מראי מקומות/ברכות/כה/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רב נסים גאון
רש"י
תוספות
רשב"א
תוספות הרא"ש
ריטב"א
שיטה מקובצת
מהרש"ל
חי' הלכות מהרש"א
צל"ח
פתח עינים
רש"ש
בית נתן
שיח השדה

מראי מקומות
חומר עזר
שינון הדף בר"ת


מראי מקומות TriangleArrow-Left.png ברכות TriangleArrow-Left.png כה TriangleArrow-Left.png ב

עקבו רואה את הערוה מותר נוגע אביי אמר וכו' ורבא אמר וכו'[עריכה]

כתב בספר מגדים חדשים כאן: ביראים (סימן יב, ויראים השלם סימן שצב) כתב, ואף על גב דהא ליתא מיע"ל קג"ם, מסקינן כאביי ע"ש. עיין מג"א (סימן שמ סקט"ו) הביא מהע"ש שר"ל שהעי"ן מהסימן יע"ל קג"ם רומז למחלוקת אביי ורבא בשבת (עג ע"ב) בדין עימור. והמג"א תמה עליו דאות עי"ן רומז לעד זומם. ובפמ"ג שם ר"ל שהע' כולל כל ההלכות המתחילות באות ע' שנחלקו בהם אביי ורבא, היינו עד זומם וגם עימור בכלל ע"ש. וע"ע בתוס' (קידושין נב ע"א ד"ה ביע"ל קג"ם), ובספר עצמות יוסף שם, ובספר תורת חסד (סוף כלל כ).

ולפי"ז היה מקום לומר דגם מחלוקת זו בעקבו רואה את הערוה נכלל באות ע'. ולכאורה מדברי היראים כאן מתבאר דא"א לומר כן, כיון דמפורש בש"ס דהע' הוא המחלוקת בעד זומם. וע"ע בספר קדושת יום טוב למהרי"ט אלגאזי (סימן כ) עכ"ד.

כוליה בית כארבע אמות וכו'[עריכה]

באלי' רבה ובמחצית השקל (או"ח סי' צ) הביאו בשם שו"ת שבות יעקב שכתב ללמד זכות על מנהג העולם שאין מדקדקין לנטול ידים אצל המטה, משום דכולא ביתא כד' אמות. אמנם באליה רבה שם חולק עליו וסובר שלא אמרו כלל זה אלא במקום שלא נזכר בפירוש שיעור ד' אמות, אבל במקום שנזכר בפירוש ד"א אין להקל בזה ע"כ.

ובספר כנסת הגדולה בהגהות הטור (יו"ד סי' רמד אות ו) הביא מספר שארית יהודה שנסתפק אם חייב לעמוד מפני זקן בכניסתו לבית אף על פי שאינו בתוך ד' אמותיו, מי אמרינן דכל הבית חשיב כד' אמות וקימה שיש בה הידור קרינן בה או לא, והסכים דלא הוי כד"א, ובספר ברכי יוסף (שם ס"ק ה) כתב להביא ראיה מהגמ' דידן שאין הלכה כרשב"א שאמר כל הבית כד' אמות וע"ש שפלפל בזה הרבה.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף