קרבן העדה/נזיר/ה/ד

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< הלכה קודמת · הלכה הבאה >
מעבר לתחתית הדף

תלמוד ירושלמי
דפוס וילנא


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על ההלכה הנוכחית


מפרשי הירושלמי

קרבן העדה
שיירי קרבן
פני משה


קרבן העדה TriangleArrow-Left.png נזיר TriangleArrow-Left.png ה TriangleArrow-Left.png ד

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

מתני' הריני נזיר שזה. האיש ההולך לנגדי הוא איש פלוני והשני אמר הריני נזיר אם אין זה איש פלוני:

כלם נזירים. ואפי' אותם שלא נתקיימו דבריהם דכי היכי דהקדש בטעות הוי הקדש ה"נ נזירות בטעות הוי נזיר:

רט"א אין אחד מהם נזיר. אפי' אותו שנתקיימו דבריו ובגמרא מפרש טעמו:

הרתיע לאחוריו. זה שבא כנגדן חזר לאחוריו ולא נודע מי הוא:

אינו נזיר. בגמ' מפרש טעמא:

רש"א כו'. ר"ש לטעמיה דאמר ספק נזירות להחמיר ומה תקנתן שהרי אי אפשר להביא קרבן מספק אלא כל א' צריך להתנות ולומר אם אינו כדבריו יהא נזיר נדבה:

ראה את הכוי. ששה בני אדם שראו את הכוי ואמר אחד מהן הריני נזיר אם זה חיה ואמר השני הריני נזיר אם אינו חיה ואמר השלישי הריני נזיר אם הוא בהמה ואמר הרביעי הריני נזיר אם אינו בהמה ואמר החמישי הריני נזיר אם הוא חיה ובהמה ואמר הששי הריני נזיר אם אינו לא חיה ולא בהמה ובאו שלשה אחריני מעלמא ואמר חד מינייהו לאלו הששה הריני נזיר אם אחד מכם נזיר ואמר השני הריני נזיר אם אין אחד מכם נזיר ואמר השלישי הריני נזיר אם כולכם נזירים כולן בין ששה הראשונים ובין השלשה אחרונים נזירים:

גמ' כיני מתני'. כן היא מתני' בה"א אינו נזיר אלא מי שנתקיימו דבריו דמי שלא נתקיימו דבריו אמאי יהיה נזיר ולשון מתני' הפוך הוא כדרך בני אדם שאומרי' על אשה שמת בנה בלא דבר קברה ברה והכוונ' וכי בלא דבר קברה ברה ודאי יש טעם בדבר ה"נ אינן נזירין אלא מי שלא נתקיים דבריו כלומר מי שלא נתקיים דבריו אינו נזיר אבל מי שנתקיים דבריו נזיר לישנא אחרינא לשון הפוך הוא שינוייא הוא כלומר אין צריך להגיה מתני' אלא ה"ק אינו נזיר אלא מי שנתקיימו דבריו שהראשון אמר הריני נזיר אם זה איש פלוני ורצה לאמת דבריו שאין זה איש פלוני נמצא שאם לא נתקיימו דבריו ר"ל רצונו אלא שזהו איש פלוני ה"ז נזיר וכן דרך הנשים כשבאת לישבע שאין לה דבר משל חבירתה כלום אומרת מי שיש לה יקבור בנה ורצונה לומר שאין לה וה"ז דמיא ממש למתני' אלא על התרייה. כלומר שיהא ברור לו בשעת נדרו שיהא נזיר וכל הני לא היו ברורים בשעת נדרם שיהיה נדר א"נ אין נזירות אלא במקום דשייך התראה והתראת ספק לא שמה התראה א"נ ה"ג אין נזירות אלא להפלאה וכ"ה בבבלי:

הדא היא דר"י. הא דתנן הרתיע לאחוריו אינו נזיר אתיא כר"י דאמר לא מחית נפשיה אספיקא ודעתו היה בשעת הנדר שאם לא יבא הדבר לידי בירור אין בדבריו כלום דאי ר"ט אפילו בא לפנינו אינו נזיר כיון שלא ידע בשעת הנדר:

מה נן קיימין. הא דתנן הרתיע לאחוריו אינו נזיר משמע שאין אחד מהששה הנזכרים ברישא נזיר ופריך במאי עסקינן:

ה"ג אם בשזה אמר ראובן וזה אומר אינו ראובן מה נפשך כו'. וה"פ קשיא לן זה שאמר שאחד מכם נזיר יהיה נזיר ממה נפשך אם זה שהרתיע לאחוריו ראובן או שמעון מ"מ אחד משנים הראשונים נזיר:

אלא. הכא במאי עסקינן בשזה אומר הריני נזיר שזה ראובן וזה אומר הריני נזיר שזה שמעון ולא ראובן ועכשיו שהרתיע לאחוריו אפשר שאינו ראובן ולא שמעון הלכך אין אחד מהם נזיר:

ה"ג הדא היא דר"ש אומר מביא קרבן עד שלא יהיה. וה"פ הא דתנן ראה את הכוי כו' הרי כולן נזירין אתיא כר"ש דאמר מביא קרבן מספק אע"פ שלא נתברר לו אם הוא נזיר והא דתנן במתני' כולן נזירים היינו מספק דאי כר"י אתיא מתני' קשיא איכפל תנא לאשמועינן כב"ש דאי כב"ה הא אמר ספק נזירות מותר אבל לרבי שמעון ניחא:

וכולן. אם תדקדק כל הנזירים המנויים בכוי תמצא תשעה כדפירשתי במתני' ופריך והא אינון עשר. כשתחשוב הנך ארבע השנויים ברישא דמתני' תמצא עשר:

ומשני אי אפשר שלא נתקיימו דברי אחד מהן. כלומר דברי החומר שאין אחד מכם נזיר אינו כלום דודאי אחד מהם נזיר:

דב"ש. הא דתנן כולן נזירים סובר ר' יסא דהיינו ודאי נזירים א"כ לא אתיא אלא כב"ש דסובר הקדש טעות הוי הקדש:

הדרן עלך פרק בית שמאי
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

< הלכה קודמת · הלכה הבאה >
מעבר לתחילת הדף