רש"ש/סוכה/מה/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבינו חננאל
רש"י
תוספות
ריטב"א
מהרש"ל
מהר"ם
חי' אגדות מהרש"א
כפות תמרים
רש"ש
עמק סוכות

מראי מקומות
שינון הדף בר"ת


רש"ש TriangleArrow-Left.png סוכה TriangleArrow-Left.png מה TriangleArrow-Left.png א

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

במשנה יופי לך מזבח יופי לך מזבח. עמש"כ בחדושי לס' נת"ע אות י"ג[1] סתירה מזה לדברי הגר"א ז"ל ע"ש ועתה ראיתי להח"א שכ' טעם קצת על הכפל:

שם רא"א ליה ולך מזבח. מש"כ התוי"ט ובכתובים (ר"ל מצינו שם יה) מן המצר כו' ענני במרחב יה ל"ד דמרחב יה לרב ולרבא אחת הן ולר"ח קאי בתיקו ומש"כ על המהרש"ל דא"ה כו' הל"ל ורבא אריו"ח כו' אינו מוכרח עמש"כ בהרא"ש דפ"ק דעירובין סי' ז' ומש"כ בסופו ואע"ג דהירושלמי חולק על גמרא דידן כו' לי יראה דט"ס בירושלמי וצ"ל הוי רב דו אמר הללו יה (ר"ל ב' תיבות) והפשיטות הוא מדאמר ר"ח על ר"מ של"נ לקדשו משמע דהוא בעצמו ס"ל דצריך לחלקו ולקדשו וע"ש בק"ע ודע דהירושלמי הזה הוא ג"כ במכלתין פ' דלעיל הל"י ולחנם הרחיקו התוי"ט למגילה:

גמרא גוחות על המזבח אמה המ"ל. כ"נ דצ"ל ולפי המתבאר מפרש"י נראה שהיו בולטות מעל למזבח ב' אמות ויותר קצת אמה מזה בזקיפה (ר"ל בזקיפת שפוע) ואמה בגחיה והתוי"ט לא דק במש"כ דאותן ב' אמות היו כפופין:

ד"ה ואוכלין ואין בדבר לא משום גזל. והוסיף התוי"ט ר"ל גזל דדבריהם כת"ק דר' יוסי כו' משמע דלר"י הוה גזל דאורייתא והא ליתא כדפי' הר"ב שם והוא מהגמרא:

רש"י ד"ה עלה אמה דרך ב' נקבים שהיו באחת הזויות. עי' בפ"ג דמדות מ"ב שהיו בקרן דרומית מערבית:

בא"ד. הסובב שבה מקום הלוך לכהנים כו' להקטיר. עי' בזבחים (סב ב) דמוכח דבשעת הקטרת אברים היה עומד על הכבש וזורקו על המערכה ולהפכם בצינורא ג"כ כבד הדבר להיות עומד על הסובב (שנמצא כלה גבהו לגובה המזבח) להפוך על המערכה שהיא משוכה עוד משפת המזבח ב' אמות כדאיתא מדות פ"ג מ"א אלא ודאי אז היה מקיף בראש המזבח באמה של הלוך רגלי הכהנים המבואר שם במדות ועי' זבחים (נט ב) אמנם אשכחן במשנה שם (סד ב) בעולת העוף שהכהן פנה לסובב ומשמע שם דמשם זורק ג"כ על האישים וכן מצינו בשבת (צב.) דמשה שהיה גבהו י"א פירש את האהל על המשכן שהיה כמו כן גבהו י"א:



שולי הגליון


  1. זו לשון רבנו הנצרכת לדידן שם (חידושי הרש"ש בסוף ספר 'נתיבות עולם' לרצ"ה קצנלנבוגן, וילנא תרי"ט, אות יג):
    גם מש"כ עוד הגר"א ז"ל שם "דב"פ ודאי לא מעלה ולא מוריד כו' אבל ב"פ לא מצינו לעולם ע"ש, תמיה אנכי דמצינו בגמרא יבמות (י"ד א') וריו"ח אמר עשו ועשו, ושמואל אמר עשו ועשו, ואף שהרשב"א בחדושיו שם פי' עשו שעשו הן, ועשו דעשו אחרים בהוראתן, ק"ל דמה יענה בהא דלקמן שם (צ"ו ב') דאמרו ג"כ ריו"ח ושמואל עצמן אותו הלשון גבי ביאת בן ט' דרב אמר לא עשו כמאמר בגדול והם אמרו עשו ועשו, אלא פשוט דהכפל הוא חחזק הענין, וכן בבבא קמא (נ"ט א') מסיימי ומסיימי, ושם (ק"ז א') מעיז ומעיז, ושם (קי"ז א') לא תחוי ולא תחוי, מחוינא ומחוינא, ובב"מ (י"ב ב') הכא אית לה איבה ואיבה, ושם (ט"ו א') יפה ויפה, ובלא ו' בחולין (ל"ג קי"ג) יפה יפה, ובמנחות (ריש דף מ"ט) עלו ועלו, ובגיטין (מ"ה א') עיליש ברח עיליש ברח, וכהנה רבות, וכן מצינו במקרא יש ויש (מלכים ב' י') ופי' הרד"ק הכפל לחזק, וכן אמן ואמן (תהלים מ"א, ע"ב, פ"ט) ובלא ו' (נחמיה ח') ובתורה ואמרה האשה אמן אמן, אלא דשם יש דרשה בדברי חז"ל, וע' בפי' רש"י באיכה (א' ט"ז) בפסוק עיני עיני, וכן נחמו נחמו עמי וכמוהם הרבה, ובכתובות ריש פ' הכותב במשנה רי"א לעולם אוכל פירי פירות עד שיכתוב לה דין ודברים אין לי כו' ובפירותיהן ובפירי פירותיהן עד עולם, ובגמרא שם איבעיא להו פירי פירות דוקא כו' ע"ש (ולכאורה קשה דהא אבימלך אמר לניני ולנכדי ולא היה בכללם דורות שלאחריהם, ע' רד"ק (יהושע ט"ו ס"ג), ורש"י בשופטים (א' כ"א), ואפשר לומר מדלא קאמר לי ולזרעי דבזרע נכלל דורות עולם כדמוכח בקדושין (ד' ע"א) ובמקרא ושמתי את זרעך כעפר הארץ וכן הרבה כיוצא בזה) וגדולה מכולם בשבועות (ל"ו א') דהן הן ולאו לאו שבועה וכן בכ"ד אמרינן בקדשים שנה עליו הכתוב לעכב, ובסוכה (ל"ח א') במשנה מקום שנהגו לכפול, יכפול, ושם מ"ה יופי לך מזבח, יופי לך מזבח, ובהנזקין נ"ו סע"א, שלמא עלך מלכא שלמא עלך מלכא והוא כדאמרי' שם בסה"פ דכופלין שלמא למלכא וילפינן לה מקרא דועמך בן ישי שלום שלום לך, וכן מצינו יחי המלך יחי המלך (שמואל ב' ט"ז): ומקרא מפורש ועל השנות החלום כו', ועוד ק"ל דהמשפט סותר א"ע דכמו בדבאותן המקומות שהביא הוא ז"ל ושהבאתי אני כתוב ב"פ והמכוון הוא ג' פעמים (או יותר), כמו כן כשאומר ב"פ מותר לך יהיה המכוון ג"פ ויותר, וזה י"ל משום דדברים שבלב אינם דברים עיין שבועות (כ"ו ב'). ע"כ הנצרך, והרוצה לראות כל העניין בארוכה, הובא גם ע"ד רבנו בעירובין צג. בהערה ושם הובאו כל דבריו באות י"ג.
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף