רש"י/זבחים/סא/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
נוסח מוגה מכתבי־יד ועוד
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


דיוני הלומדים על
הרש"י כאן

לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רש"י
תוספות
שיטה מקובצת
בית מאיר

שינון הדף בר"ת


רש"י TriangleArrow-Left.png זבחים TriangleArrow-Left.png סא TriangleArrow-Left.png א

גירסת פירוש רש"י לדף זה באוצר הספרים היהודי השיתופי היא גירסה מוגהת ומוערת
ע"פ כתבי יד, דפוסים מוקדמים וחידושי רבותינו. החפץ לעיין או להעתיק מתוך
גירסת דפוס וילנא המקובלת יעיין נא בגירסת וילנא בקישור זה

ואיבעית אימא אפילו בתרייתא נמי בקדשי קדשים ושני מקומות לאו לאחר שנסעו דנסתלק המזבח קאמר אלא חד מינייהו כדאיתא בעוד שהמשכן[1] נטוי כמשפטו וחד לאחר שפירקו קרשיו מיריעותיו[2] ועדיין המזבח במקומו. וקודם שיעמידו לויים[3] את המשכן דנקט הכא לאו דוקא נקט[4] חדא דלא משכחת לה[5] שהרי קודם שיחנו בני קהת נושאי המזבחות היו חונין בני גרשון ובני מררי נושאי המשכן מקימין[6] אותו אבל בנסיעתו שהיו מורידין[7] את המשכן תחילה ונוסעין[8] בני גרשון ובני מררי אחר דגל אחד ובני קהת אחר דגל שני[9] כדי שיהו קודמין בני גרשון בחנייתן ומעמידין את המשכן לפני בא בני קהת כדכתיב אחר מסע דגל[10] יהודה והורד המשכן וגו' (במדבר י יז) ואחר שני דגלים כתיב (שם פסוק כא) ונסעו הקהתים נושאי המקדש[11] דהיינו ארון ומזבחות וכלי שרת והקימו בני גרשון את המשכן עד בואם של בני קהת ועוד אי בששינו את הסדר מוקמת לה היכי שחטי קרבנות קודם שיעמידו המשכן[12] הא אמרן באיזהו[13] מקומן (לעיל דף נה:) שלמים ששחטן קודם שיעמידו לוים[14] את המשכן פסולין[15] ואי גרסי' לה מתוקמא[16] בששינו את הסדר וההיא דאיזהו מקומן שלמים דוקא קאמר משום[17] דכתיב בהו (ויקרא ג ב) ושחטו פתח אהל מועד ולא יליף שאר קדשים מינייהו:



שולי הגליון


  1. בכי"פ "שהמזבח", כנ' בטעות.
  2. כ"ה בכי"פ וכ"נ בכי"י (הכתב מטושטש, ונ' כתוב שם "קרשים"), ובתוס' מנחות צה ע"א הגי' ויריעותיו. בנד' "קרשים וקלעי החצר" (ונתקשה בזה בשיעורי הגרמ"ד אם תלוי בקרשי המשכן או קרשי החצר, אמנם לגי' תוס' וכתה"י א"ש).
  3. בכי"י הלויים.
  4. עי' שיטה מקובצת.
  5. בכי"י והגהות רב"א נוסף שיהא המזבח מונח קודם העמדת המשכן, וכ"ה בתוס' מנחות צה ע"א.
  6. בנד' ותוס' מנחות ומקימין.
  7. בכי"פ מפרקין המשכן (בכי"י נ' כלפנינו אלא שהוא מטושטש). בנד' ובנסיעת' היו מורידין. בתוס' מנחות אבל בנסיעתן (בכי"י בקיצור בנסיעת').
  8. בנד' "ונושאי'", כנ' בטעות.
  9. בנד' אחרי שני דגלים.
  10. כ"ה בכי"י. בכי"פ דגל מחנה בני יהודה, ותיבת "בני" נכתבה בה"ש. בנד' דגל בני יהודה וכ"ה בתוס' מנחות.
  11. בכי"י בטעות "המשכן".
  12. כ"ה בכי"י ותוס' מנחות. בנד' "משכן", ובכי"פ "הלויים משכן."
  13. בכי"י בפ' איזהו.
  14. בכי"י הלויים וכ"ה בתוס' מנחות.
  15. עי' שיטה מקובצת.
  16. בהגהות רב"א כתב: ובספר יד אחר מצאתי הלשון כך ואם תמצא לומר קודם שיעמידו לוים את המשכן דוקא קאמר מוקמינן לה, וזה הלשון יותר נכון ע"כ. אמנם י"ל בכוונת רש"י שיתכן להגיה ע"פ התו"כ (ויקרא נדבה סוף פרשה ד) שהלשון שם אשר פתח אהל מועד ולא בזמן פירוקו ולא בזמן שגללה הרוח את היריעה ע"כ. והק' בס' אור הישר למה לא גרס כן הגמ' באמת, ותי' דהרי אם נגללה היריעה עדיין המשכן והמזבח במקומן ואין טעם דפסול יוצא, ולכן נקט הגמ' הלשון ע"פ סוגיא דלעיל נה ע"ב.
  17. בכי"י ומשום וכ"ה בתוס' מנחות.
< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף