הגהות הריצ"ד/מכות/ה/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־21:07, 18 באוגוסט 2022 מאת אופנהיימר (שיחה | תרומות) (ה:)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף


לדף הבבלי
צורת הדף


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהמידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' שיעורים על עמוד זה באתר "קול הלשון"
לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבינו חננאל
רש"י
תוספות
תוספות שאנץ
רמב"ן
ריטב"א
מהרש"ל
מהר"ם
חי' הלכות מהרש"א
פני יהושע
גבורת ארי
מראה עינים השלם
הגהות וחידושים מהג"מ ברוך פרנקל תאומים
גליון הש"ס
שדה יצחק
מהר"צ חיות
פורת יוסף
רש"ש
שיח יצחק
הגהות הריצ"ד
גליוני הש"ס
מנחת יהודא
נזר הקודש

שינון הדף בר"ת


הגהות הריצ"ד TriangleArrow-Left.png מכות TriangleArrow-Left.png ה TriangleArrow-Left.png ב

בד"ה אי איסטטית היא זו וכו'. עיין מ"ש בעמוד הקודם בד"ה באו אחרים והזימום וכו'.

בד"ה אין העדים זוממין נהרגין וכו'. זו אחת מן הדרשות אשר נטבע בהן חותם זמן ישן נושן, ודע דבמשנה זו אין אנו מוצאין רק החלק האחרון מן הויכוח שבין הפרושים והצדוקין אבל בקל אנו יכולין לשער גם החלק הראשון מן הויכוח. הנה המשך הכתובים בפרשת עד זומם יוכיח שהכתוב מיירי שעדיין לא עשו הדיינים מה שגמרו בדין דהא כתיב כי יקום עד חמס וכו' ועמדו שני האנשים אשר להם הריב וכו' ודרשו השופטים היטב והנה עד שקר וכו' הרי דרשו השופטים בעת אשר עמדו שני האנשים לפניהם אם שקר ענה העד ומן הנמנע שהצדוקים פליגי בזה רק אמרו מפני שבסוף הפרשה כתיב נפש בנפש וכו' אנו מוכרחים לומר שאין עושים דין הזמה אלא אם כבר הענישו הדיינים את הנדון ובא כתוב זה וגילה על המקראות הקודמות וע"ז השיבו הפרושים הרי נאמר ג"כ ועשיתם לו כאשר זמם לעשות לאחיו ואין הלשון העברי קורא את המת אחיו ובכל מקום אחיו קיים ולמה נאמר נפש בנפש לומר לך שהעד אינו נענש על אשר זמם לעשות אלא א"כ יצאה מחשבתו הרעה לידי פועל והיינו שב"ד גמרו הדין להנדון דאז ניכר מה שזמם לעשות ולפי זה שני הכתובים האלו לעשות לאחיו ונפש בנפש יורו לנו בבירור במה דיבר הכתוב באמרו כי יקום וכו' ועמדו שני האנשים וכו' ודרשו השופטים היטב וכו' ועשיתם לו וכו' דהכתוב דיבר כשעדיין לא עשה הב"ד מה שגמר בדין אבל הדין כבר נגמר.

עיין מ"ש לעיל ב' ע"ב בד"ה מנא ה"מ אמר ר"ל.


בד"ה הרגו אין נהרגין וכו'. הוצרך למתני בבא זו משום דה"א דלא פליגי הסופרים על הצדוקים אלא בזה דהסופרים סוברים דעושין דין הזמה ג"כ אם עדיין לא נהרג הנדון אבל מודו דאם נהרג עושין בם דין הזמה קמ"ל דלא משום דלא כתיב דין הזמה אלא בחיי הנדון ועל זה הקשה אביו דהתנא הא ק"ו הוא וא"כ אפילו לא כתיב יהרגו ותירץ ליה דתניא דאין עונשין מן הדין.

בד"ה אראה בנחמה וכו'. עיין מ"ש בסנהדרין ל"ו ע"ב בד"ה אראה בנחמה.

בד"ה שהרי אמרו חכמים אין העדים זוממין נהרגין וכו'. עיין סוף פ"ו בתוספתא דסההדרין דשם הגירסא הנכונה בכל צדדי המעשה הנ"ל.

בד"ה ר' עקיבא אומר לא בא השלישי להקל וכו'. מפשטות הלשון בתחילת דברי ר"ע משמע שבא לחלוק על הא דר"ש וקשה טובא ועל כן נראה לי מה שפירשתי בסנהדרין ט' ע"א בד"ה רבינא אמר כגון וכו'.

מעבר לתחילת הדף