כף החיים/אורח חיים/קצה

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כף החייםTriangleArrow-Left.png אורח חיים TriangleArrow-Left.png קצה

< הקודם · הבא >
מעבר לתחתית הדף


טור ומפרשיו

ארבעה טורים
··
בית יוסף
ב"ח


שו"ע ומפרשיו

שולחן ערוך
··
אליה רבה
כף החיים
מגן אברהם
מחצית השקל
נתיב חיים
שערי תשובה
באר הגולה
ביאור הגר"א
ט"ז
לבושי שרד


חיי אדם


לדף זה באתר "על התורה" לסימן זה באתר "תא שמע" לדף זה באתר "שיתופתא"


דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף


א[עריכה]

א) [סעיף א'] אם מקצתם רואים וכו'. ואם מפסיק בין ב' החבורות מחיצה של זכוכית ורואון אלו את אלו ע"י המחיצה של זכוכית אם מצטרפין לזימון כתב הפתה"ד אות א' דזה תלוי במה שנחלקו הפו' הרשב"א והא"ח שהביא בב"י ססי' רצ"ח לענין ברכת הנר במש"ק ברואה את הנר בתוך התיק של זכוכית והעולה מדברי הפו' דחשוב ראייה ולכן מצטרפין ובלבד שישמעו שתיהן דברי המברך ברכת זימון בביאור אבל אם דרך מראה שקורין איספיז'ו בלע"ז חזו שתי חבורות אהדדי לא מצטרפי יעו"ש. והביאו הרו"ח והשד"ח באס"ד מע' ז' אות ו' יעו"ש. ונראה כיון דאיכא פלוגתא בזה בין הראשונים וכן נראה מסתמיות הש"ע דדעת מרן ז"ל לפסוק כס' הא"ח דצריך להוציא האור מתוך העששית ולברך עליו מדלא הביא חילוק של הרשב"א בש"ע וגם כי אפשר דיש לחלק בין ראיית האור לראיית צירוף וע"כ אין לסמוך על צרוף ראיית עששית אלא דוקא לזמן בלתי הזכרת השם. ועיין עוד בענין צרוף לעיל סי' נ"ה ובדברינו לשם בס"ד:

ב[עריכה]

ב) שם. אם מקצתם רואין וכו'. שנים ושלשה בעלי בתים דבימות הקיץ יוצאין לחצר ואוכלין כל אחד בשלחנו נפרדים אלו מאלו אם מצטרפין לזימון עיין כתונת יוסף סי' ז' דמסיק דאין מצטרפין יעו"ש. והביאו הזכ"ל אות ז' וכתב דזהו דוקא דלא ישבו מתחלה ע"ד להצטרף יחד דאם ישבו מתחלה ע"ד כן ודאי דמצטרפין אפי' שאין אוכלין בשלחן אחד יעו"ש. ועיין בן א"ח פ' קרח אות ג' ולקמן אות ו':

ג[עריכה]

ג) שם. אם מקצתן רואין וכו'. בני החופה שלא הוי מספיקין כולם לאכול בבית אחד עם החתן ונתחלקו לחבורות אפילו אם אכלו בבתים שאינם פתוחים למקום שהחתן אוכל. כולם מברכין ברכת חתנים ולא מיבעיא אם השמש מצרפן אלא אפי' אם אין שמש מצרפן כיון שהתחילו אותם שבשאר בתים כשהתחילו אותם של בני החופה כולן חשובים כאחד לברך ברכת חתנים. כיון שאוכלין מסעודה שתקינו לחופה. טור בשם הרא"ש. מיהו בהגמ"י פ"ב מה"ב כתבו בשם סמ"ג שריצב"א הורה לברך ברכת חתנים בבתים הפתוחים לבית שכילת חתנים שם ע"י צירוף שמש ואעפ"י שאין שתי החבורות יכולות לראות ולשמוע המברך עכ"ל. והב"ד ב"י וכתב לענין הלכה נראה לסמוך על הרא"ש ז"ל עכ"ד. וכ"פ בש"ע אה"ע סי' ס"ב סעי' י"א. וכ"פ הלבוש. ומשמע מדברי הלבוש דדוקא לענין ברכת חתנים מצטרפין אבל לענין זימון אין מצטרפין אלא בעינן רואין או שמש כמו בשאר חבורות יעו"ש. וכ"כ הפרישה אות ד'. א"ר אות ד'. מש"ז אות ג'. ועיין לקמן אות יו"ד:

ג) שם. מצטרפות לזימון. פי' יכולין להצטרף ולזמן יחד אבל ודאי דרשאין ליחלק יכל חבורה תזמן לעצמה. ב"ח. ישי"ע:

ד[עריכה]

ד) שם. ואם יש שמש וכו'. פי' אפילו בשני בתים שאין רואין אלו את אלו השמש מצטרפן. ב"י. ואעפ"י שלא אכל עמהם. ר"ז אות א':

ה[עריכה]

ה) שם. ואם יש שמש אחד לשתיהן. פי' שמשמש לשתיהן בצרכי סעודה להביא להם מים ולחם ומזון:

ו[עריכה]

ו) שם. וכגון שנכנסו מתחלה ע"ד להצטרף יחד. ואפי' לשתי חבורות שהיו בבית אחד נמי קאמר דדוקא כשנכנסו מתחלה ע"ד להצטרף יחד ב"י בשם הרשב"א והראב"ד. אבל על דעת הטור כתב אפשר דשתי חבורות בבית אחד אעפ"י שלא נכנסו מתחלה ע"ד להצטרף יחד מצטרפין. וכתב שכ"נ מפשט הירושלמי יעו"ש. וכ"כ הד"מ אות א' בשם א"ז דבבית א' לא בעינן שנכנסו תחלה לשם כך עכ"ל. וכ"כ א"ר אות א' וכן דעת הגר"א אבל הב"ח פסק כדעה ראשונה דגם בבית אחד צריך שיכנסו תחלה ע"ד להצטרף וכתב דכ"ה דעת הש"ע יעו"ש. וכ"כ המ"א סק"ב. וכן דעת הט"ז סק"א. וכ"כ הר"ז אות ב' קיצור ש"ע סימן מ"ה אות י"ט וע"כ נראה לענין דינא בין דאיכא פלוגתא בזה אפילו אם יושבין ב' או ג' חבורות בבית א' אם כל אחת ואחת יושבת בשלחן אחד באחת מפינות הבית צריך ליזהר לכתחלה ליתן דעתם מתחלה כדי להצטרף לזימון ואז מצטרפין לזמון בין לג' בין לעשרה אבל אם לא נתנו דעתם מתחלה כדי להצטרף ואח"כ רוצים לזמן אז אם יש בכל חבורה ג' או עשרה יזמנו כל אחת לעצמה ואם לא יש כ"א שנים בכל חבורה יש לצרפם דוקא לענין לזמן בלא הזכרת השם אבל לא לענין להזכיר השם כי הזכרת השם חמיר לן ויש לחוש לדברי המחמירין:

ז[עריכה]

ז) שם. ע"ד להצטרף יחד. ואם נכנסו זו אחר זו אעפ"י שהשניה נכנסה ע"ד להצטרף עם הראשונה אם הראשונה לא היה בדעתה כלל בשעת כניסתה על השניה להצטרף שמה אלא נכנסה סתם אינו מצטרפות לפיכך בסעודות גדולות במקומות שנכנסים בזאח"ז יזמנו כל חבורה לעצמה. ר"ז אות ב' והיינו אם יושבין כל חבורה בשלחן אחד בפ"ע אבל בשלחן אחד או סמוכים זל"ז פשיטא דמצטרפין. וכבר כתבנו באות הקודם דאם הם בבית א' אעפ"י שכל חבורה אוכלת לבדה ולא נכנסו ע"ד להצטרף יכולין לזמן בלתי הזכרת השם יעו"ש:

ח[עריכה]

ח) שם ויש מי שאומר וכו'. הא דכתב זה בשם יש מי שאומר לאו משום דאיכא פלוגתא אלא כי כן דרך מרן ז"ל דסברה יחידית שלא מצאה כ"א בפוסק אחד כותב אותה בשם יש מי שאומר וזו הסברה לא הזכיר אותה בב"י כ"א רק בשם הר' יונה כמבואר בב"י:

ט[עריכה]

ט) שם. שאם רה"ר מפסקת וכו'. לאו דוקא רה"ר ממש שהוא רוחב ט"ז אמות אלא אפילו שביל היחיד מפסיק ביניהם ט"ז סק"ב. י"א בהגב"י. ועיין א"ר אות ב' שכתב דאם אינו קבוע בימות הגשמים צ"ע אם מפסיק והביאו המש"ז אות ב':

י[עריכה]

י) שם בשום ענין. משום דיש ענין שאין רה"ר מפסיק דהיינו לבני החופה שנתחלקו לחבורות ט"ז סק"ג. מאמ"ר אות א' ועיין לעיל אות ג' שכתבנו דה"ד לענין ברכת חתנים אבל לענין ברכת זימון אין הפרש בין בני חופה לשאר חבורות:

יא[עריכה]

יא) שם. בשום ענין ר"ל אפילו אם נכנסו תחלה ע"ד להצטרף ויש שמש אחד לשתיהן או רואין זו את זו אין מצטרפין:

יב[עריכה]

יב) [סעיף ב'] יושב על מפתן הבית וכו'. דהוא רואה אלו ואלו והי"ל כמקצתן רואין זה את זה. מ"א סק"ג. סו"ב אות ג'. וה"ה אם הם ב' חבורות בב' בתים והמברך באמצע הוה כרואין מקצתן זא"ז. ובכל זה אף שאין בכל חבורה ג' המברך מצרפן. א"א אות ג' ודוקא המברך כשיושב על המפתן מצרפן אבל אחר לא כמ"ש לעיל סימן נ"ה אות פ"ג יעו"ש:

יג[עריכה]

יג) [סעיף ג'] ברכת זימון וכו'. כ"כ ב"י דא"צ שישמעו מפי המברך אלא ברכת הזימון לבד אבל בהמ"ז יברך כל אחד לעצמו יעו"ש. אבל המ"א סק"ד כתב דבפוסקים ובתוס' משמע דצריכין לשמוע כל בהמ"ז יעו"ש מיהו השכנה"ג כתב דהמנהג לצאת חבורות הרבה בזימון א' ולברך כל אחד לעצמו עכ"ל. והביאו א"ר אות ג' וא"א אות ד' ועיין לעיל סימן קצ"ג אות יו"ד וסימן קפ"ג אות ל"ז ודוק:

יד[עריכה]

יד) שם בביאור. ואם אינו שומע עונה אמן כמ"ש סימן קל"ט ס"ו. מ"א סק"ה. ור"ל דאם אין שומע דברי המזמן רק שומע עונים ברוך שאכלנו משלו עונה אמן א"א אות ה' ונראה דזהו לפי סברתו בסימן נ"ז סק"א דאף השומע מן העונים עונה אמן יעו"ש אבל דעת האחרונים אינו כן אלא אם שומע מן העונים עונה כמותם כמ"ש בדברינו לשם אות א' יעו"ש וא"כ ה"ה לכאן דאם לא שמע מן המברך ושמע עונים ברוך שאכלנו עונה כמותן ומ"ש בסימן קצ"ח דעונה אמן התם שאני שלא אכל עמהם. וכ"נ דעת הר"ז אות ד' יעו"ש. וכ"כ מ"ב אות י"א:


מעבר לתחילת הדף
< הקודם · הבא >
Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.



שולי הגליון