מראי מקומות/ביצה/יא/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף

לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבינו חננאל
רש"י
תוספות
רשב"א
שיטה מקובצת
מהרש"ל
מהר"ם
חי' הלכות מהרש"א
מהר"ם שיף
פני יהושע
חתם סופר
רש"ש

מראי מקומות
שינון הדף בר"ת


מראי מקומות TriangleArrow-Left.png ביצה TriangleArrow-Left.png יא TriangleArrow-Left.png א

אין נוטלים את העלי לקצב עליו בשר[עריכה]

לשון הרמב"ם (בפירושו, פ"א מ"ה): עלי הוא יד המכתש גדול מעץ והוא עגול שכותשין בו הריפות ודוגמתן. ופירוש לקצב בו - לחתך עליו.

וז"ל הרע"ב: העלי. יד של עץ גדול הרבה ועגול שכותשים בו את הריפות ודומיהן. ומפני כבדו וגדלו אין תורת כלי עליו.

ובמלאכת שלמה פי' עלי כמו בתוך הריפות בַּעֱלִי דבספר משלי (כ"ז). ושם פירש רש"י: הריפות. חטים הנדיכים במכתש: ובמצודת ציון: הריפות. מלשון רפיון ור"ל החטים הנרפים הנקלפים מקליפותיהן. וז"ל רלב"ג: החטים שיכתשו בו בעלי להסיר קליפתם וסיגם.

וז"ל המאירי: יש מפרשים שהוא כלי עב וכו' והוא עשוי לכתוש בו חטים שבמכתשת או דבר אחר וכו', ולפעמים מקצבין בו בשר בדרך זה שמניחין סכין גדולה על נתחי הבשר ונוטל העלי ומכה בו בכל כוחו על הסכין ומה שאמר לקצב עליו פירושו לקצב בו וכו', ויש מפרשי' עלי דף עב וכבד ויש בו בית קבול מעט ועקרו להניח בו חטים שאדם רוצה לכתשן ומה שאמר לקצב עליו בשר פירשו לקצב עליו דוקא.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף