שיחה:בבלי/שבת/כא/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שאלתינהו לכל נחותי ימא[עריכה]

פעם בליל שבת הבחינה עמו של רבי יחזקאל אברמסקי כי הוא נרגש ביותר, לשאלתו מה גרם לכך, השיב כי זה עתה למד במסכת שבת את סיפורו של האמורא שמואל: "שאלתינהו לכל נחותי ימא, מאי שמן קיק, ואמרו לי...". שמואל, הלא לא היה אדם פשוט ובטלן מיושבי קרנות, כי אם חכם שבחכמים, איש מלומד ועסוק, כדיין ומורה הוראה וכראש ישיבה לתלמידים. כמו כן היה מקורב למלכות ויוצא ונכנס לפני שבור מלכא, הוא גם הצטיין באסטרונומיה וגילה בקיאות בסוד העיבור, כמו גם היה רופא. לפיכך מלא אני בהתפעלות, שעם זאת מצא שמואל לחקור ולדרוש מפי כל יורדי הים שפגש "מאי שמן קיק", שכל פעם ששמע כי הגיע לעירו איש העולם הגדול, היה ממהר ושואלו "מהו שמן קיק". מי יכול לשער כמה מאמצים וטרחות השקיע כדי להבין כראוי מילה אחת שבשמנה, עד כדי כך נתן את נפשו על ידיעת התורה (מלך ביפיו עמוד 12). סיפורי צדיקים (שיחה) 17:09, 10 במרץ 2022 (IST)

באחד הימים כשהפליג רבי יחזקאל אברמסקי זצ"ל בים הגדול, יצא לטייל על סיפון האנייה בלווי בנו רמ"ע. הים היה סוער במקצת. ולפתע קלטה אזנו כשאחד המלחים אומר לחברו שהים הוא עכשיו "ג'ליני". מיד ניגש וחקר ודרש מפיו, האם מובנו של הביטוי ג'ליני הוא שהים סוער וגליו גבוהים, או להיפך, הים רוגע וגליו נמוכים?

סיפר הבן: הייתי סקרן לדעת מה הניע עכשיו את אבא לחקור זאת, למאי נפקא מינה? הכי אבא בפני סימני פליאה והסביר לי: רוצה אני לדעת פירוש תיבה אחת בירושלמי מסכת יבמות (פט"ז ה"ד) בדין מי שנפל במים שאין להם סוף, "אם הים גליני והביט לארבע רוחותיו וראה שאין שם בריה משיאין את אשתו".

אמרתי לאבא: הזכרתני את תיאורך על המסופר בפרק במה מדליקין "אמר שמואל שאלתינהו לכל נחותי ימא מאי שמן קיק". אולם הוא השיבני: מה הדמיון, שמואל היה עוזב באמצע עסקיו ורץ אחר כל נחותי ימא לשאול מה הוא שמן קיק, ואני שואל רק באקראי כשהפלגתי בים ומטייל על הסיפון בי דרא..." (מלך ביפיו, ח"א פי"א עמוד 263) סיפורי צדיקים (שיחה) 19:18, 6 באוקטובר 2022 (IDT)

אמר רב הונא פתילות ושמנים שאמרו חכמים אין מדליקין בהן בשבת כו'[עריכה]

"אמר רב הונא פתילות ושמנים שאמרו חכמים אין מדליקין בהן בשבת כו' אין מדליקין בהן בחנוכה בין בשבת בין בחול, אמר רבא מאי טעמא דרב הונא קסבר כבתה זקוק לה ומותר להשתמש לאורה. ורב חסדא אמר מדליקין בהן בחול אבל לא בשבת, קסבר כבתה אין זקוק לה ומותר להשתמש לאורה."

קשה, מניין לרבא שרב חסדא סבר כבתה אין זקוק לה, שמא סבר שזקוק לה ובחול מדליקים משום שלא חששו שמא יפשע, ובשבת אין מדליקים בהם מפני שאינו יכול לתקנם, ואדרבה, אולי יש לחשוש שיטה את הנרות הסוררים כדי לתקנם משום שזקוק לו (עיין מש"ב בתירוץ קושיה זו בספרים מר דרור [למהר"ם עטייא] וראש משביר [למה"ר משה בירדוגו]). משתמש:עמנואל בן חיים) מצולות ים (שיחה) 21:45, 25 בנובמבר 2020 (IST)