מפתח/יבמות/מט/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף


לדף הבבלי
צורת הדף


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהמידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' שיעורים על עמוד זה באתר "קול הלשון"
לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רש"י
תוספות
תוספות ישנים
תוספות רי"ד
רמב"ן
רשב"א
מהרש"ל
מהר"ם
חי' הלכות מהרש"א
מהדורא בתרא
קרן אורה
מהר"צ חיות
רש"ש

מפתח
שינון הדף בר"ת
חדש על ה(מ)דף


מפתח TriangleArrow-Left.png יבמות TriangleArrow-Left.png מט TriangleArrow-Left.png א

וסמיך ליה לא יבא ממזר. עי' משנ"ת ברד"ה כל, הטעם דסמכינן הקראי כן.

ולרבי ישבב דמרבה אפי' ח"ע. צ"ע דהכא פשיט"ל דלר"י יש ממזר מח"ע, ובכתובות כ"ט: ובקידושין ס"ד. הגמ' מסופק בזה. ערוך לנר.

נפקא להו מולא. צ"ע היאך מרבה ר"י גם הנולד מאלמנה לכה"ג, דהא הוי לאו שאין שוה בכל, וכשם דלא מרבינן בעולה לכה"ג בכתובות ל. משום כן. תוס' רע"א אות נ"ז. ועי' ערוך לנר.

אפשר לחלק בין בעולה לכה"ג לאלמנה לכה"ג, דבבעולה אין איסור רק עליו ולא עליה. תוס' רע"א שם.

יש לבאר דרבי ישבב סבר דמרבי' מאנוסת אביו אפי' מה שדומה בצד אחד דהיינו או איסור השווה בכל ואף שאינו לאו, או איסור לאו ואף שאינו שוה בכל. ערוך לנר.

רד"ה כל וכו' כל קורבה שהיא בלאו וכו'. יש חולקין דכל שיש בו איסור לאו לר"ע הוי ממזר. פיה"מ להרמב"ם. ועי' תוס' רע"א אות נ"א [יעויין שם להקשות דבגמ' מש' דרק לר' סימאי כל חייבי לאוין לר"ע הוי ממזר, אבל לת"ק רק לאו דקורבה]. ועי' ערוך לנר. ועי' תפארת ירושלים. ועי' קר"א. ועי' קרבן העדה [בשיירי קרבן כ"ט ע"א, ועי' ירושלמי פ"ד הט"ו].

לקמן צ"ב. מוכח דיש תנא הסובר דלר"ע נעשה ממזר רק מלאו דקורבה. תוס' רע"א שם. ועי' ערוך לנר. ועי' תפארת ירושלים.

צ"ע לרש"י דלעיל מ"ד. מבואר דלר"ע דמחזיר גרושתו הוי ממזר, אף דל"ה משום קורבה. תויו"ט. ועי' תוס' רע"א שהעיר דרש"י כ' בע"ב בד"ה והבא, דתנא דמתני' פליג אלעיל. ועי' תפארת ירושלים. ועי' ערוך לנר.

הטעם דלא סמכי' הקרא דלא יבא ממזר להקרא דבתריה דלא יבוא עמוני וכו' ויהיה אפי' מחייבי לאוין שאינן בני קורבה. ערוך לנר.

רד"ה סבר לה וכו' למסמך לי' לא יבא ממזר וכו'. לפי"ז א"ש מה שלא הביאו הרמב"ם סמ"ג וחינוך דש"י של אביו חייב ב' לאוין, דקיי"ל כשמעון התימני, ולדידיה אתי למיסמך ללא יבא וכו' ולא לב' לאוין. תוס' רע"א אות נ"ח.

לתוס' [ד"ה לכתוב] דהטעם דיש ממזר מח"כ הוא משום היקשא דר"י, א"כ אי"צ הלא יגלה כדי לסמוך ללא יבא, וע"כ דאיכא ב' לאוין בש"י של אביו. תוס' רע"א אות נ"ח. ים של שלמה פי"א סימן ג'.

רד"ה ה"ג ור"י וכו' ולאשמועינן וכו' לרבנן וכו'. צ"ע דלעיל ד. מבואר דלרבנן בעינן 'לא יקח' להפסיק בין לא יגלה לאנוסה. ערוך לנר. קר"א.

רד"ה לא יקח וכו' אי בש"י וכו'. ק' דמש' דר' יהושע מצי סבר כרבנן, והא לדידהו הטעם דמוקמי' בש"י משום דלא דרשי סמוכים כשאין הפסוק סמוך לחבירו, ולר"י הא דרשי סמוכים בכה"ג, [דהא יליף ממזר מלא יקח אף דלא יגלה מפסיק]. ערוך לנר.

בא"ד אי בש"י וכו' ואי באנוסת וכו'. הטעם שפי' רש"י ר"י בין כר"י ובין כרבנן, ומשו"כ שינה גירסת הספרים. עי' ערוך לנר. ועי' משנ"ת בתוד"ה לכתוב.

בא"ד לעבור עליו בשני לאוין וכו'. צ"ע דנימא איפכא ד'לא יקח' אתי ללמד דאיכא ב' לאוין באשת אביו, ו'לא יגלה' אתי ללמד דאיכא ממזר מח"ל או מח"כ, וכן עדיף דהא 'לא יגלה' סמיך ל'לא יבא ממזר'. רמב"ן. רשב"א. ריטב"א. ועי' ערוך לנר [יעויין שם ליישב עפי"מ דאיתא בתוס' ב"מ ס"א. דל"א לעבור עליו בב' לאוין היכא דאין לוקה על הלאו, והכא אשת אביו הרי היא במיתת ב"ד ולא במלקות]. ועי' בתוד"ה לכתוב.

עי' משנ"ת ברד"ה סבר.

רד"ה הכל מודים ואפי' שמעון התימני. רש"י לא פירש כל ד' אביי אליבא דר"ע, דבא ליישב אמאי הביא ד' אביי הכא ולא לעיל מ"ד. [וכמשה"ק בתוד"ה הכל] . ערוך לנר.

תוד"ה שמעון התימני וכו' דסתמא דפרק וכו'. ק' דהא סתם לן תנא כר"ע בפ' ר"ג ובפ' האשה רבה. תוספות הרא"ש [ויעויין שם מה שדחה זה].

תוד"ה איש וכו' ויש לה היתר בחיי אוסרה. צ"ע דאם חשיב זה קולא לענין ממזרות, א"כ מנ"ל דהלכה כר' יהושע, דשמא גם מח"כ הוי ממזר, ואפ"ה הוצרך לאשמועי' בא"א. ערוך לנר.

תוד"ה וכתיב וכו' וא"ת הא מפסיק וכו'. קושיא זו היא לרבנן דלעיל ד. דלר"י שם דרשי' סמוכים אף אי איכא קראי דמפסקי. ערוך לנר.

תוד"ה לכתוב וכו' וקשה חדא וכו' ועוד וכו'. כל קושייתם הוא לפי"מ דפירש"י דר' יהושע היה יכול לסבור בין כר"י ובין כרבנן. מהרש"א עיי"ש.

בא"ד ועוד דליליף ר"י שאר ח"כ מהיקשא דר' יונה וכו'. י"ל דלכך הפסיק הקרא 'לא יגלה' בין 'לא יקח' ו'ללא יבא ממזר' לומר דרק מח"מ ב"ד יש ממזר. ערוך לנר.

בא"ד נמי שמעי' כריתות וכו' דלא תפסי בה וכו'. יל"פ דשמעי' כריתות משום דאשת אביו היתה בכלל ויצאה מן הכלל ללמד על הכלל כולו, וכל ח"כ בכלל היו בכלל חיוב כרת. רמב"ן.

בא"ד או מהיקשא וכו'. עי' משנ"ת ברד"ה סבר.

בא"ד וסבר כרבנן וכו'. צ"ע דלפי"ז ר' יהושע ע"כ סובר כרבנן ולא כר"י, ובקידושין ע"ד: כ' התוס' [שם ד"ה מאי] להוכיח דר' יהושע סבר כר"י. עי' ערוך לנר [ויעויין שם דמשו"כ שינה רש"י גירסת הספרים].

תוד"ה הכל וכו' דא"כ ה"ל לאתויי לעיל וכו'. רש"י נשמר מזה, ופי' [בע"ב ד"ה והבא] ד' אביי אליבא דשמעון התימני, וע"כ הביא ד' אביי הכא. ערוך לנר.

בא"ד הא ע"כ הוי ממזר לר"ע מיבמה לשוק לשום תנא וכו'. י"ל דרש"י לשיטתו לקמן צ"ב: דלרב ולד של ש"י ממזר לר"ע, וא"כ כל הני ברייתות אזלי' כדעת רב אליבא דר"ע. ערוך לנר.

בא"ד עומדת לחלוץ חשיבא בת תפיסת קידושין. ק' דא"כ אפי' לר"ע אמאי הוי ממזר מיבמה לשוק אף להאי תנא דל"ב לאו דשאר. קר"א.

עוד בשיטת התוס'. עי' ערוך לנר. קר"א. קרבן העדה [בשיירי קרבן קידושין מ: ד"ה הרי]. ועי' רמב"ן רשב"א. ריטב"א.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף