תורת השלמים/יורה דעה/קצא

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


טור ומפרשיו

ארבעה טורים
··
בית יוסף
ב"ח
דרכי משה


שו"ע ומפרשיו

שולחן ערוך
··
פתחי תשובה
ש"ך
תורת השלמים
באר הגולה
ביאור הגר"א
ט"ז


חכמת אדם


לדף זה באתר "על התורה" לסימן זה באתר "תא שמע" לדף זה באתר "שיתופתא"


תורת השלמים TriangleArrow-Left.png יורה דעה TriangleArrow-Left.png קצא

(א) אבל אם שותתין על שפת הספל. עיין בט"ז שכתב הטעם דכתב הטור ומור"ם שפת הספל והוא נכון והש"ך כתב וז"ל על שפת הספל וק"ו אם שותתת תוך הספל. פרישה וב"ח עכ"ל. הנה מ"ש כן בשם הפרישה זה ודאי אינו עיין בו גם הב"ח שכתב כן היינו דווקא אלשון הטור והיינו שהיתה מקלחת ולאחר הקילוח היתה שותתת על שפת הספל ועל זה כ' דהוא קל וחומר אם היתה שותתת מתחלה תוך הספל אבל מור"ם שכ' שנמצא שם דם משמע שנמצא על שפת הספל ואם כן לא שייך לומר הקל וחומר ואדרבה יותר יש לטמאתה בתוך הספל משפת הספל כמבואר בש"ס ופוסקים להדיא:

(ב) אלא במקלחת. פי' ויושבת על שפת הספל לחוד אבל בנמצא על שפת הספל או יושבת בו באמצע ספל טמאה כמבואר בדברי הפוסקים (דהיינו דעת הי"א) וכ"כ הש"ך:

(ג) טהורה. וכתב הש"ך ומשמע דהיינו בנמצא תוך הספל על המים כדאיתא בש"ס עכ"ל וכוונתו מדקתני במתני' ונמצא דם על המים אבל באמת אין זה מוכרח כל כך דאפשר דה"ה בנמצא על שפת הספל אלא שדיבר בהווה דכיון דאיכא עוד ספק דלמא מן האיש הוא דאף שהוא מן האיש אפשר למצוא על שפת הספל דלפעמים אינו מטיל מים למרחוק כל כך וכדמשמע בריש פ' כל היד ולכן אפילו בשפת הספל טהורה דהא דעת כמה גדולי הפוסקים דאפילו כשהיה משתנת לבד טהורה בכל ענין וכדברי המחבר אם כן היכא דאיכא למתלי באיש אפשר דאליבא דכולי עלמא טהורה אף בנמצא על שפת הספל ואין להקשות דלפי זה מה מקשה הש"ס ורבי יוסי בחד ספיקא מטהר ברישא בס"ס מבעי' ומאי קושיא הלא לדעת הר"ן וסייעתו לא מטהר רבי יוסי ברישא אלא בנמצא תוך הספל ובסיפא טהורה אפילו בשפת הספל יש לומר דהמקשה סובר דאי מש"ה תני תנא המשנה יתירה א"כ אמאי לא תני התנא עיקר החילוק שבין רישא לסיפא להדיא וק"ל כה"ג נ"ל ליישב ג"כ מאי שמקשה הב"ח לדעת הרא"ש והתוספות בסעיף ב' והניח בצ"ע ולפי מ"ש ניחא:

(ד) רק באשה שיש לה וסת. אפילו אין לה וסת קבוע רק שדרכה לראות לפעמים שלא בשעת צרכיה משא"כ באינה רואה אלא במי רגליה כן פי' הש"ך דברי הרב ובזה מתורץ מה שמקשה הט"ז בסימן קפ"ז ס"ק י' דברי הרב אהדדי ועיין בספר נה"כ שם שמחלק עוד בכמה חילוקים ועיין בתשובת צמח צדק (סימן צ"ב) ובאר עשק סימן ב' ועיין בט"ז ס"ס זה בתשובתו ועמש"ל ס"ה:

(ה) טהורה. דאין זה דם ואפילו אם נמות במים גם כן טהורה ול"ד לדלעיל בסימן קס"ח דאם נמוח דטמאה דשאני הכא כיון שרואה עם מי רגליה:


< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.



שולי הגליון