מראי מקומות/יבמות/סג/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־18:55, 9 ביוני 2026 מאת עמד (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף


לדף הבבלי
צורת הדף


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהמידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' שיעורים על עמוד זה באתר "קול הלשון"
לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

נהור שרגא
גליוני הש"ס

מראי מקומות
שינון הדף בר"ת
חדש על ה(מ)דף


מראי מקומות יבמות סג א

זכה עוזרתו לא זכה כנגדו

החשב סופר (בראשית ב יח) ביאר, כי תפקידה של האשה הוא לסייע לבעלה בדרכי שמים, למען יוכל לעלות ברום המעלות בתורה ויראת ה' טהורה. אולם אם בעלה איננו הולך בדרך מישור, והוא בעל רע-מעללים, אזי חובה עליה להתאמץ ולעשות מעשים ופעולות נחוצות להניאו מדרך הרע ולהביאו אל המסילה העולה בית אל. וזהו שאמרו, 'זכה' - אם זכה הבעל ללכת בדרכי שמים, אזי אשתו היא לו 'עזר' לסייע לו בעבודתו. ואם 'לא זכה' - אם ח"ו אינו הולך בדרך הישר, אזי 'כנגדו' - על האשה לעשות פעולות נגדיות להטיב מעשיו.

ובישרש יעקב הביא מה ששמע מפי אדמו"ר הרב הקדוש מוה"ר חיים זצללה"ה מקאסוב, שאמר שפירוש הש"ס הוא "שאם זכה הכנגדו הוא העזר". וביאר דבריו, על דרך מה שדרשו חז"ל (ב"ר ט ז) 'והנה טוב מאד' - זה יצר הרע, ועוד אמרו (ברכות נד.) 'בכל לבבך' - בשני יצריך, ביצר טוב וביצר הרע, דהיינו שאפשר לעבוד את השם גם על ידי היצר הרע. והיינו שישנן שתי בחינות בהנהגת האדם עם יצרו הרע, שאם 'זכה' הרי הוא כמו שאמרו חז"ל על אברהם אבינו שיצרו הרע 'השלים עמו'. אבל אם 'לא זכה' לכך, אז 'כנגדו הוא העזר' - היינו שהעזר הוא אם עומד כנגדו להילחם עמו, וכמו שאמר דוד המלך ע"ה 'ולבי חלל בקרבי'.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף