חתם סופר/שבת/יא/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף


לדף הבבלי
צורת הדף


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהמידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' שיעורים על עמוד זה באתר "קול הלשון"
לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבינו חננאל
רב נסים גאון
רש"י
תוספות
רמב"ן
רשב"א
מהרש"ל
מהר"ם
חי' הלכות מהרש"א
פני יהושע
חתם סופר
רש"ש
שפת אמת
גליוני הש"ס
אילת השחר

חומר עזר
שינון הדף בר"ת


חתם סופר TriangleArrow-Left.png שבת TriangleArrow-Left.png יא TriangleArrow-Left.png ב

דף זה הועלה אוטומטית, ייתכנו שגיאות בתחביר קוד הדף. נא לא להסיר את התבנית לפני בדיקת תקינות ידנית
אם הכל בסדר - נא הסירו תבנית זו מן הדף

שותין על הגת עיין עירובין צ"ט דפי' תוס' דמדר"מ מייתי ראי' ע"ש ורשב"א בשמעתין בשם ר"ח פי' דמדרבנן מייתי ראי' ואפרש כוונתו דחיישי' שמא יכניס פיו כשהוא מלא מים לאחר שבלע כל צרכו הנותרי' יכניס בפיו ויהיה חייב וחפצים הצריכי' לו לאו דוקא דהמים הללו היינו חפצו ואך כשמכניס ראשו ורובו לא חיישי' להא דמסתמא יפליטם במקומם ומייתי מרבנן דכל מקום דשרי להחזיר המותר מותר לשתות מיהו הא כדאיתא בשבת תליא בראשו ורובו ובמעשר תליא בחמין וצונן ע"ש בפנים ותבין כי כן כוונתו. והמעיין בלשון תוס' דשמעתין יראה כי כן ס"ל ג"כ דבד"ה לא וכו' כתבו איכא למיחש שמא יביאום עכ"ל יביאום לשון רבים קאי אמים שבפיו ולא אדלי ששואב בו מים ושיטה זו ע"כ לית להו דפיו הוה מקום פטור כשיטת רש"י דעירובין וע"ש תוס' ק' ע"א משו"ה הקשו תוס' בפשיטות ולא חשו לתי' רש"י דפיו הוה מקום פטור היינו משום דמפרשו כפר"ח הנ"ל ואין שום סברא שיהיה פיו מקום פטור:

ולכאורה יש קצת ראי' כר"ח דלא כהתוס' עירובין דכר"מ אתי' דאי ס"ד סיפא כר"מ א"כ אמאי נדחק רב יוסף בחפצים הצריכים לו וד"ה ומאי דוחקא הא סיפא וכן בגת ע"כ כר"מ וא"כ רישא נמי ר"מ. מיהו למ"ש הב"ח דהא דחייב אדם למשמש בבגדו ע"ש עם חשיכה אתי' כדאביי דגזרינן גזירה לגזירה בתחובה בבגדו עט"ז ססי' רנ"ב. ואמר עלה רב יוסף הלכתא רבתי לשבת א"כ גם רב יוסף ס"ל כאביי ולדידי' מוקמא וכן בגת כרמלית ולא כר"מ דמעשר א"ש דרב יוסף לשיטתו נדחק ומוקי לי' בחפצים הצריכים לו וד"ה. אלא למאי דלא קיי"ל כהב"ח ויבואר במקומו אי"ה א"כ דוחק לומר דר' יוסף ואוקמתא דש"ס דלא כהלכתא אלא משמע כר"ח. ואולי גם תוס' בעירובין לא כ' דוכן בגת אתי' כר"מ אלא להס"ד דמתניתין ר"מ ואותה ס"ד מפרשים וכן בגת למעשר כר"מ אבל לרב יוסף גם וכן בגת למעשר אתי' כרבנן:

והנה רש"י ס"ל פיו הוה מקום פטור ונ"ל דוקא פיו דלא הוה כד' על ד' אבל ידו של אדם דחשובה לו כד' על ד' בלא מחשבתו אין שום חילוק בין ברשות שהאדם שם בין ברשות אחר בין מלאה בין ריקנות ולא צריך למה שנדחקו תוס' בעירובין כ' ע"א בשיטת רש"י דלעיל מיירי בחור כל שהוא שזה דוחק ואין צורך:

Information.svg

אוצר הספרים היהודי השיתופי מקפיד מאד על שמירת זכויות יוצרים: הגרסה הראשונה של עמוד זה לא הוקלדה בידי מתנדבי האוצר, אך פורסמה ברשת תחת "נחלת הכלל" (Public domain).

אם אתם בעלי הזכויות ולדעתכם המפרסם הפר את זכויותיכם והטעה אותנו באשר לרישיון, אנא פנו אלינו (כאן) ונסיר את הדף בהקדם.

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף