מראי מקומות/שבת/קיז/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבינו חננאל
רש"י
תוספות
תוספות רי"ד
רמב"ן
רשב"א
מהרש"ל
חי' הלכות מהרש"א
קרן אורה
רש"ש
אילת השחר
שיח השדה

מראי מקומות
שינון הדף בר"ת


מראי מקומות TriangleArrow-Left.png שבת TriangleArrow-Left.png קיז TriangleArrow-Left.png א

דשקיל ליה בברזי[עריכה]

רש"י ותוספות פירשו שברזי הוא מעט מעט, ובערוך פירש שהיינו לנקב את העור טרם הפשטתו ובכה"ג הו"ל פסיק רישא דלא ניחא ליה שלדעת הערוך מותר לכתחילה.

הרמב"ם (קרבן פסח פ"א הי"ז) כתב שאם חל י"ד להיות בשבת כמעשהו בחול כך מעשהו בשבת, ובהלכה י"ד פירש את מעשהו בחול - ותולין ומפשיטין את כולו. ובכסף משנה (קרבן פסח פ"א הי"ז) ביאר שהרמב"ם פסק כרבנן. ובלחם משנה (קרבן פסח פ"א הי"ד) הקשה שאם כן היה להרמב"ם להגביל שאין מותר להפשיט את כולו אלא בברזי. ויישב, שהרמב"ם פירש שדברי הגמרא דשקיל ליה בברזי הוא דברי חכמים לשיטתו דרבי ישמעאל אך הם עצמם סוברים שמותר להפשיט את כולו ללא צורך בברזי. והשפת אמת הוכיח כן מדברי הגמרא במנחות (סג:) שדימתה היתר ההפשטה לקצירת העומר בשבת, ושם הוה מלאכה גמורה וע"כ שאף ההפשטה הותרה לגמרי אף בלא ברזי.

הצל"ח (פסחים סה:) ביאר שמקור הרמב"ם מדברי רבי עיליש שם שהיו לוקחים את הפסח כטייעות, היינו סוחרים ערבים, ורצונו לומר שהוציאו את כל העור כדעת חכמים ומוכח שלדעתם אין צורך בברזי.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף