זכר למקדש/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־01:01, 20 באוקטובר 2020 מאת סיני ועוקר הרים (שיחה | תרומות) (הגהה, קישורים והערה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פרק א – שאלת מי

א

בפסוק ויצו משה אותם לאמר. נראה שלכהנים ולזקני ישראל צוה משה רבינו לקרוא את התורה באזני כל ישראל. ולפ"ז אין המצוה ביחוד על מלך ישראל בזמן שהיה בית המקדש קיים רק על הגדול שבכל ישראל, והוא או המופלא שבסנהדרין או הכהן הגדול המשמש. וכדתנן בפ"א דסנהדרין שאין דנין את הכה"ג אלא ע"פ ב"ד של ע"א ויליף הגמ' שם (ט"ז ע"א) מדכתיב את הדבר הגדול יביאו אליך דבריו של גדול. ונראה מזה שהכה"ג היה עומד במעלה יתירה ממלך ישראל ממה שלא נדרש הגדול על שניהם, וע"ש דלרב מתנה באמת גם נשיא שבט שחטא נידון בע"א וע"ש ברש"י ד"ה דבריו של גדול דינו של בעל שררה כו', ואולי אתיא משנתנו כר"נ שם (כ' ע"ב) דל"נ פרשה זו אלא כנגד תרעומתן, ונשיא שבט שאני, אלא מדסתם הר"מ במשנתו כרבינא דבשבט שהודח מיירי מתני' אבל נשיא שבט כהדיוט הוא, א"כ משמע דדרקא לכה"ג לבד הוא דכתיב הגדול אולי הוא משום דמצינו לשון הגדול בכה"ג בפ' אמור והכהן הגדול מאחיו. אלא דא"כ גם כה"ג שעבר ג"כ לא ידון בכ"ג, עיין יומא (ע"ב ע"א) ומכות (י"א ע"א). ואולי אה"נ. ויעויין הוריות (י"ב ע"ב).

ולכאורה לפ"מ דדרשינן בהוריות (ט' ע"א) מי שאין על גביו אלא ה' אלהיו, מבואר הדבר שאין גדול בישראל יותר ממלך ישראל, וא"כ גם בפי' הדבר הגדול יל"פ כן, ונראה דחכמינו ז"ל הכריעו לדרוש לכה"ג דוקא עפ"ד הירושלמי רפ"ב דסנהדרין ורפ"ג דהוריות דאר"א כהן משיח שחטא מלקין אותו ואין מעבירין אותו מגדולתו. א"ר מנא כתיב כי נזר שמן משחת אלהיו עליו אני ה' כביכול מה אני בגדולתי אהרן בגדולתו, א"ר אבין קדוש יהיה לך כביכול מה אני בקדושתי אף אהרן בקדושתו, ויעו"ש עוד בכהן משיח שחטא לרשב"ל מלקין אותו בב"ד של שלש דאי תימא בב"ד של כ"ג נמצא עלייתו ירידתו, ועיין בבלי סנהדרין (י"ח ע"ב) ברייתא דאם עבר על עול"ת ה"ה כהדיוט לכ"ד [ולפה"נ צ"ל גם בירושלמי אין תימר בב"ד של ע"א דבכ"ג ל"ש לאטפויי משום קדושת הכה"ג ורק לרי"ש הוא דכל מכות בכ"ג ואין מקום לחלק בזה בין הדיוט לכה"ג, וצ"ע במפרשים על הירושלמי] ויעו"ש בנשיא שחטא דמלקין אותו ומעבירין אוחו, וכ"פ הר"מ ז"ל ספ"ח מסנהדרין, וא"כ א"ש שהכריעו לדרוש הדבר הגדול דבריו של גדול על הכה"ג שהוא הגדול מתוע"ס. וא"ש שהוסיף ר' אבין מדכתיב קדוש יהיה לך דבא לרבות גם כהן מרובה בגדים, שלענין קדושת הכהונה גדולה ה"ה ככהן משיח כדמרבינן בהוריות (י"ב ע"ב) וה"נ לענין זה, וממילא גם לענין שנידון בע"א.

ובזה מיושבת קושית הגרע"א בתוספותיו פ"ק דסנהדרין על ר"א דמבע"ל שורו של כה"ג בכמה ומ"ט לא פשיט ליה מברייתא דעבר על עול"ת ה"ה כהדיוט לכ"ד [ובפשיטות י"ל דאתיא כמ"ד שם (ט"ז ע"א) הדבר הגדול, הוא הדבר הקשה, ולפה"נ לס"ל כלל דרשא זו דכה"ג נידון בע"א. וא"כ דעול"ת דנקט לר"א נקט וה"ה גם ד"נ שלו] ולהאמור א"ש דר"א לשיטתיה בירושלמי אין ראיה מגופו לממונו ודוק:

ולהאמור י"ל דוקא שם דכתיב הדבר הגדול ומקובל בידינו לדורשו לדבריו של גדול הוא דמוק"ל לכה"ג שהוא גדול מתוע"ס, וי"ל נמי משום הא (דגדלהו משל אחיו) דדרשינן שיהיה גדול מאחיו בנוי בכח בחכמה ובעושר, שהם המעלות המצויינות שהאב זוכה להבן וכספ"ב דעדיות. ועיין שבת (צ"ב ע"א) אין השכינה שורה אלא על חכם גבור ועשיר ובעל קומה, ובפ"ו דאבות הנוי והכח והעושר והחכמה כו' נאה לצדיקים ונאה לעולם, א"כ הוא המובחר וגדול שבכל ישראל והיינו דוקא התם דכתב קרא הגדול, אבל בנ"ד של"כ הגדול רק שא"ל תקרא את התורה הזאת, ליהושע הוא דאזהר שהוא היה במקום מלך בישראל, וכאשר הוזהרו אח"ז עליו שכל הממרה את פיו מות יומת כדין המורד במלכות כחק תורתנו הקדושה, בכל מלך המולך עלינו. וכ"מ פשטא דמתני' דקרא לה פרשת המלך ולא פרשת הקהל:

וכ"כ בספר החינוך שהמלך היה מחוייב לקרא באזניהם וכו', ואולם לשון הרמב"ם ז"ל אינו כן רק כתב והמלך הוא שיקרא, משמע שאינו אלא שכן הנהיגו על עצמם לחשיבותו, ועי' ביראים ובסמ"ג:

ומצאתי דתלי באשלי רברבי. דהמאירי בסוטה שם כתב וממנה מדלג לבו"ק שבמשנה תורה ואע"פ שאין כאן דילוג עד יותר מהפסק המתורגמן פירשו גדולי הרבנים [רש"י ז"ל] שהמלך א"ל תורגמן והדברים מתמיהים שא"כ אף בפחות משיעור זה יהא אסור אלא שאין גנאי לצבור במה שהוא כבודו של מלך עכ"ד.

נראה לע"ד מזה דרש"י ז"ל ס"ל בפשיטות דבאין מלך ישראל, הגדול שבכל ישראל הוא הקורא, והנה כבר נתבאר שאין בישראל גדול מכה"ג, זולת המלך, והרי מבואר להדיא במשנה דיומא פ"ז דבעשור שבחומש הפקודים קורא ע"פ משום כבוד הצבור, ויעו"ש ע' א' דמחלקינן בין הפסקת התורגמן או לא, וא"כ אין כבודו נדחה מפני כבוד הצבור ק"ו שאין כבוד הגדול שבכל ישראל שתחתיו, זולת המלך שעל גביו, מכריע כבוד הצבור כלו. וא"כ אא"ל כדברי כמאירי.

אך המאירי שפיר קאמר לפ"מ דס"ל דהמלך לבד עליו הוא החיוב לקרות ולא לזולתו כלל, ע"כ שפיר כתב דמה שהוא כבודו של מלך אין גנאי כלל לצבור, שכבודו מכריע כל כבוד הצבור ומשום מצות שום תשים עליך מלך שתהא אימתו עליך עד שא"א לו למחול על כבודו (קדושין ל"ב ע"ב) והנוגע בכבודו וממרה את פיו ה"ה חייב מיתה וא"צ למידייניה וכמבואר במגילה (י"ד ע"ב). ועיי"ש בתוס' ובסנהדרין ל"ו א' ונעלה כבודו הרבה מכבוד קדושת כה"ג שנדחה מפני כבוד הצבור:

אמנם מה שאין מתורגמן בכאן, אינו לפי שאין למלך תורגמן, שאינו ענין לכבודו שלא להעמיד תורגמן, אלא דבשביל קריאתו ל"צ כלל תורגמן דהא התורגמן הוא להשמיע להעם בלשון שמבינים ובקריאת ההקהל ל"ה צריכים כלל להבין רק לשמוע לבד, ובלשון הקודש דוקא היה קורא, ואף לכל השומעים ל"ה מתרגמין, וגזה"כ הוא מדכתיב תקרא את התורה הזאת באזניהם ולא בלשון אחר, ורק לפי שבמשנה נזכר שהמלך קורא אותה ע"כ הזכיר גם רש"י שאין למלך תורגמן אבל עיקר הכוונה שלקריאה המיוחדת להמלך שהוא פ' הקהל, גם כשנקראת ע"י זולתו אין תורגמן כלל, מפני שנקראת בלה"ק דוקא. הרי לפנינו שלרש"י ז"ל נקראת גם ע"י גדול שבכל ישראל ולהמאירי דוקא ע"י המלך כדעת הרא"ה בספר החינוך:

אמנם תמהני עליו ז"ל שהולך בעקבותיו של הר"מ ז"ל, וכאן שינה מלשון קדשו ולא עוד אלא שהוסיף לכתוב בסוף דבריו שהמלך שלא רצה לקרוא ביטל מ"ע זו. ובעניותי ל"י מנ"ל הא שלא אפשר ע"י אחר ומנ"ל שהיא לעיכובא, והרי איננה רק ענף ממצוה זו, שהרי המצוה היא גם על כל ישראל להקהל ולשמוע וכלשון הר"מ ז"ל שכתב הראיה ז"ל בעצמו ובאמת הרא"ם בספר יראים מנאה לב' מצות ולדבריו שפיר י"ל דהמלך שלא קרא ביטל מ"ע אחת שמוטלת עליו אבל מ"מ מה שעל העם לשמוע י"ל דמתקיימת שפיר גם בקריאת זולתו. ונראה דכ"ע מודו דביש מלך בישראל בזמן שבהמ"ק קיים עליו מוטלת המצוה ולא על זולתו:

ומסתפקנא בזמן שהיו לישראל וליהודה כל אחד מלך בפני עצמו על פי הדיבור אם המצוה היתה על שניהם או רק על מלך יהודה, דזה ודאי שאיננה נקראת רק בבהמ"ק כמש"כ בבוא כל ישראל לראות, ואין לנו זולתה אחרי המנוחה והנחלה. א"כ י"ל דמלך יהודה לבד היה קורא לכל ישראל, או שקראו כ"א בזמן מיוחד לו ולעמו בלבד ביום אחר, אם לא הספיק העת בו ביום, ואתיא כהא דתניא בהוריות י"א ב' מלכי ישראל ומלכי יהודה אלו מביאים (שעירים) לעצמם ואלו לעצמם.

ונראה לכאורה דמלך יהודה קודם דירושלים מקומו הוא, אלא שי"ל דמלך ישראל שהיה רוב ישראל תחתיו הוא קודם ודומה להא דיומא ל"ב א' מרובה כפרתו עדיף, וכה"ג בזבחים פ"ט ב', שבת קל"ב ב' ובכ"מ רבות [או להא דמבע"ל בזבחים צ' א' תדיר ומקודש ה"מ עדיף, ובירושלמי פ"ז דיומא ופ"ו דנזיר תלי לה בפלוגתא דב"ש ודב"ה ודר"א וחכמים והר"מ ז"ל פסק בס"פ מתמו"ס דאיזה שירצה יקדים אך יל"ח מדשם].

ואולי היה זה ע"י גורל, או לפמש"כ בספר מנחת חינוך דמה"ת אינו דוקא בבהמ"ק, א"כ י"ל דמלך יהודה שהיה תחתיו רק מיעוט העם היה קורא בבהמ"ק ומלך ישראל בירושלים או בהר הבית ועמש"ל פ"ד בס"ד שלעד"נ שלא כדבריו:

ועיין בירושלמי פ"ק דע"ז דירבעם נתפקר מפני שיאמרו על מלכות שלמה מלכא דאתרא קודם והוא תניין לו ובבבלי סנהדרין ק"א ב' אמרינן ד"א גמירי דאין ישיבה בעזרה אלא למלכי בית דוד וכו' ולא נזכר שם משום קריאת פ' ההקהל, ואפשר שהקדים להתפקר קודם שנת ההקהל:

עוד נסתפקתי כשהמלך קולו עמום או חולה, אם עושה שליח במקומ, או שמתבטלת המצוה לגמרי דאיננה בשליחות, ואת"ל דעושה שליח, מי ילך לו אם בנו הממלא מקומו או את כל מי שיצוה אז. כן אם המלך קטן כמו שהיה יהואש ויאשיהו וגם שלמה המלך היה כשנמלך בן י"ב שנה אם שייך עליו חיוב מדרבנן, או שהוא כמו שלא היה מלך כלל אז מכיון שאינו בר חיובא במצות עדיין:

ובספר יראים וכן בסמ"ג כתבו צוה הקב"ה בקרוא המלך את התורה שבאו כולם לשמוע, לפי לשון זה י"ל דהמצוה רק על הצבור לשמוע אף אם אין המלך בר חיובא, אך עיין סימן רפ"ט ל"מ כן, וי"ל בדוחק. ותו דהא דומיא דיהושע שצוה לו מרע"ה משמע כן כל מלך, ועיין בספר תפארת ישראל.

ועיין רש"י ב"ב י"ד ב' ד"ה ספר שכתב ספר עזרה שכתבו משה ובו קורין בעזרה פ' המלך בהקהל וכה"ג ביו"כ, משמע מלשונו דאין הדין דוקא על המלך לקרות, ואזל לשיטתיה כמש"ל בס"ד. אלא שנ"ל דט"ס בדבריו, דלמה נקט פ' המלך דוקא א"ו שצ"ל ובו קורא המלך הפרשיות בהקהל:

ב

מצות ההקהל , לדעת הר"מ והחינוך והסמ"ג היא מ"ע אחת להקהל ולשמוע מפי הקורא, מי שהוא לכל מר כדא"ל, אולם הרא"ם בספר יראים הוסיף עוד מ"ע אחרת להקהל, ושהמלך יקרא לפניהם [ודומה קצת דבר זה למה שכתוב בספר חרדים דמ"ע על הזכרים להתברך מהכהנים המברכים עיין הפלאה כתובות כ"ה ע"ב אך הריטב"א סוכה ל"א ע"ב כתב שלא כדבריו]:

והנה לשון הר"מ ז"ל להקהיל, משמע שלא לבד שהמצוה על כל יחיד לבא הוא בפרט, עוד המצוה להקהילם, והיינו להשגיח להתקיע ולקבצם, וכי"ב ובל"ס כופין את כ"א מישראל שאינו רוצה לבא, כמו על כל מ"ע כתובות פ"ו א'[1].

ונראה שלהקהילם מוטל על הב"ד הגדול שבירושלים וכמו כל מ"ע שעל הצבור לעשותם כנודע, ונסתר מש"כ במק"א בס"ד זה רבות בשנים ליישב דברי הר"מ ז"ל פ"א מבה"ב שכתב הכל מסייעין בבנין בהמ"ק אפילו נשים ועבדים, מנ"ל לחייב נשים כיון שהיא מ"ע שהז"ג כמבואר בשבועות ט"ו ב' דאין בנין בהמ"ק בלילה [ובשבת וי"ט] ונראה לכאורה דמ"ע שבקדשים שאני דלא ילפינן מחולין כרפ"ב דקדושין וא"כ אינו דומה לתפלין ע"ש ל"ה א', אך ל"מ כן בכ"מ, ולכן אמרתי שלא נפטרו ממ"ע שהז"ג רק דומיא דתפלין שהיא מצוה שעל היחיד משא"כ במ"ע דצבור כמו בנין בהמ"ק הם חייבים. ומזה באתי ע"ד האחרונים בענין תפלת המוספין לנשים. אך להאמור אאל"כ דבקדושין ל"ד א' חשב הקהל במצות שהנשים פטורות וע"ש ל"ה א'. ודברי הר"מ ממקום קדוש יהלכון, תלמוד ערוך בב"ב ד' א' ואב"א שאני עבדא דמחייב במצות, (וט') [ועיין] סוטה כ"א א' ומי נפיש כולי האי ודוק, וא"כ ה"נ נשים, ומה שהיא בכ"ד מ"ע שהז"ג ישבתי במקומו בס"ד:

ואולי החיוב להקהיל הוא על המלך הקורא, שעי"ז גזרו לצוות על הצבור ולכוף אותם ומפני שהוא הקורא אפשר החובה בזה עליו יותר מעל הב"ד הגדול.

אך שאר רבותינו הראשונים ז"ל כתבו להקהל מצוה על כל יחיד לבד, ואולי כצ"ל גם בהר"מ ז"ל אלא שממש"כ אח"כ והטף ל"מ כן דאטו חיובא לדרדקי כפסחים קט"ז א'. אלא ודאי דהגירסא להקהיל עיקר. ונפשוט מזה ספיקת הטורי אבן דהמצוה להביא הטף על הב"ד או על האב. ע"ש בחגיגה ג' א'. ואפשר דאה"נ מש"כ על הב"ד ר"ל הב"ד הגדול שבירושלים עה"ק שממנה תורה יוצאת לכל ישראל ובסנהדרין פ"ז א', פ"ח ב' ובכ"מ:


אמר ראב"ע אם אנשים באים ללמוד נשים לשמוע טף למה באים אלא ליתן שבר למביאיהם:

ג

האנשים ללמוד. פשוט הדבר שאין אדם בריא בישראל שהיה פטור מזה וכלשון רבינו הר"מ, אפילו חכמים גדולים שיודעים כל התו"ה ועיין בספר עין יעקב להנאון בעל ח"י דבר. נחמד בזה בפי' ד' ראב"ע בחנינה שם אס אנשים כו', ומשם סעד לדברי הר"מ ז"ל:

ד

נשים לשמוע . הירושלמי אמר ע"ד ראב"ע אלו (חנינה נ' א'. וירושלמי שס , מכילתא פ' בא , חוספשא דסוטה) מסכת סופרים פ"ח , ועוכ"מ). אתיא דלא כבן עזאי שאמר חייב אדס ללמד אח בתו תורה כו', וכבר העירו המפרשים שז"ש ר' יהושע מרגלית טובה היחה בידכם ובקשתם לאבדה ממני שהוא בשיטתו דהמלמד לבתו חורה כאלו מלמדה תפלות. והנה לב"ע י"ל דנם הנשים ללמוד, וא"כ הטף לשמוע , ויעומ"ש בסמוך בס"ד :

בירושלמי* ריש חנינה א' על הא דתנן הכל חייבין בראיה חוץ מנשים הדא דתימא בראיה קרבן אבל ראית פנים הכל חייבין דכתיב הקהל את כעס האנשים והנשים והטף ואין נשים פחות מטף . זתוס' שם כתב דחולק על הלמודין הבבלי וע"ש גס בט"א ראיות דלהבבלי גס מראיה פנים פטורות הנשים, ואני עני בילדותי הבאתי ג"כ ב' ראיות מכריחות לזה . א) מקדושין ל"ה א' ד"א מצה שמחה והקהל ה"ל ג"כ הבכ"א וא"מ וע"ש גס בתוס' ד"ה לאביי, ומ"ט ל"א בפשיטות מצה ראית פנים והקהל. ב) שם נ"א ' , כעש ר"י וכו' אשה בעזרה ,מנין והשיב ע"ז ר' יוסי דחקה ונכנסה כו' ומ"ט ל"א בפשיטות דמשכחת כשבאה לקיים מצות ראית פנים ביו"ט , שאפילו נדחוק עפ"ד הר"מ ז"ל פ"א מחגיגה דעיקר המצוה הוא ביום הא' מ"מ הרי מה"ת 'מיירי ומה"ת מוהר לקדש ותו דמי לא משכ"ל שליה יכולה לבא לעזרה עד חוה"מ . אמנם לולי ד' רבוהיה"א דל"פ כלל, והירושלמי מתפרש בפשוטו בהקדם מש"א שגס נשים חייבות שכן כתיב הקהל את העם כו'. והרי שס בהקהל מיירי ומה ענין הקהל לראיה והל"ל גמר ראיה ראיה מהקהל , אבל■ כוונת הירושלמי דראית נ' רגלים נקרא ראית קרבן ראיה שמביא עליה קרבן , ומצות הקהל נקרא ראית פנים, שאין עליה קרבן, וזש"א דבמצות ראית פגים הכל חייבין שכ"כ בהקהל גס הנשים, וסרו בזה כל הקושיות שאין שוס מחלוקת בזה וש"מ א) שהיא נקראת ג"כ מצות ראיה וכמש"כ בבוא כל ישראל לראות וכמו מצות ראית הקרבן בג"ר היא בעזרה כמש"א בירושלמי פ"א דחנינה כן גם! מצות ההקהל. ב) שהיא מצות ראיה/ אחרח וא"א לצאת בה י"ח מצות ראית הרגל. שהרי קראו הירושלמי שם אחר :

ה

טף למה באים כדי ליתן שכר למביאיהם. שם דרש זה ראב"ע על מקרא זה דפ' הקהל. ואולם במכילתא בא פט"ז דרש זה ע"פ אחם נצביס היום כלכס ראשיכם כר טפכם נשיכם , זכי הטף יודע להבין בין טוב לרע אלא כדי לחת שכר למביאיהם לרבות שכר עושי מצוה לקיים מה שנאמר ה' חפץ למען צדקו יגדיל תורה ויאדיר י- א"ל איזה דבר חדש יתר ע"ז הריני כבן שבעים שנה ולא זכיתי לדבר הזה בלתי עובדא אחרת מהך דחנינה ותוס' ובכ"מ אלא דג"ז אינו דהא כמו שס נס הכא שמח ר"י בחידוש הזה , וא"כ נראה דתנאי פליגי בזה :

ובמס' סופרים פי"ח א, אנשיס לשמוט נשים לקבל שכר פסיעות, טף . כדי ליתן שכר למביאיהס . נוסחא זו אינם. : מובנת לי כל עיקר , ובס'• יראים העחיק לכפול שכר למביאיכס ע' ש בנ"א :

ומש"א מרגלית טובה היתה בידכם אולי יתכן עפ"ד הרע"בי? > באבות פ"ב עמש"ש בר' יהושע אשרי יולדתו שאמו הביאה עריסתו לבית הכנסת שיכנסו ד"ת באזניו, ומש"א אשריך א"א שראב"ע יצא מחלציך, עיין ד"נ בספר פנים יפות ד"ה רצון השי"ת ליתן שכר לעושי מצות, וזש"א בא"א כי ידעתיו למען אשר יצוה את בניו וב"ב אחריו ושמרו דרך ה' למען הביא כו'. ואני עני פרשתי בילדותי עפ"ר המפר' שלכן לא מל א"א א"ע קודם שנצטוה משוס שגדול המצווה ועושה וכבר כתבו חוס' ע"ז ג' א' דשכרו מרובה משוס שכופה את יצרו, וא"כ גס בזה רצה לעשות נ"ר להשי"ת שרוצה להשפיע טובו לבריותיו, והיא היא דרשת ראב"ע :

עיין דברי המפרשים שפירשו טף למה ' " באים; היינו שכסן שהאנשים והנשים יבואו א"כ ממילא לא ישאירו את הטף בבתיהם וא"כ למה הוצרך לצוותם ע"ז אלא ליחן שכר• למביאיהם, וקצת איני מדויק לשון למה "באים" (וע"ש בהרש"א והרי"ף ד"נ ע"ז) וגם לפ"ד הר"מ דעבדים פטורים מהקהל , א"כ ישאירום ע"י העבדים , אך תמן אמרי לית הימנותא בעבדים כב"מ פ"ו ב':

והנה המפרשים הקשו דהא דקדושין ל"ר א' ומה טפלים חייבים נשים לא כ"ש והרי אין חיוב כלל להביא את הטף רק כדי לשל"מ וא"כ מה ק"ו הוא לנשים מטפלים דבדידהו ל"ש ליתן פכר:

ובאמת היה נראה לדברי הר"מ ז"ל בהלכה ו' שכתב גס מי שאינו שומע מחויב לבא לשמוע [וכוונתו מי שאינו מבין לשון הקודש, וכמש"ל דאפילו הלועזות , ואש"ק הלח"מ] והטעם נדי שיכנס יראת ה' בלבבו ועיין רמב"ן עה"ת , א"כ ה"נ דבאמת החיוב בזה גס על הטף מצד עצמם ולא משום לתת שכר בשביל הבאתם , ואל תתמה ע"ז דלא מצינו מצות חינוך מן התורה דהא כה"ג הוא גס בלימוד התורה יכתיב ולמדתם אותם אח בניכם ומשיכול -דבריה"ה חייב ללמדו וכסוכה מ"ב א' ויו"ד סימן רמ"ה , ובע"כ דעיקר הדת שאני, א"כ גס מצות הקהל י"ל כן גזרה חכמתו ית"ש וכמש"כ החינוך שהוא עמוד חזק וכבוד גדול בדת . שפיר י"ל דאה"נ החיוב להביא הטף לשמוע כמו הנשים לעצמן, ודייקי קראי הכי למען ישמעו ולממן ילמדו ויראו אח ה"א, למען ישמעו קאי על הטף שלפנינו ולמען ילמדו על האנשים או גס על הנשים לכל מר כדאית ליה :

והנה עיקר הק"ו♦ אם טפלים חייבים נשים לא כ"ש, תמוה וכי לא מצינו דוגמתו והרי בטומאת כהנים כתיב בני אהרן ולא בנוח אהרן (יבמות פ"ד ב') ואלו קטנים מוזהרים גדולים עליהם כמש"ש קי"ד א' אף שקטנים פטורים מכל המצות ונשים פטורוס פס גס . בגדלותם מ"מ כך גזרה חכמתו העליונה ית"ש , ומי בא בסוד ה' לידע טעמי המצות וכמו שם גם הכא נימא דגזה"כ הוא לחייבנו על הקטנים ולפטור הנשים . ודוחק לחלק בין מ"ע לל"ת. אך י"ל דלפ"מ דיליף מואמר ואמרת אה"נ שי"ל דלאו ר"ע ס"ל כלל דרשא זו דהא במ"ר ר"פ אמר ובאיכה רבה נדרש לטומאת מת מצוה, ועוד דרשי טובא ועיין נזיר מ"ג א' דרשא אמרת ע"ז. א"כ לא רחוקה לומר דאה"נ הני תנאי לס"ל דמו"ג עה"ק בכה"ג דנשיס פטורות לגמרי וא"כ שפיר יליף הק"ו מה טפלים כו' להך מ"ד . ולפ"ז י"ל דלאו ר"ע ס"ל דרשא דראב"ע לתש .שכר למביאיהס אלא שאנו חייבים עליכם מעצם המצוה :

ויתכן דאם נפרש ללמוד גס לנשים אז " יל"פ לשמוע לטף דבתריה ורק דראב"ע לשיטתיה שהקדים נשים לשמוע הוא שמכריח מטף לתשל"מ משא"כ לב"ע ולסוגיא דקדושין דיליף הק"ו מטפלים לנשים ויל"פ דהך לשמוע לנשים וטף קאי. וקצת ה"נ דהא תלוי בפלוגתת ר"כ ורבא בבכורות כ"ו ב' אי קאי דקמא אדקמא ע"ש ובמש"ש בחי' בס"ד שהרביתי רעים לסוגיא כזו אכ"ע וה"נ היא ממש כדהתס והא בהא חליא:


ועיין בספר אור החיים עה"ת שכתב

  • דמה ט כתב ב"פ למען ילמדו

ולמען ישמעו להורות ילמדו לאנשים לבד וישמעו לשניהם , ולכן ארז'ל האנשים לשמוע והנשים ללמוד ולא להיפוך ולמיעוט ידיעתי ל"י מקום מאמר ההפוך הזה מכל מה שזכרנו בעזה"י. ומש"ש לפרש במק"כ ובניהם אשר ל"י שזהו נגד הטף הן הן דברי הרמב"ן ז"ל במקומו , ומדברי קדשו גלמוד שלפי פשוטן של כתובים הטף הס הראוים כבר לחינוך , ורק \פ"ד מיל ליחן שכר למביאיה' משמע דגם קטנים כלא באו ל"ח אנו חייבים להביאם ובספר מנ"ח נסתפק אס יונקי שדים דוקא או גס כשלא כלו להס חדשיהס כו' . ואני עני נפצאתי מאד איך יתכן להביא רבבות ילדיס מכל המון ישראל מכל מקומות פזוריהם בעזרה והס צועקים ובוכים והומים הן ואומניחיהם ומיישמור אותם מנקיותס ובימוד במקום המקודש ובמעמד כקדוש והנפלא כזה בפני סלך וכל הגוי כולו איך אפשר להשקיט סערת אלפים ורבבות עוללים ויונקים בכל משך קריאת הפרשיות עם הברכות אס לא שלא היה נס נגלה ונפלא על כל זה, ואס כי עין בסין זכינו לראות במקדש ה' בכל יום נסים ונפלאות אבל כבר נודע מרטתינו שלא סמכה חוה"ק לכחחלה לצוות בדרך גס . עיין בח"א הרש"א חגיגה שלא הביא ד' הרמב"ן בפ, התורה :

ו

חרש ושוטה . יעויין בספר מניח מש"כ דממויביס אטתיהס להביאם ואף דגדוליס כה"ג פטורי, מ"מ בהקהל שהבאת הסף כדי לשנ"מ גם חו"ש בכלל, ומזה יצא ליישב, קו, הט"א דאיך משכח"ל קטן חייב בהקהל כיון דמראי' יליף בג"ש א"כ הרי כל מי שאיל קרקע פטור מראיה, די"ל דכיון דהמעם בכאן שונה הוא מבראיה לא משגחינן על הג"ש וגס מי שאין לו קרקע חייב בהקהל, וע"ם תום, ר"ה כ"ז ב, ופנ"י ריש קידושין , ומיין ממגילה אף דנשיס חייבות ועיין ב"י סח חרפ"ט ובספר כו"פ סי' א' ויעויין בב"ה מ"ה א' צ"ח ב' במאי דפליגי שם חכמיס ור"ע אם דנין דינו של שור שלא בפניו משוס היקשא דכמה"ב כךמה"ש, דלאידך מ"ד שור לאו בר מענתא הוא, מבואר הדבר דחנאי פליגי בהדיא בכה"ג וצ"ע ליישב לסי ההלכה לדידן. ובעניותי ה"א דדברי ראב"ע שאמר לתת שכר למביאיהס הוא רק דרך אגדה ולא לקבוע הלנה שאמרו כבר אין למדין מאגדה ואולי לחומרא שאני . או מדדייק הירושלמי מזה דלא כבןעזאי מכלל דלהלכה אמרה. וגס מדברי ר' יהושע שאמר מרגלית סובה ה"ב וכף משמע דלהלכה קאמר וצ"ע :

ז

גיר אשר בשעריו . להראב"ע הוא " גר תושב ואולי סובר כאחריש בע"ז ס"ד ב, ואיזהו ג"ת כל שקיבל עליו לקיים מצות האמורות בהורה חוז מאיסור נבילות . ויעויין תוספות ב"מ קייא כ' ויבמות מ"ח ב' וצ"ע :

וזכורני שבשו"ח שואל ומשיב מהד"ק סכ"א פלפל בדברי הראב"ע ליישב קו' הט"א דגר א"ל קרקע ודברע נשגבים ממני דגר תושב ודאי יאין ניש קרקע בא"י משום לאו דלא שמכר הארץ לצמיתות להרמב"ן ז"ל ומכוס חנ"י בקרקע ורק לענין מח"ח הוא שתותר לישןלג"תויעוי ר"מ פ"י מע"ז (ואנן לא קי"ל כדברי אחריש שזכרנו רק כחכמים שק"ע שבע מצות ועיקר כקושיא דהא איל קרקע כבר בארנו בעניותנו במק"א בסיד, דגל הסמור אינו רק שאינו מחויב לעלות לירושליש אבל כל שכבר הוא בירושלים גס כשאי, לו קרקע כבר הוא מתחייב בשבתו בירושלח:

ובזה א"ש דברי התוספות פסחים ב' דריב"ב ליה לו קרקע ומה"ע היה פטור מפסח , ותמוה עדיין דמ"ע במצות שמחה היה חייב גס כשא'ל קרקע די"ל שבע"פ לבר לא בא לירישציש ולמחרתו בזמן חיוב השמחה היה יירודי^ח:

ולפ"ז בחיוב ההקהל שהוא בחג הסוטת ולא מקודם . והרי כבר נתחייב כ"א מישראל במצות שממת יו"ט הראשון לבא לירושלים א"כ ממילא מתחייב בהקהל גם כשאין לו קרקע ח"ב למנ"ד . אך בהא דריב"ב לא משסע כדברינו בנמ' שם. וי"ל באו"א אכ"מ :

ח

טמא. סמור מפני שא"ר לבא וכ' בבא כי"ש לראות כ"כ הר"מ ז"ל זהמנ"ח כתב דין חדש דלכאורה ל"ה צרין לזה לפ"מ שכלל דכל הסמור מראיה סמור מהקהל או לפי שעיקר המעס משוס שארל"ב . א"כ י"ל בטבו"י וטמא מת שמותרים לבא בעזרת נשים ה"ה ראוי לביאת הקהל ממילא חייב אף שסטור מראיה דשם היה בעזרח ישראל ושפת"י. פ"ש עוד שי"ל דכיון דמדרבנן אסור א"ר לביאה מקרי. אבל מ"מ בממו"כ ודאי י"ל דחייב בהקהל אף שמראיה סמור ולדבריו היל לסר"מ ז"ל לפרוט כל הסמור מראיה פטור מהקהל חוץ ממחי"כ. ואולי משוס שאינו מפורש להדיא כן כדרך הר"מ ז"ל :

ט

סרל חייב . מ"ש במנ"ח שכתב גס זה תלוי בטעם הדבר שטמא פסור מראיה דאסור לבא. א"כ בערל שיכול לבא לס"נ ה"ה חייב בהקהל וד"ג. ואולם יש לסרש עפ"ד המ"א שהק' לל"ק לטמא דסמור מראיה ת"ל דא"א"לבא מפני סומאתו וחי' דצ"ק כשמקריבן ק"צ בטומאה א"כ בכה"ג הותר לבא קמ"ל דלא. וא"נ גזה"כ הוא גס בטמא וממילא ישתנה הדין גס בערל אך יש לדחות מכ"ט וכע"ש בדרושים בארוכה בס"ד :

י

חציו יה . תליא בפי' הר"מ שפירש כמשנה ראשונה והמנה המנ"ת דמב"ח חייב משום דעומד לשחרר ורה דבראיה שאני משוס חובע"ז משא"כ בהקהל אבל ח"ש ומב"ח י"ל דפטורה משוס דאין כוסין לשחררה והרי עבדים פסורים שי"ל אדון אחר עש"ב • ולעד"נ לפמש"כ הר"מ דעבדיס פטורים מדכתב בבא כל ישראל דא"כ צריך כולו ישראל וחב"ח נמי לאו כולו ישראל הוא עיין סנהדרין פ"ו א' דממעט להדיא חב"ח מישראל וממילא גם מ"ש ומב"ח כן דלא חמירי נשים מאנשים וגס אינהו נכלל כל ישראל כן:

יא

בעל המורים בפרפראותיו כשב בבא * כל ישראל מלא ו* ששה באים כהניס וזקנים אנשים ונשים מפך וגרך אשר בשעריך . ולא ידעתי לטונם מ"ט דוקא אלו ואס מפני שהם נזכרים כן בפרשה מה חידש בזה:




שולי הגליון


  1. התועפות ראם (סימן תלג אות א) כתב שיש להסתפק בזה שהרי לא מצינו שכופין אלא על מצוה שעשייתה הוא גמר מצוה, אך כאן אף אם נכפהו לילך למקום הקריאה, הרי עדיין אם לא ישמע לא קיים המצווה, שגדר המצווה הוא שיבואו כולם לשמוע ועל השמיעה אי אפשר לכופו.

· הבא >
מעבר לתחילת הדף