ערך/לא תעמוד על דם רעך

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מעבר לתחתית הדף


דפים מקושרים

ערכי אוצר הספרים היהודי השיתופי TriangleArrow-Left.png לא תעמוד על דם רעך

מקור הדין[עריכה]

לא תלך רכיל בעמיך לא תעמד על דם רעך, אני ה' (ויקרא יט טז).

ובברייתא בתורת כהנים (יט טז) איתא: מנין אם ראית חברך טובע בנהר או ליסטים או חיה רעה באין עליו שאתה חייב להצילו, ת"ל לא תעמוד על דם רעך. ומנין לרודף אחר חברו להורגו ואחר הזכור ואחר נערה המאורשה שהוא חייב להצילו, ת"ל לא תעמוד על דם רעיך[1].

שלא לכבוש עדות חברו[עריכה]

כתב החינוך (מצוה רלז): ועוד כללו רבותינו ז"ל באזהרה זו שלא לכבש עדות כדי שלא יאבד חברו ממון. וכן הוא בספרא (קדושים ד ח) מנין שאם נודע לו עדות שאינו רשאי לשתק עליה, שנאמר ולא תעמד על דם רעך.

בעד אחד

המנחת חינוך (שם) כתב שרק כשיש ב' עדים עובר על לאו זה אך בעד אחד אינו עובר אף שעל ידי שבועתו יתחייב הנתבע להישבע מ"מ הרי אפשר שיישבע לשקר.

תפילה כשאינו יכול להציל[עריכה]

כתב החזון איש (קובץ אגרות ח"ג סימן ג) שאם אין בידו להציל את חבירו חייב משום לא תעמוד להתפלל על חברו. והגר"ח קניבסקי (משנת פיקוח נפש, עמ' רעח אות יד) כתב שלהתפלל עבור חולה, יש בזה משום חסד אך לא משום לא תעמוד.



שולי הגליון


  1. כך הובא לשון הברייתא ביראים (קצו). אבל בספרא שהמלבי"ם הוציא לאור (עם פירושיו, והודפס מחדש בשנת ה'תש"ס בני ברק) ליתא לסיפא ומנין לרודף כו'. אלא זה לשון הספרא שם ומנין שאם אתה יודע לו עדות שאין אתה רשאי לשתוק עליו ת"ל לא תעמוד על דם רעיך. ומנין אם ראית טובע בנהר או לסטים באים עליו או חיה רעה באה עליו חייב אתה להצילו בנפשו ת"ל ולא תעמוד על דם רעך. וזה לשון המלבי"ם שם (בסוף דבריו) ובסנהדרין (דף עג) מפרש שמ"ש חייב אתה להצילו בנפשו לא מכאן נלמד רק מכתוב אחר.
מעבר לתחילת הדף