גליוני הש"ס/סוכה/מה/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גליוני הש"ס TriangleArrow-Left.png סוכה TriangleArrow-Left.png מה TriangleArrow-Left.png א

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף


לדף הבבלי
צורת הדף


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהמידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' שיעורים על עמוד זה באתר "קול הלשון"
לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבינו חננאל
רש"י
תוספות
ריטב"א
מהרש"ל
מהר"ם
חי' אגדות מהרש"א
כפות תמרים
רש"ש
עמק סוכות
גליוני הש"ס

מראי מקומות
שינון הדף בר"ת


דף מ"ה ע"א

בכל יום מקיפין את המזבח פעם אחת כו' ואותו היום כו' שבע פעמים. נ"ב ברמב"ם פ"ז מה' לולב הכ"ג וכבר נהגו כל ישראל להניח תיבה באמצע ביהכ"נ ומקיפין אותה בכל יום כדרך שהיו מקיפין את המזבח זכר למקדש עכ"ל ובס' ראשית בכורים ח"ב סי' ב' דנ"ז ע"א הראה מקורו בילקוט תהלים רמז תש"ג וז"ל ואסובבה את מזבחך ד' כדתנינן בכל יום היו מקיפין את המזבח כו' ואותו היום ז' פעמים כו' זכר ליריחו התינח בזמן שיש מזבח בזה"ז חזן הכנסת עומד כמלאך האלקי"ם וס"ת בזרועו והעם מקיפין אותו דוגמת מזבח עכ"ל הילקוט ושוב ראיתי בס' תניא רבתי סי' פ"ו הביא זה בשם ירושלמי וכ"ה במהרי"ל ה' סוכה דקמ"ז ע"א בשם ירושלמי וכן הוא גם ברוקח סי' רכ"א בשם הירושלמי:

ואותו היום כו'. נ"ב עיין אריכות בהסברת ענין הושענא רבה ברוקח סי' רכ"א ומש"ש דהוא סוף שנה אולי כוונתו עה"כ וחג האסיף בצאת השנה ועיין ר"ה י"ב ב' וי"ג א' עש"ה ועיין ירושלמי ר"ה פ"ד ה"ח ואותי יום יום ידרושון זו תקיעה וערבה היינו דב' ימים בשנה דורשין את הקב"ה בר"ה ובהושענא רבה ע"ש בק"ע ועיין בח"א למהרש"א תענית ב' ב' ד"ה בשני ונסכיהם וי"ל בפשיטות דלכך רמוז יום ז' בתיבת כמשפטם לפי שאז הוא יום דין ומשפט ורמוז בזה דהו"ר הוא יום הדין:

כמעשהו בחול כך מעשהו בשבת. נ"ב כלשון זה לקמן מ"ח ב' וע"ע פסחים נ"ח א' כסידורו בחול כך סידורו בשבת ועוד שם ס"ד א' כמעשהו בחול כך מעשהו בשבת:

רש"י ד"ה ואוכלין אתרוגיהן כ' ואין בדבר לא משום גזל כו' שכך נהגו כו'. נ"ב מעין דוגמא תוספתא מעשרות פרק א' הבדדין המדליקין מבד לבד אין חוששין משום גזילו של בעה"ב שכך נהגו ותוספתא ב"ק פי"א הבן שהי' אוכל משל אביו ובן שהי' אוכל משל רבו קוציץ ונותין פרוסה לבנו ולבתו ולעבדו ש אוהבו ואינו חושש משום גזילו של בעה"ב שכך נהגו [ומ"ש בתוספתא ב"ק הנ"ל ובן שהי' אוכל משל רבו הוא ט"ס וצ"ל וכן עבד שהי' אוכל משל רבו, עיין שו"ת הרשב"א ח"נ סי' שע"ג שהובאה שם תוספתא זו וכך הגי' שם וכן עבד וכו' וע"ש ברשב"א ועיין חידושי הר"ן ב"מ כ"ב א' ד"ה אמימר דהביא ג"כ תוספתא ב"ק הנ"ל בל' הנ"ל וכן עבד שהי' אוכל משל רבו וע"ש והובאה עוד תוספתא זו ברשב"ם ב"ב מ"ג ב']:

תוד"ה מיד כתבו ויש ללמוד מכאן כו'. נ"ב בחידושי אגודה הנדפסים עם מהרי"ו דפוס קאפוסט דס"א ע"ב כ' וכן פסקתי לפעמים בשבתות בחצר בהכ"נ כשמשחקין הבחורים ומכין זא"ז ובלבד שלא יתכוונו עכ"ל ועיין עוד שו"ת מהר"י מינץ סי' האחרון ועמ"ש בגליון ר"ה ט"ו ב':

Information.svg

הגרסה הראשונית של דף זה הונגשה באמצעות ובאדיבות דיקטה

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף