שואל ומשיב/א/ב/קעד

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שואל ומשיבTriangleArrow-Left.png א TriangleArrow-Left.png ב

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

שואל   מהדורה קמא חלק ב סימן קעד   ומשיב

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

שלו' וכ"ט אל כבוד הרבני המופלג השנון זית רענן מוה' אלי' מארדר ני'. מכתבו עם ח"ת הגיעני היום ואם אמנם בפלפולים בעלמא לא נתן להשבון כי אם ארצה להשיב בקושיות והויות מה שאינו נוגע לדינא יכלה הזמן והזמן יקר המציאות אך מפני כי זוטרי מלייהו אמרתי להשיב מה שנראה לי בעת עברו על דבריו למען הלהיב לבבו לתורה. הנה מה שהקשה בשומר אבדה דעוסק במצוה פטור מן המצוה וע"ז הקשה דאחר דבצדקה יש כאן תרי ל"ת ג"כ לא תקפוץ ול"ת דלא תאמץ א"כ מנ"ל דעוסק במצוה פטור גם מל"ת. וע"ז כ' בדברי הרמב"ן פ' יתרו ש"כ דעשה חמור מל"ת ומעל' תמה מכמה סוגיות וכ' שבזה טעה דו"ז הגאון סבא קדישא יעב"ץ ז"ל במור וקציעה הנה במחכ"ת אחרי שהרמב"ן כתב כן האיך שייך לומר שהיעב"ץ טעה בזה ובגוף תמיהתו על הרמב"ן הנה תמהתי אחרי כי בסוף דבריו כ' בסוגי' דמאכילין הקל קל תחילה תמהתי למה לא הביא דברי הרמב"ח שם שעמד בזה יעו"ש ולא העלה דבר ברור בזה ולי הי' נראה דבאמת אם עובר על הל"ת בלא קיום העשה ודאי דעושה מעשה בידים ומבטל מצות ל"ת יותר חמור ממבטל בשוא"ת אבל אם העשה דוחה הל"ת בזה אף שהל"ת חמור מ"מ כיון שמקיים מ"ע בזה יותר חביב בעיני הקב"ה מי שעובד עבודתו כמ"ש הרמב"ן בטעמו שם ואף שעוד נשאר לבאר למה בח"ע אינו ממזר כמ"ש המהרמב"ח שם אף דגם בזה עובר בידים יש מקום לישב ועכ"פ מיושב כל קושית מע"ל בזה על הרמב"ן ועל היעב"ץ הנ"ל מיהו גוף קושיות היעבץ לפע"ד נכון דאף דעשה חמור מ"מ א"צ לבזבז כל ממונו בשביל עשה דיוכל לקיים בהממון כמה מצות אחרות משא"כ על ל"ת שעובר על מצות ד' חמור יותר ומ"ש מעל' לישב קו' דהעשה דאבדה דוחה הל"ת של צדקה ואף דאין עשה דוחה עשה ול"ת כאן הוה כמו טומאת כהנים דאמרינן דהעשה כמאן דליתא במקום הזה במח"כ זה דבר זר ומה ענינו לשם שם א"א לקיים טומאת כהנים בלי זה הדחי' אבל כאן אטו לא משכחת לה שיקיים השבת אבדה בלי שיצטרך לדחות המצות צדקה וע' ש"ך חו"מ סי' רס"ז ס"ק י"ד ולא אמרו רק דפטור מלקיים המצוה אבל לא שאין מקום כלל לקיים המצוה אמנם גוף קושיתו הנה כבר אמור עם הס' נחלת יעקב מהגאון ש"ב מליסא פ' ראה שם נדפס קושיתו וכשאני לעצמי נלפע"ד לדחות קושיתו בכמה דברים. א' דהרי עוסק במצוה דפטור יליף בסוכה כ"ה גם מפסח דעשה חמורה דהיא בכרת ועשה דחמור בכרת עדיף מל"ת גרידא וע' תוס' פסחי' נ"ט לענין בעידנא כעין זה ב' דהל"ת דצדקה נסתעף ממצות צדקה דבשביל דהתורה צותה לעשות צדקה ולרחם על העניים ע"כ הזהירה תורה לא תקפוץ ולא תאמץ וכיון דעוסק במצוה פטור ממצות צדקה ממילא גם מה שמסתעף מזה ומעלים וקופץ יד זה ג"כ סעיף מחלקי המצוה ולא יהי' טפל חמור מן העיקר ג' כיון דעוסק במצוה פטור ממצוה דוקא בשא"א לקיים שניהם וע' תוס' ור"ן שם א"כ הרי בא"א ולא קמכוין לכ"ע שרי וכאן לא מכוין להעלים מהצדקה רק דעוסק במצוה אחרת וא"א לקיים שתיהן ובכה"ג הוא א"א ולא מכוין דשרי ובזה נלפע"ד הענין דעשה דוחה הל"ת משום דהוה לא אפשר ולא קא מכוין דאינו מכוין לדחות ולכך כל שאפשר לקיים שתיהן אין הל"ת נדחה ודוק היטב כי יש להאריך בכ"ז ואין הזמן מסכים לעיין כעת ובשומר אבדה בלא"ה ל"ק דיש באבידה ג"כ עשה ול"ת ודוחה הל"ת ועשה של צדקה.

ומ"ש מעלתו בסוגיא דמאכילין הקל קל תחלה לישב קו' הפר"ד והנה כבר הארכתי בזה בכמה תשובות וחידושי להו"ת וא"א להעתיק רק אעתיק מ"ש על גליון הפר"ד דל"ש לומר דיערב התרומה ויבטלנה ברוב דלהפסיד ממונו של הכהן ואיכא גזלה ובכה"ג אין לנו להתיר בשביל פקוח נפשו של זה[1] ועיין ב"ק ס' גבי דוד[2] ובשטה מקובצת ב"ק דף פ' במעשה דחסיד שגדל בהמה דקה[3] והרבה הארכתי בזה ואכ"מ ומ"ש מע"ל לישב עפ"י דברי הנו"ב מהד"ת דביבש ביבש אסור מה"ת לבטל הנה אף אם נודה לזה היינו דוקא באיסור בעצם עד"מ נבלה אבל תרומה שהוא עשהו תרומה ויכול לשאול עליו א"כ גם הביטול ברוב לא גרע מאלו נשאל עליו ועכ"פ איסור בעצם לא מקרי ויהי' שלום כנפשו יעלה מעלה מעלה.



שולי הגליון


  1. בשדי חמד (מערכת האל"ף כלל ט"ז) הקשה דדעת כל הראשונים דמותר להציל עצמו בממון חבירו. והוסיף דאף לדעת האוסרים בממון שאין לו תובעים יש להקל יותר.
  2. בשדי חמד (הנ"ל) תמה דבהדיא מבואר שם בתוס' שמותר להציל בממון חבירו אלא דבעי לשלם.
  3. בשדי חמד (הנ"ל) כתב דמדברי השיטמ"ק שם מבואר דרק משנת חסידים היא.
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

< הקודם · הבא >
מעבר לתחילת הדף