כף החיים/אורח חיים/שצט

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כף החייםTriangleArrow-Left.png אורח חיים TriangleArrow-Left.png שצט

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


טור ומפרשיו

ארבעה טורים
··
בית יוסף
ב"ח
דרישה


שו"ע ומפרשיו

שולחן ערוך
··
אליה רבה
כף החיים
מגן אברהם
מחצית השקל
משנה ברורה
באר הגולה
ביאור הגר"א
ט"ז




לדף זה באתר "על התורה" לסימן זה באתר "תא שמע" לדף זה באתר "שיתופתא"


דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


א[עריכה]

א) [סעיף א'] אלא בחבל של פשתן. ואע"ג דאין לך יפה למדה משלשלאות של ברזל מ"מ כך קיבלו חז"ל דבחבל של פשתן מודדין מדכתיב ביחזקאל מ' ופתיל פשתים בידו וקנה המדה. ירושלמי עירובין פ"ה. והרמב"ם פכ"ח דין י"א כתב הטעם בתבל של פשתן כדי שלא ימשך יותר מדאי.

ב[עריכה]

ב) שם. של חמשים אמה וכו'. מדכתיב ארך החצר מאה באמה ורוחב חמשים בחמשים בי"ת יתירה לומר לך בחבל של ן' אמה מדוד גמ' ואינו אלא אסמכתא כי תחומין דרבנן ואף למ"ד י"ב מיל דאו' מ"מ המדידה בחבל ן' דרבנן. מש"ז או' א' ועיין לבוש ובדברינו לרס"י שצ"ז.

ג[עריכה]

ג) שם. מפני שאינו נמתח כראוי. שכובדו מכפילו ומתקצר באמצעיתו ומקצר מדת התחום גמ' ופירש"י.

ד[עריכה]

ד) [סעיף ב'] אם יש נהר לפניו וכו'. שרחב יותר מכ"ה אמה שאינו יכול להבלע בתוך חבל זה שאנחנו מודדין ביבשה שאם לא היה רחב כ"כ ימדוד חבל א' של נ' אמה ממקום שכלה מדת חבל זה ונמצא מדתו כלה בסוף הנחל בשפתו שבעבר השני. ב"י.

ה[עריכה]

ה) שם. עד הנהר. ואח"כ ימדוד בחבל זה משפת הנהר הזה עד אחורי עבר השני מן הנהר. לבוש. והיינו אם אין הנהר רחב יותר מחמשים אמה. תו"ש או' ג'

ו[עריכה]

ו) [סעיף ג'] ישים החבל כנגד לבו. קבעו לו חכמים מקום לשום כנגדו ראש החבל שלא יתן זה כנגד צוארו וזה כנגד רגליו והחבל מתקצר והתחומין מתמעטין רש"י וה"ה דיכול למדוד בהנחת החבל ע"ג קרקע ולא ממעטינן רק שלא יניח אחד כנגד ראשו ואחד כנגד מרגלותיו ונמצא ממעט בתחומין. חי' הריטב"א.

ז[עריכה]

ז) שם. וימתחנו בכל כחו. לפי שהחבל הוא מכביד באמצע ואינו נמתח כראוי. ט"ז סק"ג.

ח[עריכה]

ח) [סעיף ד'] לא ילך מכנגדה וכו'. משום דפעמים יש כנגד העיר הרים וגאיות שיש לו להבליעו או לקדר ב"י בשם תו' והרא"ש. מ"א סק"ג,

ט[עריכה]

ט) שם. לא ילך מכנגדה והכא מיירי כשיכול להבליע כנגד העיר אבל אם אינו יכול להבליע כגון שהגיע להר שהוא רחב יותר מחמשים אמה כתב לקמן סעי' ו' שיכול להבליעו מן הצד. פרישה או' ד'

י[עריכה]

י) שם. אלא ימדוד כנגד העיר וכשיגיע וכו'. ומ"מ אם כנגד העיר גופא יש מקום מישור בלא הרים וגאיות צריך למדוד במקום המישור. גאון יעקב בשם התוספתא.

יא[עריכה]

יא) שם. שאם יורידו חוט המשקולת. של הבנאים. רש"י.

יב[עריכה]

יב) שם. א"צ למדוד הירידה והעליה אלא וכו'. ר"ל אלא שימדוד המישור שלמעלה לבד והטעם כתב ב"י בשם הרא"ש כיון שהוא זקוף מאד שאין רוחב השיפוע כ"א פחות מד"א וגם קשה לעשות שם קידור (המבואר לקמן שאחד עומד ברגלי ההר וא' למעלה וכו') בשיפוע קצר כזה הקילו בו שלא ימדוד השיפוע כלל.

יג[עריכה]

יג) שם. אינו מודד כלל. אלא מדלגו לגמרי אעפ"י שיכול להבליעו בחבל של ן' אמה. ר"ז או' ו'

יד[עריכה]

יד) שם. ומתלקט יו"ד מתוך ה' וכו'. אבל יו"ד מיותר מה' הרי הן כקרקע חלקה לפי שתשמישו בנחת ומודדו בחבל מדידה יפה, עה"ק. א"ר או' ה'

טו[עריכה]

טו) שם. עולה י"ט. בגובה. ר"ז שם.

טז[עריכה]

טז) שם. אין רואין וכו'. ודוקא בשיפוע זה שהוא נוח להלך מודדין אותו ע"י הבלעה משא"כ היכא שעולה י"ט בגובה בהילוך ד"א שאינו נוח לילך ע"י הזקיפה א"צ למודדו כ"א באומד הדעת כמ"ש בסוף סעי' זה.

יז[עריכה]

טוב) שם. מבליעו בחבל של ן' אמה וכו'. פי' מבליע השיפוע ואינו מודד כ"א כמו שרחב למטה בתחתית ההר ומבאר הש"ע היאך לעמוד על שיעור זה. עו"ש או' ד'

יח[עריכה]

חי) שם. שזוקף עץ גבוה וכו'. ואם ההר קצר ברחבו א"צ לזקיפת עצים אלא יעתיק עצמו מן ההר לצדו וימדוד שם בחבל על הקרקע חלקה. מחי' הריטב"א.

יט[עריכה]

יט) שם. ואם אינו יכול להבליעו וכו'. פי' דאם רחב יותר מחמשים אמה שאינו יכול למדוד בחבל של ן' אמה דהא ק"ל דאין מודדין בחבל שהוא יותר מחמשים אמה וכמ"ש הש"ע בסמוך. עו"ש שם.

כ[עריכה]

ך) שם. ואם אינו יכול להבליעו וכו'. ומיירי שההר ארוך הרבה ואינו מתקצר מחמשים אמה אף בתוך אלפים אמה שמצדדי העיר דאי לאו הכי הרי מבואר בסעי' ו' שילך שם במקום שמחקצר ויבליענו שם. חי' רע"א

כא[עריכה]

כא) שם. והעליון כננד רגליו וכו'. פי' דבכך מרויח התחום שיעור כחצי של קומת אדם בינוני לכל ד"א. עו"ש שם. תו"ש או' ח'

כב[עריכה]

בכ) שם. שבהילוך ד"א עולה י"ט וכו'. דאין השיפוע נוחה כ"כ ולכן הקילו שאין למדוד ע"י עצים זקופים כמו שנתבאר אלא משערינן באומד הדעת. תו"ש או' ט'

כג[עריכה]

כג) [סעיף ה'] הגיע לגיא וכו'. ובגיא אפי' מתלקט יו"ד מתוך ד' מבליעו שאין טורח בהבלעה שא"צ כלונסאות. ב"י בשם הרא"ש מ"א סק"ד. תו"ש או' יו"ד. ר"ז או' ח' ועיין לקמן סוף או' כ"ו.

כד[עריכה]

כד) שם. בחבל של ד"א. והיינו ע"י קדור כמו בהר וכמ"ש בסטי' הקודם.

כה[עריכה]

כה) שם. והוא שלא יהא עמוק יותר מאלפים. אבל עד ד"א אין חלוק בין עמוק ן' או ק' או אלף או אלפים ואעפ"י ששני אמות שיפוע של דבר מועט נוח להשתמש יותר מד"א שיפוע של דבר גדול והטעם משום דמדת חכמים כך הוא. תו' עירובין נ"ח ע"ב ד"ה וכי וד"ה אבל יעו"ש.

כו[עריכה]

כו) שם. על כל השיפוע. ר"ל מדידה יפה כמו קרקע חלקה אפי' אם יכול להבליעו בחבל של ן' אמה ר"ז או' ח' והטעם כתב הלבוש שכיון שהוא עמוק אלפים שהוא שיעור של תחום בפ"ע חשבוה בפ"ע ואעפ"י שבהר מודדו בחבל של ד"א כדי למעט מדרונו ומשמע אפי' הוא גבוה יותר מאלפים שאני הר דעלייתו קשה ואין דרך לעלות עליו הרבה אבל גיא ירידתו קלה ולפיכך חשבוהו למישור בפ"ע. ומה"ט נמי לא חלקו בגיא אם מתלקט יו"ד מתוך ה' אמות או מתוך ד' כיון דירידתו קלה עכ"ל. ועיין לעיל או' כ"ג.

כז[עריכה]

כז) שם. אז אם יכול להבליעו וכו'. והיינו נמי משום דאין טורח בהבלעה לאפוקי הר שיש טורח בהבלעה ע"י עצים זקופים לכך א"צ למדוד אלא השיעור כמ"ש סעי' ד' תו"ש או' י"ב. ועוד יש טעם כמ"ש התו' בשם ר"ת דשאני הר שעשוי בידי שמים הקילו אבל גיא נעשה בידי אדם כדרך הגאיות שעושין סביב העיר לחוזק העיר לכך לא הקילו וצריך להבליעו. והב"ד הלבוש והתו"ש שם.

כח[עריכה]

כח) שם. אינו מודר כלל השיפוע וכו'. ר"ל שא"צ לקדר בחבל של ד"א אלא רק למדוד את הקרקע השוה וכמ"ש לעיל סעי' ד' גבי הר שזקוף כל כך.

כט[עריכה]

כט) [סעיף ו'] בתוך אלפים של צד צפון וכו'. ששם מתקצר ההר או הגיא.

ל[עריכה]

ל) שם. ילך שם ויבליענו וכו'. ומודד והולך שם משפתו והלאה עד כנגד מקום שכלה בו שם רוחב ההר או הגיא כנגד העיר ומשלים למדת תחומין. רש"י עירובין נ"ז ע"ב.

לא[עריכה]

לא) שם אבל אם אינו יכול וכו'. שגם שם ההר או הגיא אינו מתקצר מרחבו.

לב[עריכה]

לב) שם. לא יתרחק יותר וכו'. גזירה שמא יאמרו מדת תחומין של צדי העיר. בא לכאן רש"י ב"י מ"א סק"ה.

לג[עריכה]

לג) שם. לא יתרחק יותר וכו'. אלא יקדר בחבל של ד"א וכמ"ש בסעי' ד' גמ' ופירש"י שם.

לד[עריכה]

לד) [סעיף ז'] שהוא יודע מדת הקרקע. שיהיה חכם בתשבורת ומהיר במדידת הקרקעות. הרמב"ם בפי' המשנה. א"ר או' ט' וגם יהיה בקי בדיני המדידה ר' יהונתן על הרי"ף. ומ"מ בשעת הדחק מי שסומך על המתירין במדידת הדיוט לא הפסיד. נזירות שמשון. א"ח או' א'

לה[עריכה]

לה) [סעיף ה'] היו לנו תחומי שבת מוחזקין וכו'. היינו שמוחזקין עד כאן התחום אבל לא מוחזקין שמדדו מומחה דא"כ לא היו שומעין לשני כ"א כשמרבה ולא כשממעט כמ"ש בסעי' שאח"ז.

לו[עריכה]

לו) שם. ריבה בתחום מהם. וכו'. ר"ל שריבה במקום אחד. ומיעט במקום אחר.

לז[עריכה]

לז) שם. אף בתחום שריבה. וכ"ש ששומעין לו בתחום שמיעט דהוי להחמיר. ב"י.

לח[עריכה]

לח) שם. אף בתחום שריבה. שאנחנו תולין לומר הראשונים לא מתחו החבל כל צרכו וכ"ש ששומעין לו בתחום שמיעט להחמיר ואמרינן הראשונים טעו להאריך המדה, לבוש. תו"ש או' י"ד.

לט[עריכה]

טל) שם הגה. מדד ומצא מדתו וכו'. זהו דעת הרא"ש בפי' המשנה ריבה למקום אחד וכו' והש"ע השמיט כל זה מפני שהוא מפרש האי מתני' כמ"ש הרמב"ם והוא כפי מ"ש כאן בסעי' ח' ויש לתמוה על הרב שלא כתב זה בלשון י"א כי לפי דברי הרמב"ם אין לנו ראיה ורמז לדין זה מן הש"ס. עו"ש או' ו מיהו התו"ש או' ט"ו כתב אפשר דגם הרמב"ם ס"ל האי דינא מסברא או כרא"ש או כרש"י וע"כ לא כתב מור"ם ז"ל על לשון הש"ע וי"א משום דגם הוא מודה לזה או כמר או כמר יעו"ש ועיין לעיל סי' שצ"ו תו' ה' וסי' שע"ו סוף או' י"ד.

מ[עריכה]

מ) שם בהגה. מזה לזה באלכסון. דשמא במקום שמיעט היה הר או גיא שצריך לקדר כמו שנתבאר והוא דעת הרא"ש והי"א הוא דעת רש"י דאמרינן שמא במקום שמיעט לא מתח החבל כ"צ. ב"י. תו"ש שם.

מא[עריכה]

מא) שם בהגה. וי"א בשוה וכו'. וכן מסתבר וכן מסכים ריא"ז בשה"ג. א"ר או' יו"ד. וכן הסכים הגר"א מיהו הר"ז או' י"ב פסק כסברא הראשונה.

מב[עריכה]

מב) [סעיף ט'] אם באו ב' מומחין וכו'. משמע אבל אם אחד אינו מומחה אין הולכין אחריו.

מג[עריכה]

מג) שם. ומדדו את התחום וכו'. פי' שמדדו שניהם בצד א' עו"ש או' ז'

מד[עריכה]

מד) שם. שומעין למרבה. דתחומין דרבנן ואזלינן בה לקולא. גמ' ופירש"י שם.

מה[עריכה]

מה) שם. שומעין למרבה. ואמרינן השני טעה ואפי' ריבה הרבה יותר משיעור מתיחת החבל. לבוש.

מו[עריכה]

מו) שם. ובלבד שלא ירבה יותר וכו'. דבהכי טעו אינשי לבוש.

מז[עריכה]

מז) שם. ובלבד שלא ירבה יותר וכו'. היינו יותר על תק"ף אמה בקירוב. הרמב"ם פכ"ח. והמגיד שם פי' תקע"ה והאריך בחשבון התשבורת יעו"ש. א"ר או' י"א.

מח[עריכה]

מח) שם. מקרן אלכסון של עיר וכו'. ר"ל ומדדו ג"כ באלכסון וכן מקרן שכנגדה ונמצא כשמותחין חוט מסוף תחום שמקרן זו לסוף תחום שמקרן זו יהיה בין חוט זה לעיר פחות מאלפים. ר"ז או' י"ג.

מט[עריכה]

מט) שם. ונמצא צלע התחתון וכו'. פי' הצלע שהוא כנגד אמצע של עיר. עו"ש או' ז'.

נ[עריכה]

נ) שם. מצלע העיר. ר"ל כנגד העיר בשוה. ולא מדד באלכסון ולפיכך שומעין לו שהוא מדד כהלכה.

נא[עריכה]

נא) שם. ביותר על זה. ואם ריבה הטעות יותר מזה אין לנו במה לתלות וחוזרין למדוד פעם שנית או שומעין לאותו שמיעט. ר' יהונתן על הרי"ף.

נב[עריכה]

בנ) [סעיף יוד'] עושין התחומין כטבלא מרובעת וכו'. ונראה דלאו מרובעת ממש קאמר שיהא ארכה כרחבה דהא לפעמים כשהעיר רחב אלף אמה ואורך אלפים דנמצא העיר עם התחומין אורך ששת אלפים ורחב חמשת אלפים אלא הא דקאמר שיהא כטבלא מרובעת לאפוקי שלא תהיה עגול כדי שיהא נשכר לזויות וכ"כ רש"י ז"ל ר"פ כיצד מעברין. עו"ש או' ח'.

נג[עריכה]

גנ) שם. בקרן למלאותו. דהיינו שיהיה בקרן אלפים כמדת התחום תו"ש או' י"ז.

נד[עריכה]

דנ) שם, שהם אלפים ות"ת. והוא ע"פ מה שאז"ל כל אמתא בריבועא אמתא ותרי חומשי באלכסונה ותרי חומשי דאלפים הוי ת"ת. ב"י, והמ"מ פכ"ח דין י"ז כתב שהחשבון שהזכירו ז"ל כל אמתא בריבועא וכו' אינו מדוקדק דיותר מעט הוי האלכסון יעו"ש. וכ"כ התו' בעירובין נ"ז ע"א.

נה[עריכה]

הנ) שם. שהם אלפים ות"ת. ודוקא אם הולך באלכסון נגד הקרן מותר לילך עד שיעור זה אבל כנגד העיר אין לו אלא אלפים ודלא כר"ת. טור וב"י.

נו[עריכה]

ונ) שם. אבל לא ימדוד וכו'. ונראה דאם עושה אפכא מודד בקרן אלפים אמה ות"ת אמות ואח"כ נותן חוט מזה לזה דבכך ג"כ המדה מכוין. עו"ש או' ח'

נז[עריכה]

זנ) שם. אלא אלף ותכ"ח. פי' דתרי חומשי דאלף ותכ"ח הוו תקע"ב בקירוב. באה"ג.

נח[עריכה]

חנ) שם. אלא אלף ותכ"ח. ולפי חשבון חכמי המדות אלף ותט"ו. ר"ז או' י"ד.

נט[עריכה]

טנ) [סעיף יא'] אפי' עבד וכו'. והטעם משום דתחומין דרבנן האמינו את אלו. לבוש. והסמ"ע בח"מ סי' ל"ה ס"ק ט"י כתב משום דאינו אלא גילוי מלתא בעלמא יעו"ש א"ר או' י"ג תו"ש או' י"ט.

ס[עריכה]

ס) שם. אפי' עבד וכו'. שקבלו עליהם מצות שהאשה חייבת בהם. ר"ז או' ט"ו.

סא[עריכה]

סא) שם. נאמנים לומר וכו'. ולא שמדדום הם דהא אי' סומכים אלא על אדם מומחה כמ"ש סעי' זו אלא רק שאומרים שהם יודעים עד כאן תחום שבת ואנן אומרים שמסתמא מדדם אדם מומחה.

סב[עריכה]

סב) שם. אבל קטן לא וכו'. ולא משום פסלתו אלא משום דשמא טועה הוא ואינו מבחין. לבוש.

סג[עריכה]

סג) שם. אבל קטן לא וכו'. ואע"ג דבמילי דרבנן נאמן כמ"ש סי' תל"ז גבי חמץ שאני התם דהוי בידו. תו' עירובין נ"ט ע"א. מ"א סק"ז.

סד[עריכה]

סד) שם. וסומכין על עדותו. דודאי מבחין עכשיו האמת למפרע. לבוש.


מעבר לתחילת הדף
< הקודם · הבא >
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.



שולי הגליון