לחם משנה/תלמוד תורה/ג
דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף
א[עריכה]
בשלשה כתרים וכו'. מימרא דר' יוחנן ביומא פרק בא לו כהן גדול (יומא דף ע"ב) שלשה זרים הן וכו'. ומה שלמד שהתורה גדול מכלם הוא משום דכיון שלמד שהוא גדול מהמלכות וכמו שפירש רש"י ז"ל א"כ ודאי שהוא גדול מן הכהונה דקי"ל מלך קודם לכהן גדול:
ה[עריכה]
לפיכך אמרו חכמים לעולם יעסוק אדם בתורה וכו'. מימרא בפרק מקום שנהגו (פסחים דף נ') וכתבו התוס' דהיינו דוקא כשלומד להתכבד ע"מ שאקרא רבי וכו' אבל אם לומד לקנטר בהא אמרינן נוח לו שלא נברא. וזה נראה מוכרח מכח קושית התוספות ואעפ"י שרבינו לא ביארו:
יב[עריכה]
וכן אמר שלמה וכו'. ר"ל כשאתה מתרפה מדברי תורה ואי אתה עוסק בה כשיש לך טרדות וצרות אז ודאי צר כחך כלומר אין דברי תורה מתקיימים בך:
יג[עריכה]
וכל העוסק בתורה וכו'. פרק ב' דחגיגה:
כי דבר ה' בזה זה שלא השגיח על דברי תורה כל עיקר. בפרק חלק (סנהדרין דף צ"ט) תניא היה רבי מאיר אומר הלומד תורה ואינו מלמדה זהו כי דבר ה' בזה ר' נתן אומר וכו' (עיין בכ"מ בד"ה וכל בית וכו'). ורבינו הביא כאן הב' סברות של ר' נתן ור' נהוראי ור' יהושע בן קרחה, ור' יהושע אפשר שהוא לפי דבריו שקרא ושנה ופירש וכו' אבל סברת ר"מ לא הזכיר ועוד סברא אחרת אשר יש שם ואין חשש בזה כיון דלא אכפת לן כלל לענין דינא:
זה שלא השגיח וכו'. ר"ל שאינו לומדם מפני שהם נבזים בעיניו:
וכן כל שאפשר וכו'. ר"ל שאינו עושה כן מפני שאינו משגיח אלא מפני שאינו רוצה לעסוק בתורה שהוא עצל:
מהדורה זמנית - הבהרה הטקסט הזמני פורסם ברישיון התואם לפרסומו כאן. אך אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם. |