמוציא ראשו לרשות אחר הוי פיו כמו מקום פטור, ולמדו התוס' והרא"ש מדברי רש"י, דה"ה העומד ברה"י ופשט ידו לר"ה ונטל משם חפץ הוי ידו כמקום פטור, ואם נח החפץ בידו וחזר והכניסו פטור עיי"ש. ולפ"ז אתי שפיר דשם מיירי דעומד ברה"י ופשט ידו לר"ה, ונוטל החפץ ממקומו בר"ה והעבירו ד' אמות דחייב, והרי העביר ד' אמות בידו שהוא במקום פטור כיון דהוא עומד ברה"י וידו בר"ה,, וע"כ מסייע לרבא בהעביר ד' אמות דרך מקום פטור דחייב. ולענין מה שהקשו התוספות עוד דלא פריך מדרבנן כו', יש לתרץ על פי דצ"ל בסוגיא דלעיל דף ה' ע"ב דפריך שם לרבנן היכא אשכחנא כה"ג דחייב, ולכאורה קשה הא מצינו כה"ג במשכן שהעלו קרשים מקרקע ר"ה על העגלה דהוי גבוה י'. וע"כ היו צריכין להגביה הקרשים ברשות הרבים למעלה מי' והכניסו דרך מקום פטר. ועכצ"ל דשאני התם דהאדם היה עומד במקום חיוב, אבל כה"ג דרך סטיו. דהאדם הולך עם החפץ דרך מקום פטור לא מצינו, וכ"כ התוספות שם דף ו' ע"א ד"ה התם כו'. ולפי זה יש לומר דל"מ למפרך מרבנן דשאני התם דבשעה שעקר והניח היה האדם נמי במקום חיוב:

לכן אף כשהולך אחר כך דרך מקום פטור עם החפץ, מ"מ עיקר החיוב אינו בא אלא על העקירה והנחה, דהא אם היה רה"י סמוך ממש לר"ה ולא היה המקום פטור הזה ביניהם, נמי חייב בעוקר מר"ה והניח ברה"י, לכן כיון דבשעת עקירה והנחה היה האדם נמי במקום חיוב חייב, אבל באסקופה דעמד האדם במקום פטור בשעה שעקר והניח לכן פטור. אך דלפ"ז דינו של רבא אינו אמת בהעביר ד' אמות דרך מקום פטור, דזה ליכא למילף ממוציא מר"ה לרה"י דרך מקום פטור, דשאני העברה בר"ה דהחיוב בא על העברה ד"א, דאלו העביר פחות מד"א פורתא לא מיחייב וא"כ עיקר החיוב בא נמי על העברתו דרך מקום פטור, והא מנלן, אלא ע"כ ס"ל לרבא דבמשכן שהוציאו מרה"י לרשות הרבים דרך מקום פטור, החיוב בא מתחלת העקירה עד סוף ההנחה, ועל כל המלאכה בא החיוב. ואותיב שפיר לרבא.

Information.svg

הגרסה הראשונית של דף זה הונגשה באמצעות ובאדיבות דיקטה

מעבר לתחילת הדף